Skip to main content

Jurnaliştii pensionari ar putea primi o indemnizaţie de până la 50% din pensie

 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, în calitate de for decizional, un proiect potrivit căruia jurnaliştii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizaţie de până la 50% din pensie, scrie News.ro. Proiectul urmează să meargă la Cotroceni pentru a fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Publicitate

Proiectul legislativ modifică Legea 8/2006 şi a fost adoptat cu 207 voturi ”pentru” şi 7 votul ”împotrivă.

"Se repară, astfel, o nedreptate, prin completarea unei legi din care a fost omisă creaţia jurnalistică", este de părere Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.

Potrivit Legii 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

Cine ar putea beneficia de această lege

Conform proiectului adoptat, pentru a beneficia de indemnizaţie, persoanele vizate trebuie să aibă o vechime de cel puţin15 ani în practicarea meseriei de jurnalist şi să fie membru al unei asociaţii de presă recunoscută legal timp de minimum cinci ani.

”Prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică", se arată în proiect.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus