Skip to main content

Cazul Colectiv şi deontologia. Tolontan, despre relaţia jurnalişti-surse-autorităţi: Noi nu colaborăm cu statul

 
Cătălin Tolontan
Cătălin Tolontan

Cazul Colectiv, autorităţile şi deontologia. Explicaţii care ţin de deontologia jurnaliştilor în ancheta lui Cătălin Tolontan despre Colectiv. Ce faci ca jurnalist, când primeşti dosarele medicale a 13 victime? Le poţi oferi autorităţilor? Dar familiei?

Publicitate

Tolontan explică într-un text de ce răspunsul este, în mod clar "Nu": "Prin definiţie, ziaristul nu e partizan; după cum nu produce probe pentru autorităţi, nu furnizează nici sprijin celor despre care scrie."

"În ceea ce ne priveşte, ca jurnalişti, nu colaborăm cu statul".

"Nu oferim date poliţiei, Parchetului, Guvernului şi nici unei autorităţi oricât de înalte, fie el şi preşedintele ţării. Ne prezentăm în faţa autorităţilor numai în cazul în care ne cere imperativ legea. De pildă, cînd suntem citaţi cu mandat judecătoresc sau în comisiile parlamentare, situaţii când orice cetăţean e obligat prin lege să participe. Dar, chiar şi în faţa instanţei, nu prezentăm nimic altceva decât ceea ce deja am publicat", spun cei doi jurnalişti.

Cătălin Tolontan şi echipa sa de jurnalişti spun că ei se supun vechii regule a presei "potrivit căreia nimeni nu trebuie să afle de la un jurnalist altceva decât ştie deja publicul său".

"Sursele şi informaţiile sunt protejate prin lege. Procedăm aşa pentru că ne ghidăm după vechea regulă a presei, potrivit căreia nimeni nu trebuie să afle de la un jurnalist altceva decât ştie deja publicul său. Regula a funcţionat bine sute de ani şi va asigura încredere câtă vreme meseria va continua să existe.

Situaţia de faţă este cu atât mai delicată. Putem fi întrebaţi de ce nu oferim dosarele integrale familiilor? Sunt mai multe motive care decurg din regula expusă mai sus. Unul dintre motive: dacă doreau să ajungă la familii, medicii le-ar fi oferit direct acestora. Altul: este datoria spitalelor să le ofere actele, doar aşa documentele au o putere oficială.

În fine: nu e treaba noastră să furnizăm probe pentru procese în favoarea familiilor. Prin definiţie, ziaristul nu e partizan; după cum nu produce probe pentru autorităţi, nu furnizează nici sprijin celor despre care scrie. Există o raţiune pentru care documentele ajung la jurnalişti şi nu la procurori sau, în acest caz, la familii. Pentru ca oamenii să-şi păstreze încrederea de a vorbi şi de a aduce documente, la rîndu-ne ne ţinem promisiunile.

Nu dăm nimănui lecţii, doar explicăm cum lucrăm" (sursa Tolo.ro).

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus