Skip to main content

Un membru CNA, reacţie la declaraţia fostului şef al închisorilor: Un atac nepermis la adresa celor două instituţii de presă

 
Valentin Jucan
Valentin Jucan

Valentin Jucan, membru CNA, reacţionează dur la declaraţia făcută de fostul şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la adresa a două posturi de televiziune, în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro.

Publicitate

"Consider că afirmaţiile fostului şef al ANP sunt de natură a aduce atingere independenţei presei, au caracter manipulator şi, în lipsa unor probe certe, reprezintă un atac nepermis la adresa celor două instituţii de presă", spune membrul forului audiovizualului.

Ce a spus Sorin Dumitraşcu, fostul şef al ANP:

"S-a ajuns aici din cauza presiunii mediatice create de trusturi mass-media patronate sau finanţate de actuali deţinuţi (...) fiind de notorietate că înaintea acestor reacţii ale deţinutilor au fost adevărate campanii mediatice pe tema situaţiei penitenciarelor, şi crearea unei aşteptări în rândul deţinuţilor referitoare la o potenţială amnistie şi graţiere", a declarat Dumitraşcu, în interviul publicat ieri de HotNews.ro.

În ultima vreme posturile de televiziune care au dezbătut pe larg subiecte privind condiţiile din penitenciare au fost Antena 3 şi Realitatea TV.

În comunicatul prin care îi cere fostului şef ANP să "retracteze declaraţiile referitoare la cele două posturi de televiziune sau să aducă probe în sprijinul afirmaţiilor făcute", Valentin Jucan citează următorul articol de lege:

“sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine.” (art. 5, aliniatul 3 din Legea audiovizualului)

Ce mai spune Valentin Jucan cu privire la speculaţiile făcute de fostul şef al Administraţiei Penitenciarelor cu privire la cele două posturi de televiziune:

"Speculaţiile de acest tip, formulate ca certitudine de către un fost oficial al statului, nu au ce să caute într-o societate a dezbaterii, într-o societate care înţelege necesitatea informării, cu atât mai mult cu cât subiectul în cauză este de domeniul drepturilor omului.

Prin similitudine, din declaraţia domnului Dumitraşcu reiese faptul că jurnaliştii nu ar mai trebui să dezbată teme referitoare la investiţiile în infrastructura rutieră, sistemul de sănătate publică ori starea învăţământului din cauză că, cel mai probabil, aceştia sunt interesaţi în mod direct să poată să conducă un autoturism în siguranţă, să nu moară în spitale sau copiii lor să nu îşi rateze şansa la educaţia care li se cuvine.

Toate temele enumerate, inclusiv aceea referitoare la situaţia din penitenciarele româneşti, se cuvin a fi prezentate publicului, fiind de o gravitate excepţională.

Îi solicit public fostului şef al ANP să retracteze declaraţiile referitoare la cele două posturi de televizune sau să aducă, de ugenţă, probe clare în sprijinul afirmaţiilor făcute."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus