Skip to main content

Şase ore de publicitate în plus la România TV. Amenda: sub 5.000 de euro. Cum se apără postul

 
Şase ore de publicitate în plus la România TV. Amenda: sub 5.000 de euro. Cum se apără postul

Publicitate peste limita legală. România TV s-a ales cu o amendă de 20.000 de lei (aproximativ 4.500 de euro) pentru depăşiri ale timpului de publicitate din afara prime-time-ului care au cumulat luna trecută 6 ore şi 48 de minute.

Publicitate

Publicitatea în plus a fost înregistrată în timpul zilei. Cum s-a ajuns la şase ore?

"Din neştiinţă", se apără postul TV. Mai exact:

“Prostia, incompetenţa şi neputinţa se plătesc. Este vorba de neştiinţă şi incompetenţă. În intervalele orare din extra-prime-time, când avem teleshopping, colegii au considerat că cele 2 minute de telesphopping nu reprezintă publicitate şi le-au băgat pe lângă cele 12 minute de publicite permise de lege”, le-a explicat Roxana Niculescu, director de programe România TV, membrilor CNA cum a ajuns postul la depăşiri de peste 6 ore.

România TV a "scăpat" cu 20.000 de lei amendă, dar în cazuri asemănătoare, în trecut, CNA a aplicat amenzi mult mai usturătoare. În luna decembrie, Antena 1 a fost amendată cu 100.000 de lei pentru o depăşire de patru ore. Kanal D, în aceeaşi şedinţă, a încasat o amendă dublă (200.000), pentru o depăşire mai mică (3,4 ore), pentru că era la a doua abatere. Cele două posturi au "recidivat", iar în ianuarie au fost din nou sancţionate: 200.000 pentru Antena 1 (nu mai puţin de zece ore de depăşire a timpului regulamentar în lunile noiembrie-decembrie) şi o întrerupere de 10 minute a emisiei Kanal D.

MOTIVAŢIE. Membrii Consiliului au motivat amenda de doar 20.000 de lei pentru faptul că postul România TV nu a mai încălcat legea în acest mod în trecut, pentru că depăşirile timpilor de publicitate s-au petrecut în afara prime-time-ului şi pentru că abaterea s-a întâmplat dintr-o eroare.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a monitorizat în perioada 1-29 februarie duratele orare ale inserţiilor de publicitate publicitate în intervalul orar 18:00-23:00, pentru posturile de televiziune Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1 şi România TV.

Pentru calculul acestor durate s-au preluat măsurătorile duratelor spoturilor de publicitate comercială efectuate de KANTAR MEDIA şi s-au prelucrat ţinându-se seama de prevederile din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

VOT. Sancţiunea pentru postul România TV a fost propusă de Monica Gubernat şi a fost votată în unanimitate de membrii prezenţi la şedinţă (Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernatl, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

LEGISLAŢIE. Articolul de lege în baza căruia a fost amendat postul România TV

ART. 35 (1) din Legea audiovizualului: Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Badea Badea
    6 ore in plus pe luna!!!! Ar trebui concediat tot departamentul de vanzari!
  • Gadea Gadea
    Care 2 minute de teleshopping? Au cate 5 minute. Au depasit flagrant si cu buna stiinta sa faca mai multi bani. Pai daca antena a luat cat a luat cum RTV ia doar atat amenda?
  • cristi cristi
    Au vandut publicitate cat au vrut, fac bani gramada si nu-i sanctioneaza nimeni. CNA e aservit politic.
  • Adi Adi
    Alta mizerie marca CNA ! Chiar atat sa fie de compromisi ? Chiar asa vanduti sa fie la Ghita?
  • Iuli Iuli
    Si uite asa ne arata CNA-ul ca are preferati si nepreferati. Pai cum domne sa nu dai amenda de minim 80.000 lei pentru un post TV din top 5 care depaseste 6 ore?
  • geo geo
    Ce explicație puerilă.
    Când toată lumea știe dintotdeauna că teleshoping = publicitate, s-au găsi unii mai cu ”moț”, care oare ce...au considerat că teleshopingul este un program informativ ? Nu cred că a fost vorba de ”neştiinţă şi incompetenţă”.

Trimite un comentariu

sus