Skip to main content

Ghiurco: Insolvenţa TVR înseamnă o afacere de zeci de milioane de euro pentru buzunare private

 
monica-ghiurco--1--71676_62366500
monica-ghiurco--1--71676_62366500

Monica Ghiurco, membru în Consiliul de Administraţie al TVR din partea salariaţilor, spune că ea nu va gira prin votul său intrarea în insolvenţă a postului public, mişcare pe care o numeşte "manevră distructivă".

Publicitate

"Nu suntem naivi: insolvenţa TVR înseamnă o afacere de zeci de milioane de euro pentru buzunare private. Şi nicidecum o soluţie de redresare", a scris Ghiurco într-o postare pe Facebook.

Afirmaţia a fost făcută în contextul unui răspuns dat criticilor aduse de Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senatul României, în legătură cu candidatura Monicăi Ghiurco la funcţia de preşedinte-director general al TVR.

Ce a spus Severin despre candidatura Monicăi Ghiurco

”S-a ajuns şi la aberaţii. Nu am nimic cu Monica Ghiurco, dar ea e reprezentanta salariaţilor, este în conflict de interese: este aleasă de salariaţi să le reprezinte interesele şi are dorinţa de a fi şi şeful instituţiei, adică să reprezinte interesele instituţiei. Există o incompatibilitate morală, nu legală. Tu ai venit acolo fiind ales, nu numit. Spre deosebire de ceilalţi care au fost numiţi politic în CA şi teoretic îşi pierd legătura cu cine i-a numit, reprezentanţii angajaţilor rămân angajaţi ai celor care i-au ales pentru a fi în CA”.

Răspunsul Monicăi Ghiurco:

"Angajaţii TVR care m-au trimis prin votul lor în C.A. au încredere nu doar în onestitatea şi buna mea credinţă, ci şi în capacitatea mea intelectuală de a gestiona sau de a-mi aduce contribuţia la gestionarea situaţiei în care ne găsim ca instituţie. Nu m-au trimis în Consiliul de Administraţie să fac figuraţie, ci cu determinarea să mă implic în găsirea celor mai bune soluţii pentru scoaterea TVR din criză. Prin urmare, nu văd unde este aberaţia."

Paginademedia.ro prezintă poziţia Monicăi Ghiurco:

Nu sunt lider de sindicat, nu sunt purtătorul drapelului sindical aşa cum greşit s-a indus opiniei publice. Când spun că apăr interesele angajaţilor din TVR mă refer în primul rând la cele profesionale, nu sunt exponentul revendicărilor sindicale din televiziune. Nu mă aflu, aşadar, în nicio incompatibilitate morală. Interesele instituţiei nu pot fi contrare intereselor angajaţilor, televiziunea înseamnă în primul rând oameni, apoi studiouri, tehnică, maşini şi altele.

Interesele fundamentale ale angajaţilor TVR sunt oprirea risipei banilor publici, redresarea financiară a instituţiei, relansarea producţiei şi stimularea performanţei, investigarea ilegalităţilor şi sancţionarea vinovaţilor. Nu sunt acestea oare şi interesele vitale ale cetăţeanului plătitor de taxă în numele şi în interesul căruia trebuie să acţioneze toţi membrii C.A., indiferent de partidele sau autorităţile care i-au numit? Eu cred că da, aşa că nu mă găsesc în niciun conflict de interese, spre deosebire de mulţi alţii.

Candidatura mea a survenit în urma unui BLOCAJ POLITIC MAJOR (reprezentantul Guvernului, votat în C.A., dar respins de plen, apoi scor egal în C.A. între reprezentanţii celor două mari partide: PSD şi PNL) ca soluţie apolitică, de deblocare a situaţiei. Nu pentru că îmi doresc mai mult decât pot, ci pentru că pot mai mult decât cred alţii şi pentru că reprezint alternativa neutră din punct de vedere politic. Şi pentru că politizarea TVR a fost şi este sursa dezechilibrelor din televiziune, managementul defectuos, numit de fiecare dată politic, este identificat în rapoartele anuale ale Curţii de Conturi drept cauza dezastrului financiar în care ne găsim.

În acest moment, 6 membri ai Consiliului de Administraţie, exponenţi ai unui anumit grup politic, considera INSOLVENŢA ca unică soluţie pentru TVR. Riscul insolvenţei este real, dar nu pentru că nu mai există soluţii, ci pentru că e mai simplu să distrugi decât să construieşti. Insolvenţa în instituţiile publice de presă este inacceptabilă întrucât conduce la cenzură, o spune şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, al cărei secretar general Ricardo Gutierrez, a declarat: “Sentimentul nostru este că există o dorinţă de a distruge serviciul public de audio vizual din România. Cei care lucrează în aceste instituţii nu trebuie să plătească preţul unei gestiuni haotice.”

Nu întâmplător o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române a fost postată recent pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor de pe site-ul Consiliului Europei. Alerta vizează pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea aduce TVR în situaţia de insolvenţă aflat acum în dezbatere publică. Acest demers legislativ, iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu şi de alţi senatori din grupul politic mai sus-menţionat, este considerat că reprezintă o ameninţare la adresa independenţei postului public de televiziune şi aruncă România alături de state precum Azerbaidjan, Federaţia Rusă, Turcia.

Opoziţia pe care o manifest deschis în faţa planului de insolvenţă privind TVR, asumat de o parte dintre membrii C.A. prin votul dat la alegerea preşedintelui-director general în două runde anterioare de alegeri (Irina Radu – George Orbean, respectiv Doina Gradea - Radu Carp), nu are legătură cu persoane, ci cu practici şi intenţii declarate.

Eu nu voi gira prin votul meu o asemenea manevră distructivă, indiferent de presiunile care sunt făcute asupra mea. Nu suntem naivi: insolvenţa TVR înseamnă o afacere de zeci de milioane de euro pentru buzunare private. Şi nicidecum o soluţie de redresare. În consecinţă, voi denunţa orice formă de discriminare aplicată membrilor C.A. în ceea ce priveşte accederea la funcţia de preşedinte-director general. Salariaţii din TVR nu mai sunt dispuşi să-şi lase instituţia pe mâna oricui, indiferent ce susţinere politică ar avea respectiva persoană.

Ca reprezentant al lor ales, nu numit, voi rămâne fidelă principiului care m-a determinat să mă angajez în această luptă: apărarea serviciului public de televiziune. Ţinând cont de cele enumerate mai sus şi mandatată de cei care m-au votat, voi credita cu votul meu pentru funcţia de preşedinte-director general doar acea persoană care se va angaja public că nu va duce TVR în insolvenţă şi va prezenta garanţii în acest sens şi soluţii concrete. Aşa înţeleg eu să apăr interesul public.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sorin Sorin
    Draga livia pila, ti-ai ales un nume de cod pe masura capacitatilor tale. Esti pila-pila. Si pila lui Ghiurco vei ramane probabil. Sa-ti ajute Dzeu si maiculita domnului sa ajunga prietena ta Ghiurco presedinte. Doamne, ce-o sa mai rad.
  • livia pila livia pila
    ***
  • papaya papaya
    Vorbeste prostii ghiurco, ***. Tvr nu are nici o proprietTe, nici cladiri, nici terenuri, nimic. Toate sint ale statului, se poate verifica. Asa ca vrajeala asta cu insolventa care va folosi "strainilor" imi aminteste de Nu nevindem tara. Stie manipulare, ***.
  • Marosm Marosm
    ***
  • Pandele Pandele
    Eu deocamdata vad doar solutiile care nu sunt bune. Nu vad nicio solutie care sa fie buna, scoasa pe gura unui membru de CA.
    Si in acest moment ce se intampla acolo se intampla si pe banii mei.
    Iar ce se intampla acolo sfideaza cele mai elementare mecanisme economice. Adica ai peste 2.500 de angajati cu care nu poti justifica ceea ce scoti pe post.
    Iar daca dna. Ghiurco se prevaleaza de acesti angajati - ca a fost aleasa de ei - si nici un plan nu pleaca de la aceasta problema, TVR se va invarti in cerc pana când banii se termina de tot.
  • livia pila livia pila
    Atrag din nou atentia ca persoana care se serveste de binecunoscutul meu nume e o uzurpatoare.
  • danu. danu.
    @ livia pila.

    În sfârșit, după zece ani de când mă tot împiedic de câte un comentariu de al tău prezent neobosit la fiecare știre despre TVR, am ajuns să trăiesc ziua în care nu te-ai mai trezit cu fața la cearșaf și ai reușit să scrii un comentariu "pozitiv" (fără pizmă încrâncenată, adică) legat de TVR.

    Bun așa. Grijă mare, totuși, la utilizarea expresiei "a evolua natural" în legătură cu cineva, oricine din TVR.
  • @pandele @pandele
    Ai vazut vre-o companie de stat intrata in insolventa care s-ar redresat? De ce oare? Tocmai din motivele expuse mai sus de Ghiurco. La teorie suntem toti buni Pandele, dar in practica.... foarte slabi.
  • Iulian== Iulian==
    Daca TVR dispare, toate reclamele vor merge in proportii de 75% catre ProTV, Antena1 si Kanal D
  • Pandele Pandele
    Minunat ! Stie exact ce nu ar merge, dar nu transpare de nicaieri ce anume ar merge.
    Habar n-am daca insolventa e o solutie pentru TVR, dar sa o excluzi doar pentru ca unii ar putea face bani din asta arata scoala de gandire tipica din TVR - mai bine crapam de foame cu totii. Lihniti, dar demni ! Practicienii in insolventa ar trebui sa lucreze pro bono pentru TVR, nu-i asa ?
    In plus, cifra de zeci de milioane e din burta doamnei wouldbe PDG.
    Insolventa e o perioada tranzitorie in activitatea unei companii, care ii da ragazul - la adapost de presiunea creditorilor - sa isi prioritizeze cheltuielile si sa ia masurile de reorganizare financiara si operationala. Dar doamna e absolventa de ASE - cum ar putea sa stie o chestie economica fundamentala ?
    O decizie in privinta insolventei trebuie luata cu cifrele pe masa, alaturi de alte solutii posibile. Adica SWOT, cum ar veni.
    Dar, din nou, ce poate sti o absolventa de ASE despre decizii economice ?
  • livia pila livia pila
    Daca va iesi Ghiurco, TVR va avea un PDG ales de angajati, venit din randul angajatilor, care a evoluat natural si care a devenit un foarte bun profesionist. TVR ar avea astfel, dupa multa vreme, un reprezentant de elita al jurnalismului sanatos romanesc. Daca va avea suficienta sustinere din partea angajatilor si va ramane in functie atat cat este necesar, Ghiurco ar putea sa orienteze TVR pe drumul spre redresare. Asa ca spre deosebire de Gradea, aservita politic si slujind interese private, Ghiurco este pe departe o persoana pe care TVR o merita si de care are nevoie in momentul de fata.

Trimite un comentariu

sus