Skip to main content

Petiţie online pentru salvarea radioul public: "Nu distrugeţi cultura la Radio România! "

 
Radio România
Radio România

O iniţiativă legislativă promovată în procedură de urgenţă de Parlamentul României pune în pericol buna funcţionare şi independenţa editorială a Radioului Public, se spune într-o petiţie online semnată până în prezent de peste 1.400 de ori.

Publicitate

"Radio România este printre puţinele servicii publice din România, dacă nu chiar singurul, care şi-a dovedit, prin rezultate cuantificabile, performanţa, atât din punct de vedere editorial, cultural, cât şi financiar. Conform sondajelor de audienţă, în acest moment, cu peste 4,5 milioane de ascultători, Radio România este principala sursă de informaţii şi cultură pentru public. De asemenea, într-o lume a tabloidizării şi subordonării mediei pe criterii discutabile, postul public de radio este cel mai important promotor al culturii autohtone la nivel naţional şi internaţional", se spune în debutul petiţiei online publicate recent pe site-ul petiţieonline.com.

În petiţie se spune că orice comparaţie între radioul şi televiziunea publică din România la acest moment "este menită să demonstreze faptul că succesul şi stabilitatea sunt posibile în actualul cadru legislativ".

"În timp ce SRR a construit Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (unul dintre cele mai mari şi respectabile din Europa) şi Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio (o manifestare cu caracter de unicitate în peisajul cultural şi mediatic internaţional), TVR a închis canalul Cultural, singurul de gen în plan naţional! Totul depinde numai şi numai de oamenii care aplică legea, de capacitatea acestora de a reuşi performanţele profesionale pe care legea le permite", se mai spune în petiţia online.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei schimbarea Legii 41 ar afecta "calitatea actului editorial".

"Radio România investeşte sume considerabile în domeniile creative, susţinând muzicieni, actori, scriitori, scenarişti, regizori, personalităţi din domeniul cultural, literar etc. Schimbarea Legii 41 de dragul schimbării ar afecta nu doar calitatea actului editorial, cu influenţe directe asupra dreptului la informare, cultură şi educaţie pentru milioanele de ascultători de radio şi utilizatori de internet, dar ar avea efecte şi asupra Radio România ca organizaţie. Amestecarea atribuţiilor de conducere, perturbarea lanţului de decizie ar induce ideea că politicul poate avea o influenţă tot mai directă asupra actului editorial. În cazul unor astfel de tulburări, întotdeauna primii sacrificaţi sunt cei care activează în fragilul domeniu al culturii. Este această iniţiativă legislativă o soluţie pentru acoperirea uriaşei datorii financiare a TVR? Cu siguranţă, nu! În schimb, realizată aşa cum este ea propusă acum şi în lipsa unei dezbateri publice, riscă să destabilizeze grav şi, în cele din urmă, să distrugă Radio România!", se mai spune în petiţia care militează pentru salvarea Radio România.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Avertizor Avertizor
    Este o petiție cu un titlu mincinos, făcută pentru a-i salva pe cei care au distrus cultură la Radio: Miculescu și condamnată penal Oltea Șerban Pârâu.

Trimite un comentariu

sus