Skip to main content

CSM, sesizare la CNA: Antena 3 a încercat să manipuleze publicul cu declaraţii trunchiate ale Codruţei Kovesi

 
CSM, sesizare la CNA: Antena 3 a încercat să manipuleze publicul cu declaraţii trunchiate ale Codruţei Kovesi
Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu o emisiune de la Antena 3. Într-o ediţie sinteza zilei, au fost prezentate declaraţii trunchiate ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, astfel că "emisiunea a avut un pronunţat caracter manipulativ".
Publicitate
Decizia CSM de a înştiinţa forul audiovizual vine ca urmare al unui raport al Inspecţiei Judiciare.

Inspecţia Judiciară a decis că imaginea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost afectată de Antena 3 prin prezentarea la Sinteza zilei a unor declaraţii trunchiate ale acesteia.

Potrivit CSM, verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că, la data de 18 februarie 2016, în contextul punerii în executare de către organele fiscale a hotărârii judecătoreşti definitive pronunţată în dosarul ICA, realizatorul emisiunii ”Sinteza zilei” a făcut trimitere la un interviu acordat de Kovesi la “Adevărul live”, pe 10 august 2014, scrie News.ro.

„S-a constatat că aspectele prezentate în cadrul emisiunii au fost rupte din contextul interviului menţionat şi, într-o succesiune aparent logică şi etapizată, a fost schimbat sensul ideilor exprimate iniţial de doamna procuror. Mai mult, în cadrul emisiunii, s-a afirmat permanent şi s-a acreditat ideea că, în calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror şef este părtinitoare în raport cu punerea în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătoreşti definitive. Pentru amplificarea afirmaţiilor, pe durata emisiunii a fost prezentată imaginea doamnei procuror însoţită de afirmaţia “Kovesi dă dreptate Antena 3!””, se arată în comunicatul DNA.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile şi concluziile prezentate în cadrul emisiunii sunt ”nereale şi contrare celor cuprinse în interviul acordat” de Kovesi.

”S-a apreciat că emisiunea a avut un pronunţat caracter manipulativ, în scopul inoculării în rândul opiniei publice a ideii că un înalt reprezentant al sistemului judiciar şi conducător al parchetului care a instrumentat dosarul ICA se situează, prin afirmaţiile sale, într-o poziţie concordantă cu opinia postului TV Antena 3 privind modul de executare a hotărârii judecătoreşti definitive dispuse în această cauză penală. (...) Plenul Consiliului a constatat că prin modalitatea de lansare în spaţiul public - în mod trunchiat, părtinitor şi manipulativ, a unor afirmaţii exprimate de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul unui interviu anterior, s-au depăşit limitele libertăţii de exprimare şi ale dreptului la informare, aducându-se atingere reputaţiei profesionale a acesteia”, mai arată CSM. În consecinţă, CSM a hotărât şi sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe 18 februarie, în contextul evacuării sediilor Antena Group pentru punerea în executare a deciziei de confiscare dată de instanţă în dosarul ICA pe 8 august 2014, Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii ”Sinteza zilei”, a citit un fragment din interviul acordat de Laura Codruţa Kovesi în 2014, spunând că şefa DNA recunoaşte dreptul de preemţiune pe care l-ar avea trustul de presă asupra imobilelor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Comentatorii de pe aici par a fi mostenitorii securitatii comuniste.Asemenea idei de cenzurare sau pedepsire a unor jurnalisti (sau ce or fi) ma duc cu gandul la faptul ca revolutia a fost degeaba.O persoana privata sa fie pedepsita pentru ideile lui (chiar si manipulative) e o prostie nemarginita si nu are nimic de a face cu democratia, deja adulatorii binomului se indreapta catre fascism. Pe vremea OTV-ului eram de acord sa ii fie retrasa licenta, dar pentru porcariile prezentate (imagini socante, indecente, etc) , adica pentru fapte nu pentru idei sau pur si simplu pe vorbe si numai strict pe regulamentul CNA, cu toate ca nici asta nu era corect. Nu ajungi sa inchizi o televiziune ci ii amendezi pentru incalcarile respective. Nu mai zic ca nu o inchizi doar pentru ca o parte din populatie nu suporta acea televiziune, eu de exemplu nu suport televiziunea lui Basescu, nu ma uit la ea si punct, nu urlu ca sa fie inchisa ca acolo manipuleaza Basescu.Si manipuleaza la fel ca ceilalti si ca toate celelalte televiziuni, lasa-ti propaganda voastra proprie ca nu merge.Libertatea de exprimare nu poate fi ingradita, nici lui Gadea la A3, nici lui Basescu la B1 si nici lui Kovesi la Digi 24 (uite cum fiecare si-a tras televiziune proprie de manipulat).
  • dan andrei dan andrei
    CNA ar trebui sa suspende emisiunile de televiziune, care manipuleaza mai mult de 3 emisiuni. Mai mult, asa-zisii jurnalisti ar trebui sa isi piarda dreptul la semnatura.
    Evident, ca nimeni nu va avea curajul sa aplice aceste masuri.
  • Ciobanul Bucur Ciobanul Bucur
    In sfarsit, cineva reclama la CNA faptul ca haita de la A3 manipuleaza.
    Ma intreb insa dece abia acum si doar punctual haita e reclamata pentru manipulare, cand ea face asta seara de seara si nimeni nu are curajul de a infrunta haita. De frica? Bineinteles ca de frica lor, care - trebuie sa recunoastem - sunt niste profesionisti desavarsiti ai manipularii, in special prin procedeul jumatatilor de adevar urmate de minciuna care da impresia ca intareste jumatatea de adevar enuntata, sau prin scoaterea din context si deformarea afirmatiilor celor atacati de haita.
    Ar trebui modificata legea CNA, astfel incat manipularea sa fie considerata cea mai grava abatere si sa fie sanctionata mai mult decat injuria sau calomnia. O injurie e luata ca atare de oricine, dar o manipulare nu poate fi perceputa decat de cei care inca nu au creierele spalate de haita, restul populatiei fiind astfel facuta sa ia de bun tot ce spune haita.
  • Raluca Alexandra Raluca Alexandra
    Antenele nu sunt la prima isprava de acest fel, la ei este ceva normal manipularea. Cine este seful lor? Varanul.

Trimite un comentariu

sus