Skip to main content

Ioana Avădani, CJI: Suntem împotriva unei legi a presei. Există o presiune legislativă în România

 
ioana avadani
ioana avadani

Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că nu este nevoie de o lege a presei pentru că există destule prevederi legale pentru cei care se simt lezaţi de acţiunile jurnaliştilor, dar şi pentru a proteja drepturile ziariştilor.

Publicitate

"Există o presiune legislativă în România, tendinţa noastră este să rezolvăm totul prin lege. Dacă nu ne convine ceva, ne gândim să dăm o lege ca acel ceva să nu se mai întâmple. Această dorinţă de a avea o lege a presei îşi are o parte din rădăcini în această presiune. Dacă apare ceva neplăcut despre un membru al Parlamentului sau despre un politician, în primul rând acesta se gândeşte să dea o lege îi mai împiedicăm pe oamenii aceştia să greşească. În mod evident jurnaliştii pot greşi şi avem nenumărate cazuri, dar avem şi nenumărate prevederi legale care pot sancţiona astfel de greşeli. Avem prevederi bogate în Codul civil, avem prevederei în Codul penal care privesc în special viaţa privată. Avem prevederei în ceea ce priveşte discursul incitator la ură. Sunt enorm de multe prevederi, faptul că multe sunt necunoscute sau neaplicate nu îndreptăţeşte pe nimeni să mai ceară o lege a presei", a declarat Ioana Avădani pentru jurnaliştii prezenţi la dezbaterea Libertatea de exprimare în legislaţia românească.

Ioana Avădani mai spune că mai mult decât o lege a presei, jurnaliştii au nevoie de profesionalizarea breslei şi de reacţia acesteia cu privire la derapajelor ziariştilor.

"Am văzut proiecte de legea a presei şi care acordau doar o relativă protecţie jurnaliştilor, dar impuneau foarte multe restricţii libertăţii de exprimare. Personal, cred că soluţia este profesionalizarea breslei, reacţia breslei faţă de derapaje şi într-o creştere a toleranţei la critică. Nu tot ceea ce se scrie în presă este demn de judecat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a răspuns foarte clar: în momentul în care îţi asumi statutul de persoană fizică îţi asumi şi o expunere mai mare la critica publică."

Directorul executiv al CJI a mai spus că în prezent presa încă se confruntă cu probleme de exprimare, dar asta nu din cauza legilaţiei, ci din cauza autocenzurii şi a cenzurii din unele redacţii.

"Presa are probleme de libertate de exprimare, dar care nu provin dintr-o politică restrictivă a vreunei autorităţi. Sunt probleme care ţin de modul în care este formulată legislaţia, uneori ea poate mai aspra. Sunt probleme legate de modul în care anumite instanţe îşi formulează sentinţele. Şi am văzut cazuri în care ţi se cere să ştergi tot de pe internet cu privire la un anumit subiect, lucru care este tehnic imposibil. Sunt limitări care provin în autocenzură sau cenzura din interior, din redacţiei. Există subiecte tabu, după cum au spus unii jurnalişti. Partea bună este că nu mai există subiect tabu în toată presa, chiar dacă unii nu tratează o anumită informaţie, ea va exista pe altă publicaţie."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus