Skip to main content

Clarificări de la CNA pentru cablişti: televiziunile "dublate" în format HD nu intră în must-carry

 
CNA
CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului va trimite cabliştilor o clarificare privind faptul că dacă o televiziune este "dublată" în format HD, având program identic cu cea în format SD, nu se ia în calcul la numărătoarea privind respectarea listei must-carry, anunţă Mediafax.

Publicitate

Operatorul de cablu RCS&RDS a solicitat o clarificare privind dublarea anumitor televiziuni SD (Standart Definition) printr-o licenţă separată, dar cu acelaşi program difuzat în format HD (High Definition).

La solicitarea lui Lorand Turos, operatorii de cablu vor fi informaţi că nu se iau în calcul televiziunile "dublate", însă daca varianta HD a unei televiziune conţine modificări de program, faţă de cea SD, atunci se consideră canal separat şi trebuie retransmis.

Consiliul a luat această hotărâre în cadrul şedinţei publice de marţi, 10 mai, în urma unei solicitări RCS&RDS de clarificare a regimului must-carry privind calificarea sau nu ca program obligatoriu la retransmisie a unei televiziuni cu acelaşi conţinut (cu o alta), dar difuzat în format diferit.

Potrivit articolului 82 din Legea Audiovizualului, din oferta unei societăţi de cablu, 25% din numărul total de televiziuni retransmise într-un pachet de programe sunt obligatorii (must-carry), astfel: "(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare aindicelui anual de audienţă".

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Allex Allex
    Cum Ar Fi Pro Tv Sau Kanal D ( Hd ) Ele Pot Fi Considerate Acelasi Program Nu Ca Tvr 1 Si Tvr Hd Programe Diferite
  • adycnst adycnst
    so...deci cum este cu numaratoarea?...ca avem un stil de a scrie un articol mamama scriem despre *** si ajungem la broasca din stomacul berzei.
    126 canale tv format SD din care 17 sunt dublate HD sunt 126 canale sau 119?...
  • an an
    si Etno dar si postul frate Taraf au acel HD-dar o fi provenind de la Hunedoara :D ... caci ProTV HD, KanalD HD... si restul care chiar sunt HD nu merg pe cablu normal - trebuie sa aibe televizorul integrat decriptor sau cel putin tv box-uri care sa converteasca semnalul .. Etno si Taraf sunt transmise doar SD, iar ei echivaleaza formatul 16:9 cu emisia HD...
  • circo circo
    @Florin si Digi24 are preluata varianta standard la telekom, dar are in sigla sintagma HD.
  • qwerty qwerty
    o avea legatura cu faptul ca Antena1 va avea in curand si canal HD si RCS nu vrea sa-l introduca in grila?
  • Florin Florin
    Nu mi-e clar daca Etno detine doua licente, apropo de articolul de fata, Alex. Ca toate televiziunile care emit si high, continua sa aiba si varianta standard, atat cat o mai fi nevoie, in conditiile in care altele nici nu au trecut la 16:9. Ori la Etno vad cazul unic cand intr-o transmisie SD, pe ecran scrie HD.
  • Alex Alex
    Florin, nu e vina celor de la Etno. Etno e in *** pe satelit. RDS-ul (poate si alti operatori) aleg sa il transmita mai departe in SD si mult comprimat, de unde si imaginea proasta. De exemplu, la Orange e preluat si transmis corect, in ***. Deci nu e vina celor de la Etno ca operatorii nu vor sa transmita canalul in HD.
  • Cristian Cristian
    E , sa spun asa, banal de normal, daca acelasi post e transmis si HD si SD , e normal sa nu fie catalogat in lista must-carry ca si posturi separate .
  • Florin Florin
    Pe aia de la Etno nu i-au vazut ca afiseaza ditamai HD-ul pe ecran, cand calitatea imaginii lor este execrabila si acelasi HD apare, desigur, si pe televizoarele cu tub. :))

Trimite un comentariu

sus