Skip to main content

Dragoş Pătraru: Dacă strigi "mamă" în faţa turnului TVR, ies 400 de femei. Cu realizatorul Starea naţiei, despre starea Televiziunii publice

 
Dragoş Pătraru: Dacă strigi "mamă" în faţa turnului TVR, ies 400 de femei. Cu realizatorul Starea naţiei, despre starea Televiziunii publice

PAGINADEMEDIA TV. Starea televiziunii publice cu realizatorul Starea Naţiei, Dragoş Pătraru, în a doua parte a interviului video acordat Paginademedia.ro.

Publicitate

Dragoş Pătraru, la Paginademedia.ro:

"Toţi îşi trag rudele acolo. Este şi o glumă despre TVR. Nu mai ştiu cine a făcut-o, nu e a noastră. Am folosit-o şi noi, dar am spus că nu ne aparţine, că noi nu furăm poante, ca Buzdugan şi Morar: dacă ieşi în faţa turnului TVR şi strigi "mamă" o să iasă 400 de femei".

Realizatorul emisiunii Starea Naţiei a vorbit despre situaţia din TVR, despre cum s-ar putea aduce instituţia pe linia de plutire, dar şi despre relaţia cu oamenii din TVR:

"Sunt foarte mulţi profesionişti în Televiziunea publică. Eu sunt foarte mulţumit de oamenii cu care lucrez pentru emisiune".

Faptul că şi-a prezentat deschis opinia legată de TVR i-a atras şi antipatii: "Am avut surpriza senzaţională ca doi oameni să iasă din lift când am intrat eu, că au zis că nu vor să urce cu mine în lift. Asta pentru că am spus întotdeauna că producţiile care nu performează să fie scoase", a povestit Dragoş Pătraru.

Din interviu:

  • Văzând circuitele financiare, normal că te îngrozeşti când vezi ce e acolo. Această instituţie a fost creata special să nu răspundă nimeni pentru nimic, este creată să nu existe competenţă, e creată special să poţi să angajezi pile şi oameni care să nu facă nimic. La asta a servit această televiziune, a fost luată şi tăvălită politic de 26 de ani, s-au tot angajat tot felul de oameni care nu au nicio legătură cu televiziunea. Acum trebuie făcută precizarea că în TVR lucrează nişte profesionişti fabuloşi, dar ei nu pot să ridice televiziunea, pentru că în TVR ţi se spune tot timpul că nu se poate.
  • Eu nu produc emisiunea Starea Naţiei în interiorul TVR. Am închiriat un spaţiu unde se filmează emisiunea, programul îl fac cu resursele mele, negociate, bineînţeles cu TVR-ul. Dacă aş face-o în TVR, trei ediţii de Starea Naţiei la Televiziunea Română mă costau cât mă costă pe mine o lună, 22 de ediţii. Dacă te uiţi ce înseamnă cheltuilile tehnice înnebuneşti.
  • Televiziunea publică este un colos de pe timpul lui Ceauşescu. Sunt aceleaşi mecanisme, sunt aceiaşi oameni şi este foarte greu să ai randament, e foarte greu să poţi să stai pe piaţă în condiţiile astea. La fel de adevărat e că este foarte uşor să o faci să meargă în acest moment. Exista oameni care ar putea s-o facă. E vorba de cum s-au perpetuat lucrurile, cu situaţia sindicatelor, toata lumea are drepturi, nu funcţionează ca o societate privată.
  • A existat o perioadă în viaţa TVR-ului când politicul dicta. Năstase făcea sumarul pe vremea PSD-ului la TVR, nu doar la ştiri, îl făcea de dimineaţă până seara. Avem exemplul cel mai clar, nea Găbiţă Oprea care suna la TVR şi care într-o după-amiază l-a dat afară pe Stelian Tănase. Nu că nu merita Tănase să fie dat afară pentru ce a făcut în TVR. L-a sunat, i-a zis că e inadmisibil la ştiri să se difuzeze lucruri despre plagiatul lui şi eu să fac mişto de interesul naţional la emisiune. I-a zis că e inadmisibil, seara l-a sunat şi dimineaţa l-a dat afară. Iata, implicarea politică a afectat foarte tare TVR-ul.
  • E foarte uşor să o faci să meargă. Este necesar să o faci indepedentă, să o laşi să meargă în interesul oamenilor care plătesc taxa. Am avut în Consiliul de Administraţie mai bine dintre jumatate din oamenii de acolo numiţi politic. Ăia nu ştiu să citească un bilant, să citească o descărcare de la un program. Ei votau ce li se spunea la partid.
  • Nu există voinţa necesară de a rezolva problema TVR la nivelul comisiilor parlamentare, la nivelul clasei politice în general.
  • Sunt foarte multe măsuri legislative care se pot lua pentru mărirea veniturilor. Nu ştiu de ce se dă la o parte treaba cu mărirea taxei, avem penultima taxă din Europa, eu ştiu că asta sună nepopulist. Taxa asta nu-ţi permite să ai o televiziune ca lumea.
  • S-a vrut asta, ca televiziunea să fie băgată în corzi permanent, ea să depindă de decizia politică. Ăsta este planul diabolic, pentru că le-a convenit tuturor s-o ţină falimentară, pentru că aşa depinde de ei.
  • În interior ar trebui să existe regulamente. Nu există pentru personalul editorial normă nici de minute de stat acolo, nici de competenţă, nu mai există o fişă a postului. Ai făcut atât de puţină audienţă, te-am scos! Nu ai venit la lucru, ai plecat! Nu e normal să se întâmple aşa doar că stai pe banii statului.
  • Se plăteşte o structură mamut care nu are ce căuta pe piaţă la momentul ăsta.
  • Oamenii de acolo mă detestă sincer. Am avut surpriza senzaţională ca doi oameni să iasă din lift când am intrat eu, că au zis că nu vor să urce cu mine în lift. Asta pentru că am spus întotdeauna că producţiile care nu performează să fie scoase.
  • Am şi refuzat săptămâna trecută o ofertă mai bună din punct de vedere financiar. Aveam o problemă, pentru că am fost întrebat “cine vede produsul de la TVR înainte să intre pe post?” Eu am zis că există un producator care are doar grijă să primească emisiunea, Dana Armaşu se numeşte, se uită să nu apară greşeli sau vreun titlu tâmpit. Atât. Niciodată nu s-a pus problema că am avea un conţinut neadecvat. Reacţia a fost “aici nu prea se poate asa, există o vizionare înainte, pe conţinut”. Dar nu ăsta a fost motivul pentru care am refuzat oferta. Atâta timp cât TVR-ul are nevoie de această emisiune, noi vom rămâne la TVR, nu vom pleca niciodată.

VIDEO. Dragoş Pătraru la PaginademediaTV, despre starea Televiziunii Publice

Transcrierea fragmentului despre TVR:

Într-o întâlnire cu presa, preşedintele interimar al TVR Irina Radu spunea “din Starea Naţiei câştigăm încă o dată pe cât băgăm în ea”. Este o emisiune prea ieftină sau prea bună?

La momentul ăsta au fost foarte multe discuţii cu privire la bani. Când am venit la TVR, am avut nişte condiţii pe care TVR la momentul acela le-a indeplinit în parte, să spunem. Ăsta este al doilea sezon pe care noi îl avem la TVR.

Dupa primul sezon, mi s-a explicat că nu se pot îndeplini acele condiţii puse la început de mine, nici pentru sezonul al doilea. Atunci am ajuns la înţelegerea că ne vindem noi publicitatea şi ne luăm banii. Astfel am fi câştigat cu siguranţă noi dublu.

Având în vedere problemele financiare ale TVR şi pentru faptul că atunci când noi am făcut această înţelegere agenţiile aveau bugetele alocate, în mare, aveam următoarea situaţie: Se cerea publicitate la Starea Naţiei la TVR, TVR spunea “spaţiile nu sunt la noi, mergeţi la ei să luaţi spaţii”. Dar noi nu vindeam la preturile la care vindea TVR şi atunci apărea o situaţie nebună. Atunci am ajuns la o înţelegere: am lasat din nou noi de la noi şi am lăsat TVR-ul să vândă în continuare spatiile, iar noi să fim pe înţelegerea veche. Cred că din vară n-o să le mai lăsăm atât de mulţi bani.

Producţia este foarte ieftină. Noi am mai primit oferte chiar în ultima perioadă de la alte televiziuni şi au fost miraţi cei cu care am discutat să afle cât costă toată producţia. Nu e o producţie scumpă. Eu am lucrat 20 de ani în presa locală, din ’96 am carte de muncă în presa locală. M-am învăţat, fiind şi propriul meu patron din 2003 încoace, să aloc resurse foarte mici, deci nu consumăm foarte mulţi bani.

Mare parte din cheltuielile emisiunii nu reprezintă costurile de producţie, cât înseamnă textele, cât înseamnă ce le spunem oamenilor acolo. Cheltuielile nu sunt foarte mari, ea e gândită să fie o producţie foarte, foarte ieftină: un bou la o masă le spune oamenilor câte ceva. Textul este foarte important, interpretarea este şi ea foarte importantă şi imaginile de pe ecran sunt importante. Am investit într-un pachet grafic ok, acum mai avem să investim în căzătura aia de decor, care nu-mi place deloc. Cred că o să-l schimbăm din toamnă, dacă nu o să ne dea cei de la TVR afară.

De ce ar da afară o producţie care scoate bani ?

N-ar avea motive să ne dea afară, dar ştim cu toţii situaţia TVR-ului, care e una foarte dificilă. Din punctul meu de vedere, aşa cum a spus şi Irina Radu, este o situaţie care se poate rezolva foarte uşor, doar că nu există la nivelul Comisie din Parlament, la nivelul clasei politice în general, voinţa necesară pentru a rezolva problema TVR-ului.

Tu cum ai rezolva problema TVR?

Văzând circuitele financiare, normal că te îngrozeşti când vezi ce e acolo. Această instituţie a fost creata special să nu răspundă nimeni pentru nimic, este creată să nu existe competenţă, e creată special să poţi să angajezi pile şi oameni care să nu facă nimic.

La asta a servit această televiziune, a fost luată şi tăvălită politic de 26 de ani, s-au tot angajat tot felul de oameni care nu au nicio legătură cu televiziunea. Acum trebuie făcută precizarea că în TVR lucrează nişte profesionişti fabuloşi, dar ei nu pot să ridice televiziunea, pentru că în TVR ţi se spune tot timpul că nu se poate.

Ce are starea Naţiei de poate să fie profitabilă şi un proiect care este realizat în TVR nu reuşeşte?

Regie, costuri. În TVR ca să aprinzi un bec cum ai tu aici costă 2.000 de euro. Eu nu produc emisiunea Starea Naţiei în interiorul TVR. Am închiriat un spaţiu unde se filmează emisiunea, programul îl fac cu resursele mele, negociate, bineînţeles cu TVR-ul.

Dacă aş face-o în TVR, trei ediţii de Starea Naţiei la Televiziunea Română mă costau cât mă costă pe mine o lună, 22 de ediţii. Aşa se întâmplă acolo. Dacă te uiţi ce înseamnă cheltuilile tehnice înnebuneşti.

Televiziunea publică este un colos de pe timpul lui Ceauşescu. Sunt aceleaşi mecanisme, sunt aceiaşi oameni şi este foarte greu să ai randament. E foarte greu să poţi să stai pe piaţă în condiţiile astea. La fel de adevărat e că este foarte uşor să o faci să meargă în acest moment. Exista oameni care ar putea s-o facă. E vorba de cum s-au perpetuat lucrurile, cu situaţia sindicatelor, toata lumea are drepturi, nu funcţionează ca o societate privată.

Starea Naţiei de ce face audienţă ?

Starea Natiei este singura emisiune care îşi face zilnic promo, PR, Facebook. Vorbim cu oamenii. Din cele 15-20 de subiecte care sunt în fiecare emisiune, 10-12 sunt luate în funcţie de ce ne spun oamenii pe pagina noastră de Facebook. Legatura asta permanentă nu are cum sa nu dea roade.

