Skip to main content

Reporteri Fără Frontiere: Libertatea presei s-a degradat în 2015 în toate regiunile lumii. România este manipulată şi spionată

 
Reporteri Fără Frontiere: Libertatea presei s-a degradat în 2015 în toate regiunile lumii. România este manipulată şi spionată

Libertatea presei s-a degradat în 2015 în toate regiunile lumii, în special pe continentul american, care a fost depăşit pentru prima dată în istorie de Africa, în timp ce România este ”manipulată şi spionată”, potrivit raportului anual întocmit de organizaţia Reporters Sans Frontières (RSF), scrie News.ro, care citează lesechos.fr.

Publicitate

România ocupă locul al 49-lea, urcând trei poziţii faţă de clasamentul din 2015. În descrierea ţării noastre, RSF afirmă că România este ”manipulată şi spionată”.

”Politizarea excesivă a mass-media, mecanisme de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor patronilor şi infiltrarea unor agenţi din serviciile secrete în rândul angajaţilor din presă - acestea au fost efectele pe care le-a avut transformarea mass-media într-un instrument de propagandă politică, un fapt vizibil în special în anii electorali, inclusiv în 2014”, se afirmă în raportul RSF.

Clasamentul întocmit de ONG-ul Reporters Sans Frontières (RSF) arată că 2015 nu a fost un an bun pentru libertatea presei. Potrivit raportului, dat publicităţii în această dimineaţă, libertatea presei s-a degradat în toate regiunile lumii, dar mai ales pe continentul american, care, pentru prima dată în istorie, a fost întrecut de Africa.

”Astăzi, este tot mai uşor - pentru toate puterile - să se adreseze direct publicului, graţie noilor tehnologii, şi deci există o violenţă mai mare împotriva tuturor acelora care reprezintă informaţia independentă. Intrăm într-o nouă eră a propagandei, în care noile tehnologii permit, cu costuri mici, difuzarea propriei comunicări, propriei informări”, a adăugat Christophe Deloire, secretar general RSF.

Deşi situaţia s-a degradat în toate zonele geografice, continentul american a înregistrat cel mai amplu recul, în special din cauza asasinării jurnaliştilor din America Centrală, precizează RSF.

În America Latină, ”violenţa instituţională” (în Venezuela - locul 139 - şi Ecuador - locul 109), cea organizată (în Honduras - locul 137), impunitatea (în Columbia - locul 134), corupţia (în Brazilia - locul 104), concentrarea mass-media (în Argentina - locul 54) reprezintă principalele obstacole pentru libertatrea presei”, precizează RSF.

Însă nici America de Nord nu a fost scutită de această tendinţă de degradare. Statele Unite (locul 41) suferă de pe urma cyber-supravegherii, iar situaţia Canadei, care pierde 10 locuri (ajungând pe locul al 18-lea), s-a degradat la rândul ei, ”la sfârşitul mandatului prim-ministrului Stephen Harper”, afirmă RSF în acelaşi comunicat.

Continentul American a fost întrecut astfel pentru prima dată de Africa, deşi zona Africa de Nord / Orientul Mijlociu rămâne regiunea din lume în care jurnaliştii sunt ”cel mai supuşi unor constrângeri de toate felurile”.

În anumite ţări din criză, precum Irak (locul 158), Libia (locul 164) şi Yemen (locul 170), ”practicarea meseriei de jurnalist reprezintă un act de bravură”, a subliniat acelaşi ONG.

RSF salută ameliorarea situaţiei în Tunisia (locul 86), care urcă 30 de poziţii.

În partea inferioară a clasamentului, la fel ca anul trecut, Siria stagnează pe locul 177 din 180 - în spatele Chinei (locul 176) -, dar devansând Turkmenistan (locul 178), Coreea de Nord (locul 179) şi Eritreea (locul 180).

Finlanda şi-a păstrat primul loc, pentru al şaselea an consecutiv, fiind urmată de Olanda şi Norvegia. Deşi Europa se menţine în zona în care presa este ”mai liberă”, RSF constată o uşoară slăbire a modelului european: ”deturnarea contraspionajuului şi a luptei contra terorismului, adoptarea unor legi ce permit o supraveghere la scară largă, creşterea conflictelor de interese, influenţa tot mai mare a autorităţilor asupra mass-mediei publice şi, uneori, private, ne fac să credem că Europa nu se ilustrează într-o traiectorie pozitivă”.

În Franţa (locul 45, în scădere 7 poziţii faţă de anul trecut), RSF deplânge ”existenţa unui grup restrâns de oameni de afaceri care au interese ce depăşesc sfera mass-media şi care au reuşit să intre în posesia majorităţii presei private cu vocaţie naţională”.

În Asia, Japonia a pierdut 11 poziţii şi ocupă locul al 72-lea, din cauza faptului că numeroase companii de presă, inclusiv unele din domeniul public, ”cedează în faţa autocenzurii manifestate faţă de premierul ţării”.

Indexul libertăţii presei calculat de RSF în 180 de ţări este determinat cu ajutorul unei metode complexe, bazată pe un chestionar. Analiza calitativă este combinată cu date cantitative despre abuzuri şi acte de violenţă comise împotriva jurnaliştilor în perioada evaluată.

Criteriile evaluate în chestionar sunt pluralismul, independenţa mass-media, climatul mass-media şi autocenzura, cadrul legislativ, transparenţa şi calitatea infrastructurii care suportă producţia de ştiri şi informaţii.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • bing bing
    asteptam audientele din ziele trecute, un top 10 va rugam
  • Iuli Iuli
    Audientele de sambata, duminica, luni si marti cand le dati?

Trimite un comentariu

sus