Skip to main content

Motivarea în cazul Antena Group: Sorin Alexandrescu a avut rolul principal în şantajarea directorului RCS&RDS

 
Sorin Alexandrescu
Sorin Alexandrescu

Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a avut rolul principal în şantajarea directorului RCS&RDS, Ioan Bendei, se arată în motivarea instanţei, prin care Alexandrescu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, potrivit ziarului Adevărul.

Publicitate

Magistraţii arată că Alexandrescu, patroana sa, Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu, „au urmărit prin săvârşirea faptei obţinerea a 4.320.000 euro/an vreme de 5 ani.”

Instanţa a explicat că sprijinul acordat de Dan Voiculescu Dan lui Alexandrescu a constat în acordul ca acesta să comită fapta de şantaj care face obiectul cauzei, în sfaturi privind comiterea faptei (în acest sens, discuţia din 13 mai 2013, „sfaturile de a fi prudent transmise prin intermediul fiicei sale”), dar şi „în interesul acordat rezultatului activităţii infracţionale a acestui inculpate”, mai scrie Adevărul.ro.

Despre sfaturile lui Dan Voiculescu

„Referitor la acordul inculpatului privind comiterea faptei, instanţa reţine că, după cum rezultă din convorbirile interceptate, dar şi din propria declaraţie, numitul Voiculescu Dan, deşi nu deţinea vreo funcţie administrativă în cadrul societăţilor care compun Grupul Intact, avea posibilitatea de a influenţa deciziile conducerii societăţii, iar acceptul acestuia pentru ca Alexandrescu George să acţioneze în felul arătat a avut o deosebită importanţă în întărirea rezoluţiei infracţionale a acestuia”, arată Curtea de Apel Bucureşti, care era rolul lui Dan Voiculescu.

„Nu trebuie pierdut din vedere nici că atât Voiculescu Dan, cât şi Voculescu Camelia, şi-au exprimat în mai multe rânduri interesul privind rezultatele obţinute de inculpatul Alexandrescu în urma întâlnirilor cu Bendei Ioan, aspect de natură a-l determina pe acesta din urmă să îşi intensifice presiunile asupra persoanei vătămate”, mai motivează Curtea de Apel Bucureşti.

Voiculescu: „Cum merge treaba cu RCS-ul?”

Pe 13 mai 2013, într-o discuţie telefonică, dintre Dan Voiculescu şi Sorin Alexandrescu cei doi tratează mai multe chestiuni de ordin comercial (lansarea Antena Play, operaţiuni cu Orange şi Focus Sat).

  • Voiculescu întreabă „Cum merge treaba cu RCS-ul?”
  • Alexandrescu Sorin răspunde: „Lucrăm, deja avem pe post ceva. (…) Deci lucrăm la ea.”.
  • Auzind aceasta, Voiculescu Dan îşi exprimă aprobarea („Bine.”) şi sugerează că totuşi „ar trebui în afară de pe post”, moment la care Alexandrescu George Sorin răspunde: „Da, da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.”

De ce a fost condamnată Antena Group

Cu privire la inculpata S.C. Antena TV Group, Curtea a apreciat că aspectele arătate în sentinţă „cu privire la fapta inculpatului Alexandrescu au deplină aplicabilitate şi în cazul acestei inculpate, persoana juridică a cărei conducere o exercita inculpatul”.

„Curtea reţine şi că fapta de şantaj a fost comisă de inculpat în primul rând pentru a obţine foloase materiale în beneficiul acestei persoane juridice iar în comiterea infracţiunii au fost implicaţi inclusiv acţionari ai acesteia.

În aceste condiţii, având în vedere suma imensă de bani pe care inculpata a urmărit să o obţină în mod ilicit şi faptul că aceasta realizează venituri importante din activitatea prestată pe piaţa media, instanţa apreciază că o amendă penală în cuantum de 350.000 lei este adecvată pentru sancţionarea acesteia”, au motivat judecătorii.

Cazul fostului şef al Fiscului Curtea de Apel a mai arătat că fapta săvârşită de fostul şef al Fiscului, Cerban Pop, cel care a fost acuzat că i-a pus la dispoziţie lui Sorin Alexandrescu documentele folosite la şantajarea lui Ioan Bendei, „ este de mare gravitate concretă”.

Condamnările

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) i-a condamnat pe 12 mai 2016, în dosarul de şantaj, pe directorul Antena Group - Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare şi pe Camelia Voiculescu la doi ani cu suspendare, în timp ce Antena 3 şi Intact Publishing au fost achitate.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la şantaj. Instanţa a dispus contopirea acestei pedepse cu condamnarea din dosarul ICA şi a dispus ca acesta să execute în total 10 ani.

Şerban Pop, fost preşedinte al ANAF, avocat suspendat, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În cazul societăţii Antena TV Group SA, acuzată de şantaj, instanţa a dispus o amendă penală de 350.000 de lei.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sica sica
    rds niste ***
  • Daniel Daniel
    Dar oare cati bani vor pierde daca ar iesi din grila posturile Intact? :)) Daca nu ar mai fi posturi FTA! Mult, adica spre faliment!
  • dana dana
    dar citi bani a cistigat RCS odata cu iesirea Antenelor din grila, nu te intrebi?!? Mult mai mult decit daca le pastra si ceda la banii aia din santaj, logic, nu?
  • Iuli Iuli
    Cati bani a pierdut RCS odata cu iesirea Antenelor din grila?

Trimite un comentariu

sus