A existat o perioadă în viaţa TVR-ului când politicul dicta. Năstase făcea sumarul pe vremea PSD-ului la TVR, nu doar la ştiri, îl făcea de dimineaţă până seara. Avem exemplul cel mai clar, nea Găbiţă Oprea care suna la TVR şi care într-o după-amiază l-a dat afară pe Stelian Tănase. Nu că nu merita Tănase să fie dat afară pentru ce a făcut în TVR. L-a sunat, i-a zis că e inadmisibil la ştiri să se difuzeze lucruri despre plagiatul lui şi eu să fac mişto de interesul naţional la emisiune. I-a zis că e inadmisibil, seara l-a sunat şi dimineaţa l-a dat afară. Iata implicarea politică a afectat foarte tare TVR-ul.

E foarte uşor să o faci să meargă. Este necesar să o faci indepedentă, să o laşi să meargă în interesul oamenilor care plătesc taxa. Am avut în Consiliul de Administraţie oameni numiţi politic, care nu ştiu să citească un bilant, să citească o descărcare de la un program. Aia sunt oameni care habar nu aveau, ei votau ce li se spunea la partid.

Sunt lucruri importante care trebuie făcute. Să modifice acea lege 41, unde sunt foarte multe lucruri de schimbat. Dacă TVR vrea mâine să facă un canal de ştiri şi un canal generalist, nu poate. Legea spune că ai două posturi generaliste, nu poţi să-l faci pe unul de altceva. Iată o modificare de lege simplă. Sunt foarte multe măsuri legislative care se pot lua pentru mărirea veniturilor.

Nu ştiu de ce se dă la o parte treaba cu mărirea taxei, avem penultima taxă din Europa, eu ştiu că asta sună nepopulist. Taxa asta nu-ţi permite să ai o televiziune ca lumea. Dacă se pun 50 de bani, TVR nu mai are nicio problemă financiară de mâine, ar putea chiar să renunţe la publicitate.

S-a vrut asta, ca televiziunea să fie băgată în corzi permanent, ea să depindă de decizia politică. Ăsta este planul diabolic, pentru că le-a convenit tuturor s-o ţină falimentară, pentru că aşa depinde de ei. Control politic a existat şi când s-a enervat Gabi Oprea l-a dat afară pe Stelian Tănase.

Emisiunea care are audienţă mare este făcută de un independent care nu este angajat al Televiziunii Române, de un om care nu foloseşte resursele TVR.

Poate TVR să fie doar broadcaster, să ia producţii de pe piaţă ? Şi atunci să avem programe şi în rest plăteşti producţii foarte bune şi care servesc misiunii publice. S-ar putea face asta, pentru ca acum plăteşti foarte mulţi oameni pentru foarte puţine producţii care se pot da pe TV.

În interior ar trebui să existe regulamente. Nu există pentru personalul editorial normă nici de minute de stat acolo, nici de competenţă, nu mai există o fişă a postului. Ai făcut atât de puţină audienţă, te-am scos! Nu ai venit la lucru, ai plecat! Nu e normal să se întâmple aşa doar că stai pe banii statului.

Parlamentul poate decide: companiile de electricitate trebuie să plafoneze acel procent pe care îl percep atunci când încasează taxa la 7,5%, pentru că ajungem să încasăm taxa pe 10 luni jumătate la TVR. Compania de electricitate îşi reţine un procent şi TVR încasează doar pe 10 luni jumătate banii. Dacă aceşti bani sunt distribuiţi cum trebuie, ar trebui să închidem o lună şi jumătate. Ceea ce se şi întâmplă: stai vara două luni, stai iarnă o lună. Practic, tu furnizezi acest serviciu nouă luni pe an.

Sunt emisiuni pe care eu le-am văzut 17-18 ori la TVR. Mă uit după mine, intră nişte reluări, am văzut o emisiune cu domnul Caramitru de patru ori, de la ora 23.15. Apoi, să plătească toată lumea taxa, nu se poate să completezi foaia că nu ai televizor. Cred că 90 % din cei care au completat au televizor. Să scoţi TVA-ul sau să îl reduci la producţiile TV.

Nu poţi dintr-o taxă TV de 4 lei în producţie să ajungă 5%. Omul care plăteşte 4 lei plăteşte datorii vechi, reeşalonări, credite făcute pentru că a fost un prost management, mai plăteşte 2.000 şi ceva de oameni, din care poate doar 1.500 muncesc. Se plăteşte o structură mamut care nu are ce căuta pe piaţă la momentul ăsta.

Oamenii de acolo mă detestă sincer. Am avut surpriza senzaţională ca doi oameni să iasă din lift când am intrat eu, că au zis că nu vor să urce cu mine în lift. Asta pentru că am spus întotdeauna că producţiile care nu performează să fie scoase. Pe mine m-au chemat acolo Cristian Zgabercea şi Irina Radu, oameni care răspundeau de programe. Toată televiziunea a crezut că Tănase fiind PDG, m-a adus el. Eu când le-am explicat oamenilor că l-am văzut de două ori în toată viaţa mea, în primul an, nu mă credea nimeni.

De unde vin toate astea?

Într-o instituţie clădită după model comunist, ce se întâmplă? la orice fabrică se bârfea, că de muncit nu prea se muncea. Toţi îşi trag rudele. D-aia e gluma aia celebră, nu mai ştiu cine a făcut-o, Boanchiş, cred, nu ştiu, să nu greşesc, dar e o glumă pe care noi am preluat-o şi folosit-o la emisiune. Am spus că nu e a noastră, noi nu furăm poante ca Buzdugan şi Morar.: Dacă ieşi în faţa turnului şi strigi “mama”, ies vreo 400 de femei. Asta s-a întâmplat la TVR foarte mulţi ani. Lucrurile trebuie să se schimbe, asta ar trebui să înţeleagă oamenii de acolo.

Dacă mâine se hotăreşte ca Televiziunea să nu mai lucreze cu producţii externe, ce faci, te angajezi la TVR sau pleci în altă parte?

Mie nu-mi place să plec de colo colo. Îmi place să fac lucruri într-un loc şi prima opţiune este în continuare TVR-ul. Am şi refuzat săptămâna trecută o ofertă mai bună din punct de vedere financiar.

Aveam o problemă, pentru că am fost întrebat “cine vede produsul de la TVR înainte să intre pe post?” Eu am zis că există un producator care are grijă să primească emisiunea, Dana Armaşu se numeşte, se uită să nu apară greşeli sau vreun titlu tâmpit. Dar atât. Niciodată nu s-a pus problema că am avea un conţinut neadecvat. Reacţia a fost “aici nu prea se poate asa, există o vizionare înainte, pe conţinut”. Dar nu ăsta a fost motivul pentru care am refuzat oferta.

Atâta timp cât TVR-ul are nevoie de această emisiune, noi vom rămâne la TVR, nu vom pleca niciodată.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • bobo bobo
    Trebuie sa recunosc ca nu inteleg gluma. Or fi 400 de mame acolo, care e problema?
  • gheorghe bogdan gheorghe bogdan
    cea mai buna gluma nu este cea in care daca strigi mama ies 400 de femei la geam, ci adevarul, in care, persoana cu cele mai multe rude angajate era de la dispeceratul auto, care avea 26 de rude :)))
  • sebi ghita sebi ghita
    Oare Sebi Ghita prin intermediul acestui Patraru, nu stie (sau stie!) cum sa puna mana pe TVR?
  • TRogan TRogan
    Toata administratia centrala, locala, agentiile, dar mai ales companiile de stat sau majoritare de stat sunt cocosate de rude, afini si sinecuri. Nepotismul a mancat pana la os. Si este singurul lucru care a ramas tabu. Vorbim de reforma #colectiv si salarii corecte, dupa merit, atunci cand majoritatea celor ce lucreaza la stat sunt tablagii de doi lei, in sinecuri instaurate de rude si aliati biologici, politici, de putere.
    Schimbarea #colectiv ar trebui sa insemne readucerea meritocratiei la stat, pe baza de specialisti, experienta si competitie, precum si oprirea baltirii conducatorilor in functii mai mult de patru ani (ca sa nu ramana cat Ceausescu in scaunele lor politice).
    Urmariti subiectul. Uite si aici: http://adevarul.ro/economie/afaceri/la-famiglia-40-angajatii-tarom-rude-ei-1_5672daa17d919ed50e5390e4/index.html
    Uite si Tarom

Trimite un comentariu

sus