Skip to main content

RAPORT ActiveWatch. Angajaţii TVR: am funcţionat cel mai bine în timpul lui Valentin Nicolau

 
Valentin-Nicolau
Valentin-Nicolau

TVR a funcţionat cel mai bine în mandatul lui Valentin Nicolau. Este părerea angajaţilor Televiziunii publice, prinsă în raportul ”De ce şi cum se clatină TVR. Mărturii din interiorul televiziunii publice”, realizat de ActiveWatch.

Publicitate

"Percepţia pozitivă din TVR asupra mandatului lui Nicolau se datorează câtorva factori. România era într-o perioadă de creştere economică, iar instituţia avea fonduri suficiente, lucru datorat în parte schimbării modului de colectare a taxei TV, dar şi fluxului consistent de bani din publicitate. Nicolau a avut grijă să mărească salariile, care, după cum precizează unele surse din interiorul instituţiei, chiar s-au dublat în cazul jurnaliştilor de la Ştiri", se arată în raport.

Răzvan Martin (coordonator al programului FreeEx al ActiveWatch, unde activează din anul 2002) şi Alexandru Brăduţ Ulmanu, jurnalist şi cercetător, sunt autorii acestui raport.

Studiul care stă la baza acestui raport a încercat să găsească răspunsuri în interiorul instituţiei, printre angajaţi şi colaboratori, actuali şi foşti.

"Am vrut să aflăm de la ei care sunt principalele probleme editoriale, administrative şi legislative ce duc la funcţionarea defectuoasă, subminează misiunea de serviciu public şi care au generat situaţia dezastruoasă în care se găseşte în prezent televiziunea publică", spun autorii raportului.

Raportul publicat de ActiveWatch explică situaţia din TVR prin prisma celor ce lucrează sau au lucrat acolo şi atinge problemele cronicizate ale instituţiei, de la presiuni politice la nepotism de proporţii legendare, de la instabilitate administrativă la concursuri de angajare dubioase, de la supradimensionarea personalului în unele departamente la subdimensionare în altele.

"Privită din interior, instituţia seamănă cu un organism măcinat în acelaşi timp de zeci de tumori maligne. Pacientul mai respiră, dar nimeni nu pare dispus să îl trateze, iar unii propun eutanasierea ca unică soluţie.
Unii dintre cei ce lucrează în TVR descriu propriul loc de muncă drept o mlaştină care ucide personalitatea şi te trage în jos cu o forţă debilitantă, căreia în cele din urmă nu mai poţi să i te opui", se arată în raportul ActiveWatch.

Cât priveşte strategia editorială, raportul semnat de Alexandru Brăduţ Ulmanu şi Răzvan Martin spune:

"Strategia editorială haotică determinată de instabilitatea administrativă a compromis misiunea publică şi reprezintă una dintre cauzele audienţelor infime ale TVR."

Derulată pe o perioadă extinsă (4 ani), cercetarea a implicat folosirea unor metode calitative, 37 de interviuri în profunzime, analiza secundară a documentelor oficiale relevante şi urmărirea atentă a evenimentelor cu impact asupra TVR.

Raportul complet poate fi descarcat de site-ul ActiveWatch, AICI.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Enea Mihai Enea
    Raportul e un instrument util. Felicitări autorilor pentru informarea laborioasa și, mai ales, pentru calitatea demersului științific. Cred ca raportul ar trebui actualizat astfel încât sa cuprindă ultimele evoluții, dar și câteva corecții necesare. As îndrăzni sa fac o scurta trecere în revista aici, fără a avea pretenția ca epuizez subiectul.
    1. Zgabercea nu si-a dat demisia, ci s-a "suspendat" voluntar pana anul trecut în august. În august a revenit, iar Pdg Stelian Tănase l-a demis. A dat în judecata TVR, a câștigat și a revenit mai puternic ca oricând. Acum este Producător General în funcție.
    2. Artizanii procesului de restructurare patronat de Săftoiu au fost Andras Demeter, fost Pdg la Radio, actual Director în TVR la Casa de Producție, Cristian Zgabercea, actual Producător General, Irina Radu, actual Pdg, Liviu Nicolescu, fost consilier al lui Andras Demeter la Radio, fost Director Direcția Studiouri Centrale, acum în concediu fără salariu la TVR si director adjunct la Casa de Asigurări Sociale, Corneliu Calota, fost consilier la Primul Ministru Ponta, actual consilier la TVR si Liana Sandulescu, pensionata, actual angajata la TVR. Aceștia sunt acum în conducerea TVR și pregătesc viitoarea restructurare.
    Este amuzant ca Irina Radu a publicat zilele trecute un document despre principiile viitoarei restructurări în care condamna chiar opera sa din cadrul precedentei restructurări. De altfel distinsa doamna a fost membra în Consiliul de Administrație în timpul mandatului Lazescu și s-a implicat activ în conducerea instituției prin intermediul soțului (ex) Dan Radu care, la acel moment, ocupa o poziție similara celei care azi se numește Producător General.
    Săftoiu a girat procesul imaginat de aceștia și a decontat eșecul restructurării. Ei, însă, au rămas în TVR.
    3. Vara pe val a fost opera lui Cristian Zgabercea și a fost conceputa ca o activitate lucrativa pentru firmele apropiate lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre. Se pot verifica legăturile dintre firmele din domeniul turismului și serviciilor care au beneficiat de pe urma prezentei numeroase a echipelor TVR la Mamaia.
    4. În timpul procesului de selecție, Consiliul de Administrație, manipulat de către SPUS TV și Dragoș Bocanaciu, a hotărât suplimentarea numărului de posturi din TVR cu 180 (10%) peste ce se hotărâse cu reprezentanții guvernului pentru asa zisele "cazuri sociale". Pe lângă faptul ca, din start, au apărut premizele încălcării acordului de reeșalonare, sub aceasta titulatura s-au ascuns toți protejații lui Bocanaciu.
    5. După restructurare, sub pretextul reintegrării unor fosti angajati, a debutat un proces odios de angajare fără concurs pe perioada determinata.
  • Iuli Iuli
    Bineinteles ca au reusit, pe atunci nu erau televiziunile din top 5.
  • gicu gicu
    Pentru ''ADI'' -VALENTIN NICOLAU a lasat TVR pe PLUS 10 MILIOANE EURO!
    FURTUL a inceput pe vremea lui TUDOR GIURGIU si-a continuat cu ceilalti PDG!
  • gicu gicu
    Cel mai bun PRESEDINTE DIRECTOR GENERAL,de dupa revolutie!
    Dumnezeu sa-l ierte!
  • Adi Adi
    Multi spun ca la TVR s-a trait bine pe vremea lui Nicolau, dar sa faca cineva socoteli si sa vada cat din datoria de azi a TVR este cauzata de ,,perioada,,Nicolau. Tot timpul se traieste bine pe datorie,mai greu e cand trebuie sa si platesti datoriile! Cine le face si cine le plateste?

Trimite un comentariu

sus