Skip to main content

CNA, de acord cu publicitatea la jocurile de noroc. Forul se opune proiectului ce interzice astfel de reclame

 
CNA, de acord cu publicitatea la jocurile de noroc. Forul se opune proiectului ce interzice astfel de reclame
Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins propunerea unor parlamentari de a interzice prin lege publicitatea TV la jocurile de noroc.
Publicitate
Forul audiovizual, al cărui punct de vedere este doar consultativ, a analizat în şedinţa de astăzi o solicitare din partea Camerei Deputaţilor în legătură cu propunerea de modificare a legii privind publiciatea, iniâiativă ce viza jocurile de noroc.

„Vă rugăm să ne comunicaţi opinia dumneavoastră motivată privind susţinerea sau respingerea iniţiativei legislative”, se arată în documentul primit de CNA.
Aceştia au respins propunerea legislativă. „Ar produce o ingerinţă în piaţa de servicii media audiovizuale, îngrădind publicitatea pentru jocuri de noroc în cadrul serviciilor media audiovizuale aflate sub jurisdicţia României”, timp în care celelalte televiziuni licenţiate în alte state, dar retransmise în România, ar putea difuza în continuare aceste spoturi de publicitate pentru jocuri de noroc, se arată în punctul de vedere al serviciului juridic al CNA.
Reamintim că cinci deputaţi PNL vor să interzică reclamele la jocurile de noroc, după modelul reclamelor la tutun, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI. Aceştia au depus pe 18 aprilie un proiect de modificare a Legii Audiovizualului şi a legii Publicităţii prin care propun interzicerea acestui tip de reclame.
Propunerea celor cinci porneşte, după cum se arată în expunerea de motive, de la modelul legislativ utilizat în cazul interzicerii publicităţii la tutun, urmărindu-se limitarea promovării „unei activităţi ce poate reprezenta un risc real pentru numeroşi consumatori, în special cei tineri.”
„Activitatea de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc a căpătat o amploare deosebită în România, devenind un domeniu care necesită o reglementare clară, din cauza riscurilor pe care le implică.”, se mai arată în expunerea de motive, menţionând că dependenţa de astfel de jocuri este unul dintre riscuri.

Deputaţii au amintit în documentul depus la Parlament de cazul celor doi fraţi din Iaşi care s-au sinucis la începutul lunii aprilie, din cauza datoriilor acumulate de pe urma jocurilor de noroc.

Cum se modifică legislaţia:

Legea 148/2000, privind publicitatea, ar avea un nou articol 13 (1), cu următorul conţinut:

Publicitatea pentru pentru jocurile de noroc este permisă doar:

a. În interiorul spaţiilor în care se organizează jocuri de noroc.

b. În publicaţiile de specialitate din domeniul jocurilor de noroc.

Un articol nou este propus şi pentru Legea Audiovizualului 504/2002.

Art 29, alineat 9: Comunicările comerciale audiovizuale destinate jocurilor de noroc sunt interzise.

Proiectul a fost depus la Parlament de Cristian Horia, Grecea Maria, Hărău Eleonora-Carmen, Stroe Ionuţ-Marian, Tămâian Ioan şi este supus dezbaterii publice timp de o lună, până pe 19 mai.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus