Skip to main content

Ştirbu: TVR trebuie să intre în insolvenţă, pentru a fi salvată

 
TVR
TVR

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor, s-a pronunţat pentru intrarea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) în insolvenţă, însă PNL va lua o decizie politică pe această temă în BPN (Biroul Politic Naţional), relatează Mediafax.

Publicitate

"SRTV se află într-o situaţie extrem de neplăcută, o situaţie care vine din trecut, în urma - să zicem – unui management neperformant şi aşa mai departe. S-a ajuns la concluzia că, în situaţia în care 2.000 din cei 2.500 de angajaţi ai SRTV s-au adresat în Justiţie pentru a-şi recupera drepturile salariale cuvenite şi care au fost tăiate, pe parcursul diverselor CA-uri, în situaţia în care Societatea Română de Televiziune are aproximativ 700 de milioane de lei datorie la bugetul de stat, această instituţie importantă a statului român este pusă într-o poziţie delicată. Şi, ca atare, pentru a putea fi salvată, în acest moment, trebuie să fie băgată în insolvenţă. Asta înseamnă salvarea locurilor de muncă, o viziune de viitor asupra acestei instituţii, o restructurare. Insolvenţa nu înseamnă închiderea TVR sau dizolvarea instituţiei. Vă aduc aminte cazul fericit al Hidroelectrica. A fost băgată în insolvenţă, s-au şters datoriile, a redevenit profitabilă", a declarat Gigel Ştirbu, la Slatina, într-o conferinţă de presă, transmite corespondentul Mediafax.

Deputatul a mai declarat că toată clasa politică trebuie să se implice în soluţionarea situaţiei de la SRTV, arătând că este nevoie de modificarea Legii insolvenţei care, în acest moment, nu permite reorganizarea în instanţă a instituţiilor de stat.

"Trebuie să luăm o decizie şi, ca atare, legea trebuie să fie modificată.

Există două variante: ori Parlamentul, printr-o înţelegere transpartinică a tuturor forţelor politice reprezentate, să purcedem la iniţierea unui proiect legislativ de modificare a Legii insolvenţei ca să se poată aplica şi la o instituţie de stat, aşa cum este SRTV; ori printr-o decizie guvernamentală, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul să ia decizia să modifice această lege.

Un lucru este cert, cred că întreaga clasă politică, cel puţin la nivel decizional, a înţeles că nu mai putem să lăsăm deoparte această instituţie şi trebuie să ne implicăm toţi să găsim o soluţie ca această instituţie să fie salvată.", a precizat preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că liberalii vor stabili, săptămâna viitoare, care va fi poziţia pe care partidul o va susţine privind Televiziunea Română. Ea a arătat că Guvernul a refuzat ştergerea datoriilor SRTV.

"Pe scurt, noi miercuri, când vom avea Biroul Politic Naţional, vom discuta poziţionarea PNL pe situaţia de la TVR. Această discuţie este prioritate zero şi pornim de la premiza că vrem să găsim o soluţie de salvare a TVR-ului. Acea discuţie despre care a vorbit domnul Ştirbu mi s-a părut a fi o discuţie de dragul de a se face o discuţie. Guvernul n-a venit cu nicio perspectivă, a spus că nu are niciun fel de disponibilitate să plătească o parte din datorile TVR-ului. Parlamentul este legat de mâini şi de picioare", a declarat Gorghiu.

Copreşedintele PNL a propus desemnarea unui Consiliu de Administraţie provizoriu care, până la modificarea legii, să ducă la îndeplinire mai multe obiective trasate clar de Parlament.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Eugen Eugen
    Acum că „Spotlight„ a câștigat Oscarul poate ne gândim că „Spotlight„ înseamnă „Reflector„ și pe vremuri TVR avea un asemenea program de anchete menit să investigheze ceea ce nu merge în societate. A fi o televiziune publică nu înseamnă a fi în serviciul statului – guvern, parlament, partide- ci a îndeplini cerințele publicului care de fapt te plătește, dacă o faci ai putea eventual să pretinzi mărirea taxei. Nu exemplul altor țări unde taxele plătite pentru televiziunea publică sunt mai mari contează ci felul în care-ți faci datoria. Desigur sunt mari probleme financiare, ca în toate instituțiile statului, există dezbateri, sindicatele se luptă să păstreze intact numărul de lucrători /ceea ce nu se va putea/, ni se spune că mari profesioniști se află încă acolo. Păi dacă ar fi așa de ce nu se vede? De mult timp de când TVR își plânge de milă n-am înregistrat nici un efort de a promova vreun program notabil, de mare audiență, care să te oblige să spui iată ce păcat ar fi ca asemenea valori să dispară! O televiziune publică se poate defini doar prin asumarea interesului publicului Câtă vreme nu se va umbla la conținutul programelor, eliminând balastul și concentrând producția pe câteva linii de mare interes potențial aducătoare de audiență TVR va rămâne o gaură neagră, similară cu atâtea mari întreprinderi de stat care trăiesc din datorii și din umilirea în fața diverșilor politicieni la putere. A spune că misiunea publică poate fi îndeplinită indiferent de audiență, ba chiar împotriva ei, e o gugumănie care costă. Ce-și doresc oamenii? Pe primul loc, vă spun sigur, e să fie sănătoși. Să aibă locuri de muncă, salarii decente, să-și crească bine copiii...Când „reflectorul„ va ajunge la fel de temut ca DNA înseamnă că și-au făcut misiunea și, implicit, au scăpat de criză. Televiziune publică fără public e un non sens.

Trimite un comentariu

sus