Skip to main content

VIDEO. Adrian Chereji, Untold, despre Pay with Blood 2016: “îi vom face pe oameni să meargă de 4-5 ori pe an să doneze”

 

VIDEO. Campania Pay with Blood va avea un nou concept în acest an, a declarat Adrian Chereji, Head of Marketing şi Communication Untold Festival la prima ediţie a secţiunii Paginademedia Insight.

Publicitate

“Vom lansa un concept care o sa ne ajute sa sa-i facem pe oameni sa mearga de 4-5 ori sa doneze pe an. E o platforma pe care o vom face impreuna cu sieudonez.ro si va fi unică în Romania”, a spus Chereji.

“Pe noi ne intereseaza ca oamenii sa fie integrati intr-o evidenta comuna, iar daca odata au fost dispusi sa doneze, sigur, avand un motiv foarte bun, bilete la festival, sa incercam sa-i mobilizam cu premii mai putin atractive decat biletele, in primul rand prin constiinta pe care incercam sa le-o prelucram sa ii mobilizam sa mai faca acest lucru de-a lungul anului”, a continuat el.

Sistemul Pay with Blood a fost solicitat şi de către alţi organizatori, a apus Chereji.

“Pana la ora actuala nu am gasit un numitor comun atat de bun incat sa simtim nevoia sa dam mai departe acest concept. Campanii de donare de sange se fac in Romania. Nu suntem noi cei care am deschis un drum, probabil suntem cei care am impachetat cel mai bine acest concept. .

Cum a apărut ideea Pay with Blood, campanie multipremiată (numai săptămâna trecută McCann Erickson a câştigat trei trofee la Global Media Awards):

Adrian Chereji:

“Anul trecut am folosit ca si idee creativa partea de basme si povesti populare romanesti. Pe langa personajele de basm am incercat sa mergem putin si in zona mai comerciala, si astfel ca unul dintre personaje a fost vampirul, si atunci, cumva, s-a nascut ideea creativa si jucausa, dar face o analogie intre nevoia vampirului de a se hrani cu sange si o problema pe care Romania: suntem pe penultimul loc in Europa la donarea de sange.

Ne-am intalnit cu echipa McCann cu toate ideile noastre si cu tot ce aveam noi in tolba si impreuna cu ei am dat o directie. Cei de la Mccann au venit cu ideea sloganului Pay With Blood, dar campania este asumata de catre Untold, e o productie pe care am achizitionat-o.”

Despre festivalul de anul acesta:

“La cum merg vanzarile acum probabil in luna iunie vom declara festivalul sold out pe abonamente”.

Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly.

Din interviul Paginademedia Insight cu Adrian Chereji:

Cereri de “împrumut” ale ideii Pay With Blood:

“Am primit solicitari de-a lungul timpului din partea altor organizatori. Pana la ora actuala nu am gasit un numitor comun atat de bun incat sa simtim nevoia sa dam mai departe acest concept.

Scopul pana la urma este unul umanitar, campanii de donare de sange se fac in Romania, nu doar noi am facutl. Nu suntem noi cei care am deschis un drum, probabil suntem cei care am impachetat cel mai bine acest concept.

Daca exista interes si gasim un numitor comun astfel incat campania sa nu-si piarda identitatea, de ce nu. Putem sa ne gandim la o extindere a lui."

Campania de anul acesta:

"In 2016 campania Pay with blood va avea o alta forma, mult mai ampla. Daca in 2015 am reusit sa fim cu acea caravana doar in Bucuresti si in Cluj-Napoca, iar in restul centrelor de donare din tara se putea dona sange timp de doua saptamani si primeau reducere la abonament, ei bine, în 2016 am dori sa fim prezenti in toate centrele universitare cu acea caravana.

Conform statisticilor oferite de institutul national de donare de sange, undeva la 60% dintre donatorii care au fost participanti la aceasta campanie au fost donatori aflati la prima astfel de tentativa. Asta inseamna ca am reusit sa miscam un segment de public care n-a facut acest lucru pana acum. Aici ne referim in principal la tineri intre 18 si 25 de ani care pana acum nu au avut un motiv suficient de bun sau nu au acordat atentie acestuei probleme si se pare ca au reusit sa fie mobilizati de campania noastra.

Pregatim ceva ce nu s-a mai facut pana acum in Romania, impreuna cu platorma Sieudonez. Vom lansa un concept care o sa ne ajute sa sa-i facem pe oameni sa mearga de 4-5 ori sa doneze pe an.

Pe noi ne intereseaza ca oamenii sa fie integrati intr-o evidenta comuna, iar daca odata au fost dispusi sa doneze, sigur, avand un motiv foarte bun, bilete la festival, sa incercam sa-i mobilizam cu premii mai putin atractive decat biletele, in primul rand prin constiinta pe care incercam sa le-o prelucram sa ii mobilizam sa mai faca acest lucru de-a lungul anului.

Focusul principal este de a avea o evidenta, oamenii care au donat sa reusim sa ii tinem aproape de noi si sa cream o platforma speciala pentru ei acolo unde pot sa se regaseasca, acolo unde sa poate sa fie activati in cazul in care va fi nevoie. Acest lucru se intampla si acum pe platforma Sieudonez, doar ca, efortul comun pe care il vom face, acela de a mari acea platfoma, iar aportul la Untold va fi clar in a comunica pentru ca avem la ora actuala o comunitate foarte mare, vorbim de 200.000 de fani pe facebook.

Cât a contat campania Pay with Blood la desemnarea Untold ca European Best Major Festival:

Campania Pay with Blood a ajutat la notorietate, e clar, s-a scris in intreaga lume despre festival, asta ne-a ajutat in raport cu premiul castigat probabil la capitolul voturi.

Jurizarea pentru premiile care se obtin in cadrul European Festival Award se face printr-o combinare a doua criterii: juriul de specialitate, format din oameni din industria de festival din Europa şi votul publlicului. Aici probabil a contat faptul ca am avut aceasta campanie, care ne-a facut sa fim vizibili mult mai mult si peste hotare. Noi am fost votati de peste 500 de mii de oameni din intreaga Europa.

Festivalul în cifre:

Exista o echipa de management, care creste in fiecare luna a anului pana in momentul in care ne apropiem de festival, exista un corp format din aproximativ 20 de persoane, iar pana in apropierea festivalului core-ul de management ajunge pana la 200 de persoane.

Separat de echipa de management, sunt implicati in organizare, productie, parte de cazări, tot ceea ce inseamna festival in sine, aproximativ 5.000 de oameni, plus 1.000 de voluntari.

E o productie foarte mare, doar in zona de bevereage si food sunt 300 de oameni numai pentru vanzare.

Buget:

Anul acesta festivalul va avea un buget de 6 milioane de euro, aici vom fi, ca si range, mai mare decat anul trecut, anul trecut am avut 5 mil de euro.

Vanzarea de abonamente si bilete reprezinta sursa principala aproximativ jumatate din buget.

Anul acesta sunt aproximativ 30 de sponsori, am crescut numarul sponsorilor dar mai mult decat atat am crescut si legatura dintre sponsori si festival.

Procentul care merge catre artisti este unul considerabil, ei sunt constienti ca pe spatele lor se creeaza aceasta poveste. Undeva la 40% din buget, la care se adauga si productia, dar procentele pot sa mai creasca pentru ca, de la artist la artist, difera tipul de contract. In unele cazuri se asigura transportul separat, aici vorbim de avioane sau echipe de peste 20 de oameni, iar in alte cazuri in fee-urile lor au incluse si transportul, ei ajungand cu avioanele lor personale. Pe langa costurile pe care le genereaza artistii, un procent important merge si catre productia festivalului. Daca ar fi sa cumulam bugetul de artisti si cel de productie probabil ca am fi undeva la 60%.

Bilete:

Noi suntem cat se poate de rationali in tot ceea ce facem si, in momentul in care ne-am propus anul acesta o crestere de pana la 20% a traficului total in cele patru zile, la 300.000 de oameni, a fost o crestere asumata pe care noi sa stim ca o putem controla. In cazul in care vom avea solicitari mai multe, ne vom asuma faptul ca festivalul e sold out.

La cum merg vanzarile acum probabil in luna iunie vom declara festivalul sold out pe abonamente pentru ca avem mai putin de 10 mii de abonamente oferite spre vanzare, iar, sigur, vom continua sa vindem bilete de o zi.

Nu vom ajunge in situatia in care vom depasi capacitatea pe care stim noi ca o putem controla. Nu avem in vizor sa facem acest lucru, daca vor fi solicitari mai multe, asta sigur ne va bucura si vom sti anul viitor cum sa facem in asa fel incat sa putem sa gazduim un numar mai mare de oameni in festival fara a le crea niciun fel de disconfort.

Acest lucru l-am avut in vizor si la prima editie, spre exemplu, in cea de-a treia zi la ora 7 dupa amiaza am declarat sold out, pentru a nu crea un disconfort si pentru a nu fi in situatia de a nu putea sa oferim toate conditiile de protectie.

Public:

Anul trecut au fost undeva la 15% din afara, anul aceasta anticipam ca vor fi pana in 20%, realist vorbind. Nu ne propunem sa spunem niste lucruri doar de dragul de a suna bine. Practic, fiecare persoana care a fost anul trecut la festival a adus cu sine o alta persoana. Pentru straini este mai atractiv sa vina la un festival in Romania pentru ca, in primul rand, consturile sunt undeva la un sfert fata de un abonament de acces la un festival in strainatate. Viata in Romania e mult mai ieftina

Planurile cu Untold:

Ne gandim mai degraba sa-l transformam intr-o dorinta a oricui din lumea asta care ar vrea sa mearga la un festival, sa devina un deziderat pentru cei din afara, acela de a ajunge macar o data in viata la Untold, ne dorim sa mergem intr-o zona in care sa dezvoltam universul festivalului Untold. Untold e mult mai mult, putem sa cream un univers mult mai mare, care sa cuprinda si restul timpului din an.

Planurile noastre sunt mari si optimiste, de ce nu, sa ajungem in zona in care sa scriem povestea nescrisa a Transilvaniei, poate chiar sa lansam o carte care sa spuna povestea Transilvaniei, care sa fie un fel de preambul al festivalului.

Pe termen lung, focusul nostru nu este acela de a ne dezvolta cu evenimente similare Untold in alt oras, credem ca un astfel de eveniment intr-o tara e destul de mare si ne ocupa foarte mult timp si nu prea ar avea cum sa fie fezabil si atunci incercat sa il crestem si sa ii gasim potentialul maxim pe care il are si sigur, conex festivalului vom dezvolta alte proiecte care sa ajute la brandului Untold.

O franciză Untold?

Noi suntem deschisi la orice fel de propunere, dar focusul nostru este sa cream un produs cat mai bun. Ne dorim o noua premiere in Europa, sa castigam doi ani la rand titlul de Best Major Festival.

VIDEO. Primul interviu Paginademedia Insight, cu Adrian Chereji, Head of Marketing & Communication Untold Festival

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus