Skip to main content

Douăzeci şi patru de jurnalişti prokurzi arestaţi în Turcia după închiderea ziarului Özgür Gündem

 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Douăzeci şi patru de persoane care lucrează pentru cotidianul de stânga prokurd Özgür Gündem au fost arestate începând de marţi, când publicaţia a fost interzisă de către justiţia turcă, a anunţat ziarul, scrie News.ro, care citează Reuters.

Publicitate

Aceste arestări ridică la 99 numărul persoanelor care lucrează în presa turcă aflate în detenţie, potrivit unor date furnizate de către Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ), ceea ce face din Turcia ţara în care este încarcerat cel mai mare număr de jurnalişti.

Un reprezentant al Guvernului a dezminţit că acţiunea vizând Özgür Gündem, tipărit în 7.500 de exemplare, are legătură cu starea de urgenţă declarată după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie.

Într-o hotărâre pe care a pronunţat-o marţi, tribunalul din Istanbul care a interzis ziarul a apreciat că publicaţia făcea propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis la rândul său, şi că acţiona ca "organul său de presă de fapt".

Potrivit site-ului Özgür Gündem, 24 de persoane au fost arestate, majoritatea în timpul unei percheziţii a sediului ziarului la Istanbul.

Patru jurnalişti de la alte instituţii de presă care acopereau percheziţia au fost de asemenea arestaţi.

Peste 130 de instituţii de presă au fost închise în Turcia de la instituirea stării de urgenţă, la câteva zile după puciul eşuat din noaptea de 15 spre 16 iulie.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus