Skip to main content

TVR îl vrea pe Pătraru, dar să nu mai critice instituţia pe post. Pătraru: "Este, ca să fiu elegant, o prostie"

 
Dragos Patraru
Dragos Patraru

"Prostul ăla de la Starea naţiei nu mai are voie să spună că suntem slab pregătiţi, că nu muncim, că vrem bani mulţi, că tocăm 80 de milioane de euro pe an, având performanţa editorială cu mult sub ceea ce alte televiziuni fac cu 7 milioane de euro" - Dragoş Pătraru.

Publicitate

Consiliul de Administraţie îl vrea pe Dragoş Pătraru în continuare pe post. A şi votat ieri prelungirea actului adiţional cu încă două luni. Cu o condiţie adăugată însă: să aibă şi Pătraru clauze “precum ceilalţi angajaţi”. Mai precis, clauza care interzice angazaţilor să-şi vorbească instituţia de rău, să o "denigreze".

Clauza a venit după nemulţumirile legate de faptul că Dragoş Pătraru a criticat TVR în mai multe emisiuni Starea Naţiei.

"Eu spun în emisiuni că TVR-ul trebuie restructurat din temelii, că sute de oameni sunt total deprofesionalizaţi, că alte sute de angajaţi pur şi simplu nici nu vin la serviciu, că mulţi sunt pile, rude, amante de politicieni, că managementul a fost şi este dezastruos, că se fură bani. (...). Asta, dragi angajaţi ai SRTV, nu e denigrarea instituţiei. Astea-s chestiuni de interes public, pe care oamenii care plătesc abonament trebuie să le ştie", spune Pătraru, într-un interviu pentru Paginademedia.ro.

Va accepta Dragoş Pătraru noile condiţii?

“A pune încă o clauză care să-mi restrângă libertatea de exprimare, pentru două luni, este, ca să fiu elegant, o prostie”, a declarat Dragoş Pătraru într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Referitor la contractul meu. M-am uitat pe el, este deja plin de clauze abuzive, care-mi îngrădesc libertatea de exprimare. Desigur, n-am ţinut cont niciodată de ele. Practic, dacă s-ar fi aplicat acest contract, eu ar fi trebuit să nu fac o a doua emisiune la TVR”, a continuat realizatorul de la Starea Naţiei.

"Două poziţii din şedinţa Consiliului de Administraţie de astăzi (joi, 28 aprilie n. red) m-au lăsat fără cuvinte: "Dacă ar fi fost la Pro TV, ar fi fost dat afară" şi "este inadmisibil că nimeni nu vede emisiunea înainte să intre pe post", a mai spus el.

Dragoş Pătraru, pentru Paginademedia.ro:

“Legat de clauza asta care urmează să-mi fie pusă în contract, n-am văzut-o încă, dar cred că ar trebui să sune aşa: ”Prostul ăla de la Starea naţiei nu mai are voie să spună că suntem slab pregătiţi, că nu muncim, că vrem bani mulţi, că tocăm 80 de milioane de euro pe an, având performanţa editorială cu mult sub ceea ce alte televiziuni fac cu 7 milioane de euro.

Ipochimenul care s-a găsit el să facă audienţă ca să strice feng-shui-ul TVR trebuie să spună că românii sunt obligaţi să plătească în continuare abonamentul tv fără să întrebe ce se întâmplă cu banii lor şi că singura funcţie a TVR trebuie să fie aceea de a-şi plăti angajaţii. A, şi să spună în fiecare ediţie că Gabi Oprea, Dragnea, Gorghiu, Iohannis şi Cioloş (adică oamenii care şi-au trimis oameni în CA), sunt buni! Cei mai buni! Uraaaaa!” Partidul, Ceauşescu, România!”

Ce va face în continuare?

“Ce pot să vă spun acum este că, în forma lui actuală, practic contractul ne obligă să rămânem. Dacă plecăm de capul nostru (nu că am vrea să plecăm, chiar dacă avem oferte mult mai bune decât aici), trebuie să plătim noi 50.000 de euro”, a declarat Pătraru pentru Paginademedia.ro.

Răspunsurile lui Dragoş Pătraru, pentru Paginademedia.ro:

Paginademedia.ro: Ce vei face după decizia Consiliului de Administraţie de a prelungi contractul, cu introducerea unei clauze “ca în cazul celor angajaţi”?

Dragoş Pătraru: Practic, nu prea înţeleg despre ce este vorba. Nu ştiu de când CA-ul face grila de programe a TVR! Ştiu că are cu totul alt rol acest CA. Să zicem că neexistând Comitet Director s-a apelat la această variantă, dar nu ştiu nici măcar dacă este cea legală. Apoi, de ce s-a decis prelungirea contractului meu cu două luni?

Eu am informat executivul că atmosfera e proastă, că aproape nimeni nu mai munceşte în TVR, că se discută doar despre executări, că eu şi oamenii mei am fost ameninţaţi, că sunt oameni care au vrut să oprească intrarea emisiunii pe post, că audienţa postului se apropie de zero şi ne e din ce în ce mai greu să ne realizăm obiectivele de audienţă, că e inadmisibil ca reluarea emisiunii noastre să facă peste talk-show-ul de la ora 21.00, că nu există conducere, nu există strategie, nu există perspectivă, nu mai există nimic. De fapt, există ceva: haos. Şi nu avem cu cine discuta. Şi că aşa nu se mai poate lucra.

Plus că n-am fost plătiţi şi ne expiră un act adiţional la contract, act care aducea bani buni TVR-ului, Starea naţiei aducând staţiei un profit de peste 100%. Azi, ne-am primit restanţele, iar CA-ul a anunţat că prelungeşte actul adiţional pentru încă două luni. Şi vrea în astea două luni să nu mai spun nimic despre TVR. Pe bune? Deci, s-a rezolvat problema, nu?

Ce trebuie să înţeleagă aceste doamne şi aceşti domni din SRTV - mă refer în egală măsură la unii dintre componenţii Consiliului de Administraţie şi la foarte mulţi dintre angajaţii acestei fabrici - este că televiziunea publică le aparţine lor în egală măsură în care îi aparţine fiecărui cetăţean al acestei ţări.

Pare o chestiune la mintea cocoşului, nu? Ei bine, am învăţat în ultimii doi ani că nu este. SRTV este, în viziunea multora de aici, o instituţie făcută pentru a servi nu interesului public, ci angajaţilor de aici. Este o concepţie care nu poate fi schimbată, în TVR. Unde sunt şi oameni buni. Mulţi, mult mai buni decât mine. Am primit de la ei multe mesaje în ultimele zile. Îmi cer să nu plecăm de aici. Ei luptă zilnic, de ani întregi, cu prostia, cu impostura, cu lipsa de pregătire a multora, cu nesimţirea, cu ăia care vă doar să mulgă vaca asta grasă.

Paginademedia.ro: S-a mai discutat despre faptul că nu respecţi şi nu ai prin contract aceleaşi reguli cu cilalţi angajaţi ai TVR.

Dragoş Pătraru: Referitor la contractul meu. M-am uitat pe el, este deja plin de clauze abuzive, care-mi îngrădesc libertatea de exprimare. Desigur, n-am ţinut cont niciodată de ele. Practic, dacă s-ar fi aplicat acest contract, eu ar fi trebuit să nu fac o a doua emisiune la TVR. După prima, de acum doi ani, trebuia să fiu dat afară.

A pune încă o clauză care să-mi restrângă libertatea de exprimare, pentru două luni, este, ca să fiu elegant, o prostie. Cum spuneam, aceşti oameni nu pricep că ne aflăm la televiziunea publică, nu la dânşii în sufragerie. Ca să înţelegeţi mai bine, explic.

Cineva a spus că nu e posibil ca la TVR să nu se vizioneze emisiunea înainte ca ea să intre pe post! Ar trebui imediat retrasă din CA-ul televiziunii

Te surprinde poziţia Consiliului de Administraţie?

Dragoş Pătraru: Două poziţii din şedinţa Consiliului de Administraţie de astăzi (joi, 28 aprilie n. red) m-au lăsat fără cuvinte. Le am confirmate din două surse şi există, înţeleg o înregistrare oficială a discuţiei. Prima poziţie îi aparţine doamnei Garofeanu, reprezentanta UNPR.

Da, partidul lui Oprea decide ce se întâmplă cu televiziunea publică prin această doamnă, care a spus astăzi în şedinţă (mă gândesc să o dau în judecată ca telespectator pentru a putea auzi acea înregistrare oficială, la proces) că este inadmisibil ca eu să spun, într-o emisiune la TVR, că în CA este haos. Şi a susţinut apoi că nu e posibil ca la TVR 1 să nu se vizioneze emisiunea asta înainte ca ea să intre pe post. Da! O persoană cu asemenea concepţii face parte din CA-ul televiziunii publice. Aşa arată, în 2016, gândirea unui om trimis de Parlament în CA-ul SRTV. Pentru o asemenea poziţie, doamna ar trebui imediat retrasă din CA-ul televiziunii publice! Asta s-ar întâmpla într-o ţară normală.

O altă reacţie incredibilă - nu ştiu exact persoana care a făcut afirmaţia (aici tot înregistrarea ne poate salva), a fost următoarea: ”dacă Pătraru ăsta ar fi fost la PRO TV, era dat afară imediat”. Din nou, aceeaşi abordare ruptă de realitate. De aceea, repet: nu suntem la corporaţia privată PRO TV, ci la televizunea publică.

Iar când eu spun în emisiuni că TVR-ul trebuie restructurat din temelii, că sute de oameni sunt total deprofesionalizaţi, că alte sute de angajaţi pur şi simplu nici nu vin la serviciu, că mulţi sunt pile, rude, amante de politicieni (nu ştiu dacă şi amanţi de politiciene), că managementul a fost şi este dezastruos, că se fură bani, de 26 de ani, cu basculanta, prin căpuşarea fabricii, că toţi cei care au executat instituţia fără o negociere au acţionat ca un grup de crimă organizată, că nu e posibil să nu existe criterii de performanţă la TVR, că nu e normal ca oameni care nu fac nimic, dar absolut nimic, de ani întregi, să fie plătiţi în continuare, că nu se poate face misiune publică fără audienţă plus multe altele, inclusiv că în CA e un haos total, astea, dragi membri ai CA, nu sunt atacuri la SRTV.

Asta, dragi angajaţi ai SRTV, nu e denigrarea instituţiei. Astea-s chestiuni de interes public, pe care oamenii care plătesc abonament trebuie să le ştie. Pentru că e televiziunea la care ei sunt acţionari, iar voi - angajaţi. Mă rog, se poate discuta ore întregi pe subiect, dar o faci atunci când ai cui să-i explici.

"Să spună în fiecare ediţie că Gabi Oprea, Dragnea, Gorghiu, Iohannis şi Cioloş (oamenii care şi-au trimis oameni în CA), sunt buni! Cei mai buni! Uraaaaa!” Partidul, Ceauşescu, România!"

Paginademedia.ro: Există o formulare exactă a clauzei? Din informaţiile noastre, s-a discutat despre introducerea ei, dar nu s-a aprobat forma.

Dragoş Pătraru: Legat de clauza asta care urmează să-mi fie pusă în contract, n-am văzut-o încă, dar cred că ar trebui să sune aşa: ”Prostul ăla de la Starea naţiei nu mai are voie să spună că suntem slab pregătiţi, că nu muncim, că vrem bani mulţi, că tocăm 80 de milioane de euro pe an, având performanţa editorială cu mult sub ceea ce alte televiziuni fac cu 7 milioane de euro.

Ipochimenul care s-a găsit el să facă audienţă ca să strice feng-shui-ul TVR trebuie să spună că românii sunt obligaţi să plătească în continuare abonamentul tv fără să întrebe ce se întâmplă cu banii lor şi că singura funcţie a TVR trebuie să fie aceea de a-şi plăti angajaţii. A, şi să spună în fiecare ediţie că Gabi Oprea, Dragnea, Gorghiu, Iohannis şi Cioloş (adică oamenii care şi-au trimis oameni în CA), sunt buni! Cei mai buni! Uraaaaa!” Partidul, Ceauşescu, România!

În forma lui actuală, practic contractul ne obligă să rămânem. Dacă plecăm de capul nostru, trebuie să plătim noi 50.000 de euro

Paginademedia.ro: Vei accepta, vei refuza?

Ce pot să vă spun acum este că, în forma lui actuală, practic contractul ne obligă să rămânem. Dacă plecăm de capul nostru (nu că am vrea să plecăm, chiar dacă avem oferte mult mai bune decât aici), trebuie să plătim noi 50.000 de euro. Deci, după ce că nu luăm, e posibil să mai şi dăm… Aşa că veţi vedea chestiuni foarte interesante la Starea naţiei, de miercuri încolo.

Paşte fericit! Ne vedem la Starea naţiei!

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionut Ionut
    Fara Patraru, TVR poate sa dispara din grila mea de programe!
  • Ipu Ipu
    În cazul sau, sunt sigur ca CA va încerca să îl submineze, pentru ca daca te pui contre vântului este rău. Oare nu vor încerca un ”accident” regizat împotriva lui dacă tot ne întoarcem la practicile comuniste?
  • MaNi MaNi
    Fara Patraru? TVR se poate întoarce la cele 2 ore de emisie. Oricum nu va observa nimeni, nu-i va simți nimeni lipsa.
  • marius marius
    RAMAI ACELASI NIMIC MAI MULT !!!!
  • Betina Betina
    In aceasta emisiune de 50 min pe zi ... nu stim daca sa radem de poante sau sa plangem de halul in care suntem condusi .Oricum cineva trebuie sa-i traga de maneca sau sa le dea niste "suturi" tovarasilor ....Dar pacat ca nu se vad efectele suturilor cu ochiul liber . Succes in continuare ...si tot la TVR.!
  • Elena Elena
    Emisiunea "starea natiei" este singura pentru care mai apas telecomanda pe TVR, daca dispare aceasta emisiune poate sa dispara si TVR, eu nu-i voi simti lipsa, asa cum n-am facut-o de ani de zile, de cand sunt slugile politicienilor, in general celor aflati la putere. Chiar ma revolta de ani buni obligatia de a plati un abonament pentru un serviciu pe care nu-l doresc si pentru care nu exista un contract intre parti, nu mi se emite o factura asa cum fac celelalte firme de cablu tv. Aaaa, am uitat, este o institutie de interes national, asta o spuneti voi, dar eu cred c-ar trebiu sa va plateasca politicienii pe care-i deserviti!!!!!!!!!
  • Ploesteanu Ploesteanu
    Imi place emisiunea ta" astept ora 22.30 "sa ma destind!? Sa ma uit la plangaciosul de Gadea" - "Felicitarii d nule Patraru.. Un roman adevarat!
  • Floarea Draghici Floarea Draghici
    E cel mai bun si are dreptate, nu poti compara televiziunea publica cu una privată. Ma bucur sincer ca o sa-l revedem pe micul ecran!
  • ninel ninel
    geniile tot timpul au fost catalogate de analfabeti drept nebuni cine e nebun cel ce spune adevarul ? va rog sa faceti ceva sa-l multiplicati ,seroxatil faceti ceva sa fie mai multi critica controversa naste adevaruri .adevarul doare dar trece repede
  • dumitru dumitru
    Merg cu Patraru
  • marianab marianab
    Il iubesc de nu mai pot !!! Las totul balta , si ma uit si seara , si dimineata la ora 9 in reluare . Facem impreuna haz de necaz , este omul perfect penrtu o emisiune de acest gen. Am multe cunostinte care urmaresc aceasta emisiune , si la o cafeluta facem comentarii. Ar trebui sa-i prelungeasca actul aditional pentru cativa ani , nu pt. 2 luni . Speram ca acest mesaj sa fie vazut de cei in drept.
  • Dumitru Dumitru
    Cine esti tu draga Julia ?!
  • Sorin Rădulescu Sorin Rădulescu
    Mie nu îmi place Patraru și pace! Am zis!
  • gabibo66 gabibo66
    Merg cu Pătraru. .! ! !
  • JERDAN MARINEL IONEL JERDAN MARINEL IONEL
    ESTE O EMISIUNE FACUTA DE UN ROMAN PENTRU ROMANI! FELICITARI DOMNULE PATRARU TINETI-O TOT ASA!

Trimite un comentariu

sus