Skip to main content

Mircea Badea, despre legea defăimării: "E o mizerie". Pătraru: "o prostie". Ce spun Radu Banciu şi Doru Buşcu

 
mircea-badea-dragos-patraru-radu-banciu
mircea-badea-dragos-patraru-radu-banciu

Care au fost reacţiile realizatorilor de emisiuni one man show sau de programe de satiră la Legea defăimării? Cum ar putea fi afectaţi, având în vedere tipul programelor? Ce spune despre acest proiect Doru Buşcu, din echipa Caţavencilor, cu 25 de ani de satiră în spate?

Publicitate

Mircea Badea, realizatorul emisiunii În gura presei, spune despre legea defăimării că este "o mizerie", Dragoş Pătraru o consideră "o prostie" pentru că toate prevederile privind defăimarea există deja în Codul civil. Radu Banciu crede că prin această lege "politicienii au găsit o soluţie pentru a se proteja de critici în spaţiul public".

Doru Buşcu vine cu o altă teorie: această lege este un semn de bunăvoinţă faţă de minorităţi.

"Această poveste este mai degrabă un gest de bunăvoinţă către, să spunem, minorităţile care se tem şi vor să preîntâmpine abuzuri în noul context european. O dovadă de bunăvoinţă a lui Dragnea, a PSD-ului faţă de marele popor genial al Israelului, care are această temere", a declarat pentru Paginademedia.ro Doru Buşcu, redactor-şef al săptămânalului de satiră Caţavencii.

Dragoş Pătraru, pentru Paginademedia.ro: Legea, în sine, e o prostie nu neapărat pentru ceea ce conţine, ci pentru că e degeaba.

"Există toate aceste prevederi privind defăimarea în Codul civil. E o discuţie care n-are sens, doar un scandal ieftin. E normal să ne asumăm cu toţii ceea ce spunem. Eu îmi asum tot ce spun la emisiune şi sunt pregătit să plătesc pentru asta, dacă o instanţă decide că am greşit.

Pe mine altceva mă intrigă. În primul rând, valoarea amenzilor. 100.000 de lei? Serios? Adică, la banii ăştia, doar domnul Dragnea şi alţi câţiva politicieni ar mai putea să îşi permită să defăimeze în România. Amenzile trebuie să fie proporţionale cu veniturile. E ca şi cum am pedepsi depăşirea vitezei legale cu 100.000 de lei. Nu poţi!

Apoi, mi se pare fascinant că legea a plecat de la domnul Dragnea. Cum i-a venit domnului Dragnea ideea să facă legea asta cu defăimarea? Adică, dânsul, ca absolvent al Facultăţii de Transporturi, secţia vehicule rutiere, dânsul, şef atelier mecanic la Revoluţie, apoi pesedist feroce, om cu o avere foarte mare, cu o casă la Teleorman cât trei licee mari din Bucureşti, cum s-a gândit aşa, dintr-o dată, la treaba asta, să nu se mai defăimeze oamenii între ei? Îl şi văd, la piscina căsoiului de pe domeniul din Teleorman, cu un pahar de whiskey single-malt, 18 anişori, la ora asfinţitului, cu soarele roşiatic aruncându-şi ultimele sclipiri în mustaţa dânsului... gândidu-se la defăimare.

Pentru presă, văd o singură posibilă problemă. CNA, altfel un instrument politic, cu cei mai mulţi oameni numiţi politic - se va folosi de acestă lege ca să aplice sancţiuni jurnaliştilor. De pildă, un coleg de la radio România a fost sancţionat de CNA pentru că l-a lăsat pe Dan Puric să spună că poporul român e condus de mafioţi. Omul a câştigat, desigur, procesul cu CNA. E, probabil se vor înmulţi cazurile astea în care tot felul de competenţi de la CNA, care vor şi ei o sinecură, undeva, vor încerca să se facă utili. De multe ori, inventând sesizări, cum am aflat cu toţii că se îmtâmplă acolo."

Doru Buşcu, pentru Paginademedia.ro: Legea defăimării, o dovadă de bunăvoinţă a PSD-ului faţă de poporul Israelului

"Libertatea de exprimare în presă nu are nevoie de această lege, ea în decursul celor 26 de ani a suferit multe îngrădiri, de la autocenzură impusă de anumite temeri ale corpului redacţional până la legi date direct împotriva presei şi mergând mai departe, până la acţiuni îndreptate împotriva jurnaliştilor care au fost obraznici cu puterea.

Legea aceasta nu vine dintr-o necesitate internă a societăţii româneşti. Este o lege care are un aspect european, însă ea nu este metabolizată în alte ţări din Uniunea Europeană. România ar fi într-o activitate de pionierat aici, ceea ce nu e rău. Există un model european propus de nişte experţi după care, cred eu, s-a inspirat PSD-ul. Numai că la transcrierea modelului ei au furat un pic şi din experienţa internă, românească şi au adăugat treaba aia cu apartenenţa politică, drept criteriu definitoriu pentru grupul social, ceea ce ar fi dus la consecinţa că nu mai poţi să ataci oameni politici fără să plăteşti 60.000 de lei amendă. A fost scos corpul acela de lege, deci acum e liber la atacat politicieni. Eu nu cred că aici e miza acestei legi, pentru că presa o să scrie, aşa cum a scris întotdeauna cu toate opreliştile, cu articolul 205, 206, care au fost scoase, apoi reintroduse, a fost modificată.

Presa a scris câtă vreme a avut independenţa de facto şi a avut proprietatea afacerii pe care a constituit-o. Aşa că această poveste este mai degrabă un gest de bunăvoinţă către, să spunem, către minorităţile care se tem şi vor să preîntâmpine abuzuri în noul context european. O dovadă de bunăvoinţă a lui Dragnea, a PSD-ului faţă de marele popor genial al Israelului, care are această temere. Şi această chestie, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, o vedem recompensată printr-o vizită în Israel şi distincţia primită din partea Israelului pe care a primit-o România.

Cât despre această furie dezlănţuită împotriva libertăţii de exprimare e o chestie cel puţin deplasată, mai ales cu cât eu lucrez la o revistă de satiră, care este cea mai expusă unei astfel de legi, pericolelor care ar izvorî dintr-o astfel de lege. În textul legii, care urmează să fie votat, nu mai există acea sintagmă cu privire la protecţia pe care şi-o construiesc oamenii politici dispare. Abia aştept să-mi folosesc noile adjective împotriva oamenilor politici odată ce legea intră în vigoare. Simt în momentul ăsta că nu mă afectează şi sunt obişnuit cu restrângerile de libertate din presă."

Mircea Badea, în ediţia de aseară a emisiunii În gura presei: Legea defăimării e o mizerie

Sigur, că ceea ce au făcut astăzi deputaţii jurişti şi amendamentul propus de Liviu Dragnea este o mizerie. Există pe pământul ăsta, în lumea civilizată, din care noi nu vrem să facem parte, pentru că noi vrem cu Vlad Ţepeş, există ceea ce se numeşte libertatea de exprimare.

Nu există “libertatea de exprimare e bună, dar...”. Nu există “dar”. Libertatea de exprimare există sau nu. Nu există “libertatea de exprimare este până la un punct”, atunci nu mai e libertate de exprimare, dacă e până într-un punct.

Sigur că există o întreagă jurisprudenţă CEDO pe acest subiect. Parlamentul României, votat de cetăţeni, care zilnic este calul de bătaie al presei scrise şi al internetului, a spus avem cu ce să ne bătem “defăimare!”, “facem o lege cu amenzi”, sigur că asta e o mizerie.

Radu Banciu, în emisiunea de la B1 TV: Politicienii au găsit o soluţie pentru a se proteja de critici în spaţiul public

"Politicienii au găsit o soluţie pentru a se proteja de critici în spaţiul public. Nu e vorba numai de Facebook sau de Twitter, este vorba de presă în general, televiziunea, radioul, presa timpărită, toate intră în acelaşi coş. Ei bine, nu vom mai aveam dreptul să defăimăm lumea politică. Ni se pune pumnul în gură, aceasta este expresia general uzitată în aceste momente.

Amenzile sunt într-adevăr uriaşe, acestea pot ajunge până la 100.000 de lei dacă aduci atingere unui grup sau unei comunităţi. Bagi în măsa, de exemplu, tot PSD-ul, rişti să iei un miliard de lei vechi. În aceste condiţii, haideţi să vă dau nişte cifre pentru că, în principiu, va trebui să le plătim împreună. Va fi sancţionată cu o amendă de la o mie la 30.000 de lei defăimarea care vizează o persoană fizică. Îl înjurăm, să zicem, împreună pe Ion Iliescu – între 10 milioane şi 300 de milioane de lei vechi avem de plătit. Asta va stabili CNCD-ul . Noi putem dup’aia să contestăm în instanţă. Amendă de la 2.000 la 100.000 dacă vizăm un grup de persoane, o comunitate, dacă dăm în PSD sau în musulmani. Aceste amenzi se vor aplica oricărei defăimări făcute în spaţiul public, inclusiv în presă sau pe reţelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter.

Laşii şi fricoşii, printre care se numără şi politicienii, se refugiau pe reţelele de socializare pentru că ştiau că acolo n-au nimic de plată. Şi te făceau albie de porci. (...) E normal ca oameni de teapa lui Liviu Dragnea, la momentul la care ajung la putere, se transformă în nişte dictatori. Politicienii vor puteam să spună în continuare ce vor. Faptul că noi am putut să-i înjurăm până acum mi se pare corect. (...)

Cei de la Kamikaze n-o să-l mai poată facă curvă politică pe Liviu Dragnea după intrarea acestei legi în vigoare. (...) Cum ar fi ca un condamnat definitiv, ală să ne impună nouă să ne ţinem gura. Domnule Dragnea, aveţi dreptul să maziliţi în PSD, dar nu să ne puneţi nouă botniţă. Lăsaţi-o mai uşor cu treburile astea. Noi facem ce vrem aici, lumea dacă vrea se uită, dacă nu, nu. Şi pe noi ne penalizează exact ca pe dumneavoastră. Ţine-ţi-vă fleanca."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livius Livius
    Pentru cei care nu cunosc textul constitutional privind libertatea cuvântului si a informării din Constituția Romaniei : Libertatea de exprimare ARTICOLUL 30
    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
    (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

    (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

    (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

    (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

    (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

    (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

    (8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.


    Dreptul la informaţie ARTICOLUL 31
    (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
    (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

    (3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.

    (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

    (5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.
  • SOV SOV
    Ati moderat comentariul *** *** ***", desi el se bazeaza pe intamplari cat se poate de reale. Norocul nostru e ca prestati doar la acest, altfel nici nu am fi aflat ca Doru Buscu i-o ***a lui SOV prin batista, pentru ca ati fi cenzurat stirea. E bine ca il promovati Dorulet ***, avem nevoie in presa de oameni cu valori sanatoase si solide. Felicitari, Obae!
  • SOV SOV
    Doru Buscu cui o mai *** prin batista?

Trimite un comentariu

sus