Skip to main content

Ministerul Finanţelor Publice şi TVR aşteaptă un răspuns de la EBU, în ceea ce priveşte eşalonarea datoriilor TVR

 
TVR
TVR

Ministerul Finanţelor Publice aşteaptă o decizie de la European Bradcasting Union, în ceea ce priveşte menţinerea Televiziunii Române în uniune, după ce a trimis acesteia o propunere de reeşalonare a datoriilor pe care televiziunea publică le are, relatează News.ro. Agenţia de presă mai scrie că această propunere de eşalonare ar fi trebuit să fie discutată, ieri, în cadrul board-ului EBU.

Publicitate

Potrivit reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, instituţia a propus EBU o eşalonare a datoriilor, iar semnalele primite până acum sunt încurajatoare.

Statutul Televiziunii Române în European Broadcasting Union (EBU) este unul periclitat, o excludere din uniune însemnând pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiţii sportive internaţionale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal, dar şi accesul la fluxul de ştiri externe, după imposibilitatea ca România să poată participa la Eurovision, ediţia 2016.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Parlamentului, ai Consiliului Concurenţei, ai TVR şi ai EBU s-au întâlnit, în 6 mai, la Bucureşti, pentru a discuta despre statutul Televiziunii Române în European Broadcasting Union (EBU), care s-a soldat cu imposibilitatea ca România să mai participe la ediţia din 2016 a concursului muzical Eurovision.

Potrivit informării Ministerului de Finanţe, directorul general EBU, Ingrid Deltenre a subliniat că ”datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice. Este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române”.

O eventuală excludere din EBU înseamnă pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiţii sportive internaţionale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 şi 2022, dar şi accesul la fluxul de ştiri externe.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a precizat că:

”Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică. Ţinând cont de gravitatea situaţiei, am considerat necesar să organizez această întâlnire cu toate părţile implicate pentru găsirea unei soluţii în vederea evitării unei noi sancţiuni şi mă refere la posibilitatea ca TVR să fie exclusă din EBU”.

”Reprezentanţii ministerului, împreună cu cei ai Consiliului Concurenţei şi ai EBU vor rămâne în contact, vor schimba informaţii şi vor căuta împreună soluţii în limita cadrului legal”, a anunţat Ministerul de Finanţe, fără a da, însă, detalii suplimentrare.

EBU a anunţat că a retras TVR din toate serviciile destinate membrilor săi, din cauza datoriilor televiziunii publice române. În urma acestei decizii, TVR nu a putut să participe la ediţia din 2016 a concursului Eurovision şi a pierdut accesul la serviciile ca Eurovision News şi Sports News, dreptul de a difuza anumite evenimente sportive, accesul la expertiza tehnică şi legală pentru diverse evenimente.

Televiziunea Română trebuie să plătească către EBU o datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dan dan
    pe care le are televiziunea publică nu
    pe care televiziunea publică le are
    *** de romana

Trimite un comentariu

sus