Skip to main content

Antena1, Antena 3 şi Realitatea, somate pentru lipsa limbajului mimico-gestual la ştiri

 
Pro TV are din toamna lui 2014 limbaj mimico-gestual la ştiri
Pro TV are din toamna lui 2014 limbaj mimico-gestual la ştiri

Posturile de televiziune Antena 1, Antena 3, Realitatea TV şi staţiile locale Tradiţii TV, MDI TV şi West TV Arad au fost somate public de CNA din cauza lipsei limbajului mimico-gestual în buletinele de ştiri.

Publicitate

O prevedere introdusă în 2014 în Legea Audiovizuală obligă televiziunile să ofere cel puţin 30 de minute din jurnalele de ştiri „traducere” în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu probleme de auz. Majoritatea televiziunilor cu acoperire naţională s-au conformat, mai puţin Antena 1, Antena 3 şi Realitatea TV.

În plus, pentru aceeaşi problemă, 82 de posturi locale de televiziune vor primi scrisori de atenţionare din partea CNA.

CNA a monitorizat în perioada 18 – 24 ianuarie emisiunile informative difuzate de posturile de televiziune Antena 1, Antena 3, B1 TV, DIGI 24, Realitatea TV, România TV, Kanal D, Prima TV, PRO TV, Naţional TV, TVR 1, TVR 2, privind respectarea dispoziţiilor Legii Audiovizualului privind interpretarea în limbaj mimico-gestual şi prin titrare sincron, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de auz să aibă acces la informaţii de actualitate.

Somaţia publică a fost votată în uanimitate de membrii CNA prezenţi la şedinţă: Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

LEGISLAŢIE. În somarea celor trei posturi centrale şi celor două posturi locale, Consiliul a avut în vedere articolul 42 din Legea audiovizualului.

ART. 42^1*)

(1) Persoanele cu handicap de auz au dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, în funcţie de posibilităţile tehnologice.

(2) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională:

  • a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;
  • b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora;
  • c) vor avertiza verbal „Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil;
  • d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege.

(3) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală:

  • a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;
  • b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora;
  • c) vor avertiza verbal „Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil;
  • d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus