Skip to main content

BLOGOSFERĂ. Andrei Pleşu, distribuit cu "România altfel"

 
andrei plesu_kanal d
andrei plesu_kanal d

Editorialul lui Andrei Pleşu publicat pe blogul Adevărul sub titlul "România altfel" a fost pe placul internauţilor. Opinia lui Pleşu pleacă de la cartea semnată de Lucian Boia, care se numeşte tot România altfel.

Publicitate

Articolul de opinie în care Pleşu spune că "e infinit mai igienic să fii conştient şi iritat de scăderile tale, decît să moţăi euforic într-o paralizantă încîntare de sine" a fost distribuit de aproape 700 de ori pe Facebook, potrivit unei monitorizări Facebrads pentru Paginademedia.ro.

Din material:

"Procentul de incultură, primitivism, aroganţă, căpătuială şi impunitate de pe scena noastră publică mi se pare fără echivalent în lumea Europei occidentale. E greu de imaginat că, în adunările parlamentare ale unui stat matur, poate apărea un personaj de tipul Cristiana Anghel, intempestiv plebee, suficientă, agresivă, incapabilă să depăşească modelul comportamental al periferiei ţanţoşe. Nu ştiu vreo ţară care să-şi fi ales, ca reprezentant în Parlamentul European, un ins de croiala insolită a lui Gigi Becali."

Între cele mai distribuite postări se numără una de pe eftimie.net şi una de pe blogul lui Moise Guran.

O selecţie de materiale de pe bloguri şi platforme colective, distribuite pe Facebook, realizată de Paginademedia.ro şi FacebrandsPRO:

1. Bloguri Adevarul, “România altfel”, de Andrei Pleşu, 665 share-uri pe Facebook.

Noi vorbim surescitat şi cu glas mare despre lucruri care, în restul lumii, sunt ori subînţelese, ori marginale, ori lăsate în seama tabloidelor. În schimb, nu vorbim decît frugal şi întîmplător despre actualitatea arzătoare a continentului şi a planetei. Suntem mult mai bine informaţi despre Leo din Strehaia şi despre Andreea Tonciu, decît despre problema refugiaţilor din Siria, sau despre diferenţa dintre Bernie Sanders, Hillary Clinton şi Donald Trump, de care ar putea depinde, în curînd, soarta lumii.

2. eftimie.net, “Să nu mai demonizăm bătrânii? Ba da”, 189 share-uri pe Facebook.

După evenimentul trist cu mitingul Antena 3 s-a cam râs de bătrânii adunaţi acolo. Apoi au apărut şi vocile care spun că nu e ok să râzi de bătrâni, chiar dacă ţin cu mitomanii de la Antena 3, pentru că şi ei sunt oameni dar mai ales oameni în vârstă şi trebuie să respectăm vârsta. Dar bătrâneţea nu e o calitate morală. Bătrâneţea e doar un „achievement”. Înseamnă doar că nu ai murit un număr mare de ani. Poate ai fost norocos, poate ai o genetică bună, poate pur şi simplu au murit alţii ca tu să poţi trăi liniştit şi degeaba până la 70 de ani.

3. biziday.ro, “Azi a fost o zi absurdă. Şi mai e una şi mâine şi poimâine…”, 162 share-uri pe Facebook.

Uneori lucrurile sunt absurde pur şi simplu. Sunt zile în România în care totul este fără sens: liderii o dau pe rând după cireş, lucrurile serioase cad prosteşte în banal şi chiar ridicol, iar cele ridicole par serioase, aberant de serioase.

4. Bloguri Adevarul, “Pactul Naţional Anti-Colectiv”, de Traian Ungureanu, 123 share-uri pe Facebook.

Cînd Preşedintele, Parlamentul şi parlamentarii, stînga care e leit dreapta şi dreapta care e leit stînga, precum şi alte instituţii, măşti şi dezaxaţi tv mint coordonat pentru a defăima legea, totul e clar şi fără speranţă. Ca diagnosticul rostit de medicul care îţi aduce la cunoştinţă două lucuri: că ai cancer şi că spitalele tocmai s-au desfiinţat.

5. sciencefriction.ro, “Despre şcoală”, de Tata Uraniu, 102 share-uri pe Facebook.

La nivel liceal, sistemul american nu este performant. Este normal. Creează nişte oameni funcţionali social, în principiu. Al nostru este, în schimb, subperformant destul de grav. În ciuda excepţiilor care ne fac mândri la olimpiadele internaţionale, însă care, vai, sunt exact asta: excepţii. Ghiocei cu care nu se face primăvară, şi care, la prima ocazie serioasă, pleacă unde le este mai bine şi unde sunt apreciaţi. Uită-te doar la rezultatele testelor PISA, care în mod constant ne situează printre cei mai analfabeţi funcţional dintre elevii ţărilor investigate. Adică ştim literele, dar nu înţelegem sensul propoziţiilor. La terminarea liceului, poate că un absolvent o să ştie ce bătălii a câştigat Ştefan cel Mare (POATE!), dar nu va avea habar care sunt drepturile lui fundamentale, cum funcţionează statul şi cum se răzbate prin hăţişul birocraţiei locale. Nu mai vorbesc despre etică şi ceea ce americanii numesc „common sense”.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus