Skip to main content

Săptămâna Generozităţii: Ce bine poţi face într-un oraş sărac?

 
Săptămâna Generozităţii: Ce bine poţi face într-un oraş sărac?

Petruţa Stănescu este cel mai de succes fundraiser al Asociaţiei Hercules. A înfiinţat Centrul de Zi Hercules în oraşul Costeşti din Argeş şi a devenit, pentru copiii din sat şi pentru foarte mulţi dintre părinţi, un fel de eroină locală.

Publicitate

Inspirată de iniţiatorii unei organizaţii olandeze care a ajutat o perioadă copiii din Costeşti, Petruţa, pe atunci asistentă medicală la spitalul din oraş, şi-a dorit să reuşească şi ea să facă ceva pentru oamenii din jur.

Muncea mult în spital şi, deşi se obişnuise întrucâtva cu suferinţa fizică, o răscoleau poveştile de viaţă pe care ajungea să le cunoască din discuţiile cu oamenii. A văzut sute de vieţi distruse din cauza alcoolismului, a violenţei, a sărăciei fără-de-ieşire, a exploatării copiilor prin muncă, în detrimentul şcolii. Nimic nu i se părea însă mai nedrept decât suferinţa copiilor.

În 2007 a reuşit să demareze proiectul la care visa pentru copiii din Costeşti: Centrul de zi Hercules – o a doua casă, primitoare şi frumoasă, pentru copiii cu probleme din Costeşti şi din satele vecine. O oază de normalitate şi frumos în care copiilor să nu le lipsească nimic. A fost nevoie de enorm de multă muncă pentru a face visul să devină realitate: muncă fizică pentru a renova clădirea de trei etaje ce adăposteşte astăzi Centrul Hercules, muncă de lămurire cu sponsorii care au contribuit la fondarea Centrului.

„Erau multe nevoi în comunitate şi iniţial nici nu eram sigură pe cine ar trebui să ajut mai întâi”, spune Petruţa. „M-am îndreptat spre copii însă, căci mă durea să îi văd victime inocente ale unor probleme care nu ar trebui să fie ale lor. Mă durea să îi văd condamnaţi din start la un viitor la fel de sumbru precum era prezentul părinţilor lor. Am gândit ca o mamă, presupun. Am crescut un copil, aşa cum am putut mai bine, care astăzi are o viaţă împlinită şi o carieră de succes în Bucureşti. Mi-am spus că dacă Florin al meu a putut să reuşească în viaţă, crescând şi învăţând în acest oraş, şi alţi copii vor putea, dacă li se va da măcar o şansă.”

Deşi izolat din punct de vedere geografic, situat într-o zonă săracă şi inertă din punct de vedere economic, lipsită de sprijin local, departe de potenţiali donatori şi de companii mari, Centru de zi Hercules nu numai că a supravieţuit: a devenit unul dintre cele mai eficiente şi apreciate proiecte de acest gen din toată zona de sud a României.

Petruţa coordonează toată activitatea centrului şi a asociaţiei. După program, în pauzele de masă şi foarte adesea noaptea, Petruţa strânge fonduri pentru centru, coordonează echipa, vorbeşte cu sponsorii, scrie aplicaţii pentru diverse linii de finanţare, creează mărţişoare şi felicitări cot la cot cu copiii şi voluntarii.

Din 2007, în nouă ani de existenţă a Centrului Hercules, Petruţa a strâns pentru copiii din Costeşti peste 1 milion de euro şi multe, foarte multe donaţii în natură: alimente pentru Centru şi pentru acasă, produse de curăţenie pentru copii şi părinţi, cărţi şi rechizite, haine şi încălţări pentru toată familia, calculatoare, jucării şi multe, multe altele. Timp de nouă ani s-a asigurat că 50 dintre copiii în dificultate din comunitate au mers la şcoală cu temele făcute, curaţi, bine hrăniţi, încălţaţi şi îmbrăcaţi.

„Sigur, mă simt mulţumită când reuşesc să strâng fonduri pentru a-i putea cumpăra o bicicletă lui Andrei, care la 8 ani merge zilnic pe jos 5 km pentru a ajunge la şcoală”, spune Petruţa. „Dar ceea ce consider că este marea realizare a Centrului Hercules este transformarea pe care o suferă copiii după numai câteva luni de Hercules: vin la noi cu tristeţea întipărită pe faţă, nesiguri pe ei, prea adesea murdari şi neîngrijiţi. Apoi înfloresc.

Atitudinea li se schimbă, învaţă să zâmbească, merg la şcoală cu capul sus şi intră pe uşa centrului gălăgioşi şi chicotind, aşa cum le stă bine. Credem că Hercules aduce un pic de fericire în copilăria acestor copii, aşa că nu mă întreb niciodată dacă au sens nopţile nedormite şi weekendurile petrecute la Centru.”

Găseşti în Ghidul Donatorului răspunsuri mai detaliate la toate întrebările pe care ţi le-ai pus vreodată când ai vrut să ajuţi. Ghidul este scris de consilierii de filantropie şi strângere de fonduri ai Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, un grup de specialişti care de aproape 15 ani promovează filantropia responsabilă în România.

Iniţiativa face parte din proiectul „Punţi pentru resurse – resurse pentru comunităţi” al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi: www.eeagrants.org.

Logo

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus