Skip to main content

Cioloş, în Senat: Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Posturile emit şi luni din acelaşi sediu

 
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş
„Nu există cadrul legal care să permită încheierea unui contract de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv”, a spus Dacian Cioloş în faţa membrilor senatului. „Acest aspect a fost comunicat oficial celor care folosesc imobilul încă din iunie 2015”, a explicat premierul. El a adăugat că un imobil confiscat poate fi valorificat doar prin vânzare.
Publicitate

Premierul a fost chemat de urgenţă de senatori pentru a-i cere explicaţii despre somarea Antenelor de către ANAF să părăsească sediul în care îşi desfăşoară activitatea în cinci zile.

„Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor, posturile nu îşi pierd licenţele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA. Televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuţie pentru simplu motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni bune”, a mai spus Cioloş.

Din declaraţiile lui Dacian Cioloş:

Aşa cum parlamentul reprezintă în stat puterea legislativă, guvernul puterea executivă, iar justiţia puterea judecătorească.

În speţa pe care aţi supus-o dezbaterii, o instituţie a statului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Nu este un atac la liberă exprimare sau la libertatea presei pe care Guvernul pe care-l conduc, pot să vă asigur, le respectă pe deplin.

Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor, posturile nu îşi pierd licenţele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA.

Televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuţie, pentru simplu motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni buni.

În egală măsură, Guvernul României respectă legile şi implicit hotărârile judecătoreşti, iar ANAF a pus o în executare o sentinţă judecătorească rămasă definitivă.

Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei şedinţe conduse de fostul preşedinte, ANAF a decis punerea în aplicare a unei sentinţe definitive care a fost trimisă pe 15 februarie.

Eu nu am fost informat de această decizie, dar nu trebuia să fiu informat nici eu, nici Ministrul de finanţe.

Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanţă notificarea oficială şi va fi evident decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe.

Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătoreşti, este statul român şi în această situaţie este datoria instituţiilor statului să-şi valorifice aceste bunuri aşa cum ele sunt atribuite prin decizia definitivă a instanţei.

Reprezentanţii posturilor tv au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut noii conduceri a ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuţiilor lor.

Termenul dat pentru evacuare voluntară - şi subliniez acest lucru - este unul stipulat de codul de procedură civilă şi nu este stabilit de ANAF. Acesta este de cinci zile conform legii şi se aplică tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu există în lege termene diferite pentru televiziuni şi alte tipuri de activităţi.

La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor de stat este reglementată de ordonanţa 14 din 2007, care prevede doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora. Acest lucru a fost confirmat şi de către Curtea Constituţională. Curtea Constituţională stipulează că nu poate păstra un bun confiscat sau transferat din proprietatea sa privată în cea publică, decât printr-o intervenţie legislativă.

În caz contrar, se aplică exclusiv prevederile ordonanţei, respectiv, vânzarea bunului. Nu există cadrul legal care să permită încheierea unui contract de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

Acest aspect a fost comunicat oficial celor care folosesc imobilul încă din iunie 2015. În tot acest timp contractul de închiriere nu a fost încheiat cu ANAF, ci cu fostul locatar.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, bunul a fost trecut în proprietatea statului liber de orice sarcină, deci automat şi contractele de închiriere îşi încetau activitatea.

UPDATE Ora 13.30

Dacian Cioloş –

Mi-aţi sugerat să modificăm prin ordonanţă de urgenţă anumite legi. Domnul Teodorici a făcut-o. Ordonanţa de urgenţă 7 din 2015 care ar fi trebuit să găsească o soluţie la posibilitatea de a trece aceste imobile de la ANAF la RAPPS pentru a fi închiriate. Acea ordonanţă a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României.

Deci vă rog nu-mi cereţi să mai repet încă o dată o greşeala care a fost făcută. Am căutat şi continuăm soluţii pentru a permite în continuare dreptul la liberă exprimare inclusiv a televiziunilor din grupul Antena.

Vom căutra soluţiile, dar ele trebuie făcute în limitele legii. Acele sesizări ale celor de la Antene au fost făcute şi în cursul anului trecut, la care nu s-a dat răspuns şi în perioada când domnul Teodorovici era ministru la Finanţe.

Nu puteţi să ne cereţi ca în câteva luni să rezolvăm lucruri are nu au fost rezolvate.

Subiectul nu este unul care a apărut acum doar de câteva zile.

Nu se pune problema fizic acum ca în cinci zile Antenele să părăsească clădirea respectivă. Procedura trebuia să fie începută pentru că lucrurile trenează de mai multă vreme.

Dacă există soluţii pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, fiţi convins că le vom accepta.

Închirierea, o idee care a fost sugerată aici. Aceeaşi lege prevede că un imobil care a fost confiscat, el poate fi valorizat doar prin confiscare.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aki aki
    Eu as acuza posturile din grupul varanului de calomniere si manipulare tendentioasa a opiniei publice (aici nu mai e vorba de libertate de exprimare ci de instigare la nesupunere civica prin manipularea unor evenimente in favoarea unui grup - peste o decizie definitiva judecatoreasca).
  • Anon Anon
    Iulia draga, iti e fomica? Da toate literele din tine, nu ne lasa asa, hai ca poti.
  • geo geo
    Cioloș a mai zis un lucru interesant, că ordinul de evacuare poate fi contestat de Antene. Și, probabil, acest lucru îl vor face. Iar lunea viitoare vor zice: a fost o victorie a poporului, a voastră cele 8 milioane de români care ne susțineți, împotriva sistemului ticăloșit...demagogie și iară demagogie...
  • Ov Ov
    Adi : Si aia care urmaresc posturile respective stiu ca traiesc in minciuna. E deja o stare de fapt pt ei. Mint cu atata inversunare pana se disociaza, ei chiar cred in minciunile lor :)) Iar telespectatorii creduli pun botu'... si din pacate sunt destui ...
  • Iulian Iulian
    Deci ei mai au luni bune daca sunt la inceputul procesului. Sigur daca se pun in miscare toti vor reusi.

    Pacat de TVR:)) Antenele au fost aparate, TVR de mult timp le cere parlamentarilor sa se adune si sa discute despre situatia televiziunii
  • Adi Adi
    Deci a demontat toate minciunile spuse la A3!! Nu se poate inchiria,si au fost anuntati despre asta! Adica stiau de un an si jumatate ca va veni acest moment!Evacuarea nu are nicio legatura cu emisia postului! Etc etc etc.

Trimite un comentariu

sus