Skip to main content

Oana Stănciulescu, membru CA în TVR, scrisoare către angajaţi despre achiziţiile din TVR: „Pe lista de cumpărături se găsesc spumante de baie, creme antisolare, creme antirid”

 
Oana Stanciulescu
Oana Stanciulescu

Oana Stănciulescu, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, le scrie angajaţilor din postul public despre problemele pe care le-ar fi descoperit, la capitolul achiziţii, dar şi despre cum invitaţii ar fi plătiţi să apară în emisiuni.

Publicitate

Au fost comandate creme pentru tonifiere şi volumul sânilor, sare de baie antistres, apă de gură, loţiuni de plajă şi pastile de somn contra unor sume mari de bani. Toate acestea sunt completate de hainele purtate de prezentatori, cărora le sunt alocate sume importante de bani, spune aceasta într-o scrisoare apărută pe site-ul adevarul.ro.

„Am aflat cu surprindere că TVR este probabil singura televiziune din România care plăteşte invitaţii prezenţi la dezbaterile politice, sociale, de IT etc. De pildă, un invitat care a participat la o singură emisiune politică a primit suma de 500, alţi invitaţi - din afara sau din interiorul TVR, au primit şi zeci de milioane de lei vechi într-o lună.”, a mai scris Oana Stănciulescu.

Ce spune TVR despre acest subiect, AICI

Scrisoarea Oanei Stănciulescu, în continuare:

„Stimaţi colegi, După cum ştiţi, sunt membru în CA din data de 22 martie 2016, ziua în care Parlamentul a votat Consiliul de Administraţie al SRTv. În această calitate, am făcut nenumărate demersuri pentru lămurirea unor aspecte care privesc situaţia economico-financiară a instituţiei, în sensul legalităţii cheltuirii banului public şi a redresării instituţiei. În acest moment, sunt în măsură să vă prezint o scurtă informare pe care v-o datorez. Fac menţiunea că am aşteptat peste trei luni până la redactarea acestui mesaj din două motive: în primul rând, am considerat civilizat şi profesionist să acord prezumţia de bună credinţă tuturor celor implicaţi în managementul executiv al SRTv, indiferent de suspiciunile care sunt vehiculate în spaţiul public referitoare la grade de vinovăţie mai mici sau mai mari legate de evoluţia financiară a instituţiei.

În al doilea rând, timpul scurs a fost absolut necesar pentru a-mi putea contura o idee despre intenţiile managementului TVR de a-şi asuma sau nu în orice mod o cât de mică responsabiltate faţă de situaţia dezastruoasă în care se găseşte azi televiziunea publică.

Concluzia după aceste luni se va desprinde la finalul acestei informări. În ultimele luni, am solicitat constant – mai întâi în cadrul şedinţelor CA, apoi în scris la secretariatul CA - diverse documente, informaţii necesare lămuririi situaţiei în care se află instituţia.

Din păcate, informaţiile solicitate nu mi-au fost furnizate integral nici până acum. Deşi le-am cerut în mod repetat, mi-au fost furnizate parţial şi cu multă întârziere. Evident există obligaţia legală de a prezenta membrilor CA, la cerere, orice document.Tehnica pe care am observat-o este aceea de a întârzia pe cât posibil răspunsul, întârziere urmată de oferirea unor documente trunchiate, parţiale şi/sau nerelevante. În fine, iată câteva exemple:

1. Pe 22.04.2016 s-a solicitat CA aprobarea casării unor mijloace fixe şi obiecte de inventar.

Deoarece în informarea prezentată de preşedintele comisiei de casare se menţiona faptul că multe dintre acestea “nu au putut fi găsite în teren”, am solicitat o detaliere a situaţiei. Totodată, am solicitat, pentru o parte din obiectele de inventar ce urmau a fi casate, să mi se precizeze modul de dobândire a acestora, având în vedere că se regăseau şi produse inedite, care nu aveau legătură cu activitatea TVR.

Angajaţii TVR au grijă de corpurile lor

Bunăoară, ce se poate face în TVR cu Cremă volum bust, care conferă fermitate, tonifiere şi volum sânilor, 75 ml la un preţ de 120 de lei? Sau cu Sarea de baie antistres? Sau cu apă de gură în cantităţi impresionante? Sau cu Spuma de baie GENERA? Sau cu Loţiunea după plajă tot GENERA? Sau cu Complex Detoxifiant? Protecţie urinară, pastile SOMN UŞOR, Protector hepatic etc. De ce s-a dat, de exemplu, pe o cremă de faţă Naturalis, de 50ml, 440 de lei?

Pe lista de cumpărături a TVR se găsesc spumante de baie, crème antisolare, crème antirid pentru toate gusturile.

Apoi urmează îmbrăcămintea - hainele prezentatorilor au şi ele preţuri halucinante - de la pantofi de 6-700 de lei perechea, la cămăşi, ciorapi, rochiţe - care se puteau procura în sistem barter, ca orice televiziune comercială.

Din luna aprilie am solicitat, în mod repetat, informaţiile privind modul de dobândire a acestor produse. Abia săptămâna trecută am primit contractele pe care TVR le-a încheiat cu diverse firme, deşi preşedintele Comisiei de Casare le pusese la dispoziţia secretariatului CA cu mult timp înainte. Din păcate, cum multe pagini sunt ilizibile, cu greu poţi să descifrezi ceva.

Deoarece am fost pusă în situaţia să dau un vot pentru descărcarea de gestiune pentru toate aceste obiecte de inventar, fără de care TVR probabil că putea să supravieţuiască şi chiar să funcţioneze fără probleme, am votat împotrivă. Colaboratorii externi sunt plătiţi regeşte

2. O altă problemă pentru care am solicitat în mod repetat o explicaţie este situaţia colaboratorilor externi.

Potrivit unui document privind contractele de colaborare persoane fizice, din perioada 09.2015 - 04.2016, pus la dispoziţie după mai multe solicitări, am aflat cu surprindere că TVR este probabil singura televiziune din România care plăteşte invitaţii prezenţi la dezbaterile politice, sociale, de IT etc.

De pildă, un invitat care a participat la o singură emisiune politică a primit suma de 500, alţi invitaţi - din afara sau din interiorul TVR, au primit şi zeci de milioane de lei vechi într-o lună.

Despre colaboratorii externi persoane juridice nu ne-a parvenit nicio informare. Şi în acest an, viziunea rămâne aceeaşi. Suma propusă a fi cheltuită cu colaboratorii externi în 2016 este de 7.000.000 de lei, faţă de 6.233.305, anul trecut. Se pare că şi în 2016, accentul se va pune, din nou, pe colaboratorii externi, nu pe salariaţi.

Se mizează pe colaboratori înainte de a se încerca eficientizarea activităţii salariaţilor din TVR. De aici se desprinde o altă problemă amânată nepermis şi anume evaluarea persoanelor cu funcţii de conducere, cu atât mai mult cu cât există o stare de nemulţumire la adresa performanţelor salariaţilor TVR, despre care am aflat cu toţii din interviurile doamnei Radu.

O altă practică a TVR pare să fie interimatul pe funcţii de conducere, ceea ce este apanajul ministerelor şi a altor instituţii de stat, metodă, de altfel, criticată de jurnalişti, inclusiv de cei de la TVR.

Nici cheltuielile cu diurna şi cazarea nu vor scădea, ba dimpotrivă.Dacă în anul 2015, acestea au fost de 3.631.616, în 2016 vor ajunge la 5.892.100, din care cheltuielile cu diurna şi cazarea în afara ţării aproape se vor dubla. 3. Am mai solicitat şi anexele ultimului Raport al Curţii de Conturi pentru a vedea care sunt rezultatele implementarii Planului economic de redresare propus în 2012, pentru perioada 2012-2014, precum şi recomandările Curţii de Conturi.

Nici acestea nu mi-au fost transmise, în ciuda insistenţelor mele, deşi sunt în posesia instituţiei. La ultima şedinţă a CA, doamna Irina Radu şi-a cerut scuze pentru toate aceste întârzieri, inadvertenţe, spunând că le va remedia în cel mai scurt timp.

Din păcate, au rămas doar vorbe fără acoperire. Vă mai informez că nici până la această oră nu există stenograme ale şedinţelor CA, fapt fără precedent.

Deşi a trecut atâta timp, planul de măsuri concrete pentru redresarea instituţiei, anunţat, de altfel, încă din Parlament, nu există. Iată de ce, vă informez că la şedinţa de mâine a Consiliului de Administraţie o să solicit ca planul pe care ni-l va prezenta doamna PDG să conţină măsuri concrete, pe termen scurt şi lung, termene de aplicare a acestora, adică un calendar clar, dar şi sancţiuni pentru nerealizarea măsurilor aprobate.

Oana Stănciulescu, membru CA“

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dan Dan
    Desteapta pamantului, această oana-stanciulescu. ***
  • Om Om
    toate posturile isi platesc invitatii...
  • Mm Mm
    Astia de comentati pareti angajati TVR care va duceti razboaiele voastre personale si ca aveti si cam mult timp sper. Sper ca parlamentul sa desfiinteze cloaca asta urata. Se poate face ca la greci, daca nu poate nimeni sa va curete sa va inchida o perioada ca sa reporneasca totul de la zero. Sigur cu jumatate din angajati TVR va functiona foarte bine, mult mai bine decat acum. Si aici nu ma gandesc ca jumatatea care sa ramana sa fie aia angajati pe pile in functii inutile si cu salarii mari.
  • TVR TVR
    In iunie adevarul scria despre irina radu cum ca a inceput sa-si achite datoriile politice, propunandu-l pe Calota director tvr2:

    http://adevarul.ro/news/eveniment/irina-radu-ainceput-plata-datoriilor-politice-1_5753df865ab6550cb8a7cf80/index.html

    Replica psd-istei radu a fost foarte dura, negand vehement.

    Acum Calota a fost instalat director interimar la directia studiouri centrale.

    Doamna radu cerea tacit insolventa, iar la o luna dupa spune ca nu doreste acest lucru.

    Zilele trecute CA a aprobat planul de reducere al cheltuielolor cu salariile, asta insemnand ori reduceri de personal ori concedieri masive.

    Apocalipsa se apropie pentru TVR care nu are nicio sansa de a mai supravietui in forma actuala.

    Multumim pentru atentatul la siguranta nationala cercetailor/ condamnatilor penal CP Tariceanu, Georgica Severin, Liviu Dragnea.

    Oare serviciile de informatii sunt atat de slabe in Romania?
  • dan petrea dan petrea
    Informatiile lansate pe piata de Ionică Stănciulescu s-au dovedit in buna parte eronate. De_a dreptului calomnioase. Corect ar fi sa le retractare si sa isi dea demisia din CA al Tvr . E grav ca PNL nu se delimitează De o astfel de persoana.
  • sidonia mirea sidonia mirea
    Oana Stanciulescu a debitat multe inexactitati aducind grave atingeri imaginii TVR? Cum mai poate ramine o asemenea persoana membra in CA a TVR? A fost oare pusa acolo doar sa submineze Televiziunea nationala? Cred ca PNL, compromis oricum, care a propus-o pe respectiva doamna intr-un loc in care nu e defel abilitata sa se afle, ar trebui sa ia pozitie urgenta. Oana Stanciulescu s-a facut iar de risul lumii!
  • Sindicalistul Liber Sindicalistul Liber
    Intre consilierii oficiali ai Irinei Radu, platit cu 70 milioane pe luna, este si pensionarul de lux Cristian Topescu. Omu' vine cam o juma' de ora pe saptamana pe acolo sa se afle in treaba, pt ca in realitate nu face nimic. Nici Lazescu, nici Tanase nu l-au dat afara.
  • Panaitescu Luciana Panaitescu Luciana
    candva mi-a placut dumneaei dar mi-a trecut.
  • Sorin Rădulescu Sorin Rădulescu
    Irina Radu se da de ceasul morții spre a găsi modalitatea prin care sa-l facă șef pe politrucul Calota. Care de cind nu mai e purtător de vorbe la guvern și a revenit în Tvr e codita personala a doamnei PDF. Consilierul ei de taina. Acum vreo doua luni era mai -mai ca dl. Calota sa fie uns director. Acum e ca la loz în plic. Cornele, mai trage o data!
  • lara lara
    DNA nu stie adresa TVR? Sugerez sa isi deschida un birou permanent acolo, are mult de lucru...
  • silviu baranga silviu baranga
    Sare tare peste cale doamna Irina Radu! Cumpăra ce vrea, angajeaza pe cine vrea, se pregăteste sa isi aduca din toamna amicii de odinioara și tovarasii de nebunii din Kanal D (pe voinicul Deșliu l-a adus deja), stă toata ziua bot in bot cu komisarul politic PSD Corneliu Calota. E o nebunie, e ceva, Tanase a fost mic copil pe linga draguta de Irina.

Trimite un comentariu

sus