Skip to main content

ACUZAŢII în Radio România: "ni s-a impus să ducem o campanie falsă: Salvaţi radioul public"

 
ACUZAŢII în Radio România: "ni s-a impus să ducem o campanie falsă: Salvaţi radioul public"

Acuzaţii de cenzură în Radioul Public: "ni s-a impus la camera ştirilor să dăm pe post ştiri care nu respectă propriile noastre standarde", spune un jurnalist din postul public.

Publicitate

Declaraţia angajatului România a fost făcută sub rezerva "legii avertizorului public", la o dezbatere organizată de Frontline despre situaţia TVR. La dezbatere au participat şi ziarişti din Radioul public, care au vorbit despre presiunile din instituţie.

Un ziarist din Radio România:

"Vis a vis de controlul editorial sub această formă a legii avem un exemplui chiar în aceste zile. Radioul a declanşat o campanie furibundă împotriva modificării legii 41, o campanie falsă în care se spune „Salvaţi radioul public”, care nici măcar nu este făcută profesionist. Adică ni s-a impus la camera ştirilor să dăm pe post ştiri care nu respectă propriile noastre standarde, adică citarea unei surse. S-au ignorat şi alte păreri. Pe Georgică Severin, eu personal nu l-am auzit pe radio. O fi fost, dar eu nu l-am auzit să-şi prezinte punctul de vedere.

Sunt şi cazuri prin omisiune. Este de exemplu Asociaţia Jurnaliştilor Europeni care a dat un punct de vedere general, în care spunea Fiţi atenţi cum umblaţi la legea respectivă. Era o recomandare. Dar reprezentanţii din România ai acestei asociaţii au ieşit cu un comunicat mult mai dur în care se avertizează „Nu semnaţi petiţia respectivă”, care a fost lansată de radio, pentru că aia, aia, aia, au motivele lor, le puteţi citi acolo. Şi acel punct de vedere a fost omis.

Un exemplu, în prezent la camera ştirilor la Radio România, în cadrul acestei campanii, s-au găsit bani să se bage în nişte steguleţe care li s-au dat reporterilor noşti şi să le împartă pe teren că noi suntem Radio România, salvaţi Radio România."

Nu a fost singura acuzaţie legată de presiuni la ştirile din radio. Alţi angajaţi ai postului public prezenţi la eveniment, în sală, au vorbit despre situaţia din instituţie.

”Dacă vorbim despre cenzură, o să vă povestim ceva clar. De două săptămîni, postul unde lucrăm desfăşoară o violentă campanie împotriva modificării legii, doar pentru ca lucrurile să nu se schimbe la Radio România! Conducerea ne-a obligat să invităm la emisiuni sau să cităm pe post numai persoane care sînt împotriva schimbării”, a spus un alt om din radio.

”O colegă de-a mea, care prezenta buletinul de ştiri, a primit pe hîrtie o ştire care nu îndeplinea standardele noastre. Nu exista nici o sursă citată. Era o ştire împotriva schimbării legii. Crainica s-a dus la şeful ei direct, reclamîndu-i aceste lucruri. Iar el i-a spus: Întoarce-te şi citeşte-o fix aşa cum e!”

Cătălin Tolontan, prezent la dezbatere, scrie pe blog că a încercat, fără succes, să obţină un punct de vedere oficial de la Ovidiu Miculescu sau de la cineva din conducerea Radioului Public. A reuşit o declaraţie a unui reprezentant al instituţiei, care însă nu şi-a declinat identitatea:

„Nu este vorba de nicio cenzură, nu a intervenit nimeni acolo. Radioul s-a apărat însă în faţa unei lege schimbate pe genunchi, de fapt o intervenţie brutală în activitatea sa”, este reacţia sub anonimat notată de Cătălin Tolontan.

Dezbaterea de la Centru Ceh - moderată de editorul Paginademedia.ro, Petrişor Obae - a fost organizată de Frontline şi i-a avut ca invitaţi pe Cătălin Tolontan, Liviu Mihaiu, Ioana Avădani, Dragoş Pătraru şi, din radio, pe realizatorul Alexandru Rusu.

”Totul la Radio este un joc de putere, pe mai multe paliere. Oamenii care conduc radioul se ascund după rezultatele contabile şi astfel scapă de orice dezbatere publică deşi despre felul în care e tratată libertatea de expresie colegii mei v-au spus ce era de spus”, a spus Rusu.

Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) a invocat competenţa CNA în această situaţie. "Dacă este adevărat, este o încălcare a legii", a spus Ioana Avădani.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Murphy Murphy
    @Bogdan: ai ales doua exemple stupide din 3! Culturalul si Muzicalul trebuie pastrate neaparat, fiindca difuzeaza cu totul altceva decat lalaiala posturilor comerciale! treaba Radioului Public nu e sa scoata audiente record, cum cere Miculescu, ci sa pastreze filonul cultural intr-un fluviu de mizerii pentru uzul mintilor slabe si spalate
  • Bogdan Bogdan
    Radioul public este un exemplu de institutie prost condusa care toaca banii publici. Posturile publice precum Muzical, Cultural sau Bucuresti fm in ciuda faptului ca dispun de foarte multi angajati si acoperire mare inregistreaza cele mai scazute audiente dintre toate posturile de radio si nimeni nu face nimic....
  • geo geo
    Radioul public are propria agendă și își urmărește doar interesele.
    La ei știrile încep cu ședința de guvern din ziua respectivă, cu nu știu seminar / simpozion organizat de nu știu cine în care se vorbește de nu știu strategie, de nu știu ce activitate a președintelui României...astea sunt știrile lor...și, poate, după vreo zece minute apar și știri de larg interes cu care își deschid jurnalele de știri alte radiouri private...iar campania lor chiar nu interesează multă lume...poate doar pe O. Miculescu și apropiați.

Trimite un comentariu

sus