Skip to main content

România TV, amendată cu 5.000 de lei pentru că nu a difuzat punctul de vedere al fostului ministru Lucian Isar

 
România TV, amendată cu 5.000 de lei pentru că nu a difuzat punctul de vedere al fostului ministru Lucian Isar

Postul România TV a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că nu a difuzat punctul de vedere al fostului ministru Lucian Isar căruia i-a adus "acuzaţii grave de corupţie".

Publicitate

Lucian Isar s-a adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului:

"Menţionez că în emisiune au fost prezentate acuzaţii nesusţinute de dovezi şi dezinformări la adresa mea. De asemenea, prin cele expuse în emisiune, mi s-au adus prejudicii de imagine, fără a avea posibilitatea de a-mi exercita dreptul la replică".

Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu şi a primit voturile următorilor membri: Lorand Turos, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Fragment din emisiunea sancţionată de CNA

Victor Ciutacu, pe 10 februarie 2016, în emisiunea Ediţia de seară de la România TV:

Bună seara doamnelor şi domnilor. Scandal uriaş cu acuzaţii grave de corupţie la adresa unui fost ministru liberal. Victor Ponta şi-a adus aminte, e drept, cu o întârziere de doar 4 ani de zile că Lucian Isar, fost ministru în guvernul său şi întâmplător soţ al Alinei Gorghiu, ar fi fost dat afară din executiv după ce a cerut o şpagă.

Un reporter al postului România TV a încercat să-i ia o declaraţie lui Lucian Isar la ieşirea de la DNA dar acesta a refuzat să comenteze declaraţia lui Victor Ponta care spusese despre fostul ministru că ar fi fost implicat într-o "tentativă clară de corupţie".

LEGISLAŢIE. Articolele de lege pe baza cărora CNA a amendat România TV:

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

ART. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus