Skip to main content

Un membru CNA, scrisoare deschisă către liderii PSD, PNL şi UDMR: Sunteţi responabili de starea presei

 
Un membru CNA, scrisoare deschisă către liderii PSD, PNL şi UDMR: Sunteţi responabili de starea presei

Valentin Jucan, membru în CNA, a trimis o scrisoare deschisă către preşedinţii principalelor partide politice din România, Liviu Dragnea (PSD), Alina Gorghiu, Vasile Blaga (PNL) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Publicitate

Motivul? Jucan consideră că este nevoie ca aceştia să se implice în "identificarea de soluţii care să reformeze presa din România", în contextul în care „peste aproximativ două luni va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, în condiţii contrare informării corecte a publicului şi a respectării acestuia”.

"Partidele pe care le reprezentaţi nu au fost capabile, cel puţin până acum, să prezinte românilor propuneri clare de îmbunătăţire a mediului în care mass-media funcţionează. (...) Consider că sunteţi responabili de starea presei, respectiv de modul în care publicul din România este informat. Dacă nu aţi sesizat până acum, încrederea românilor în mass-media tradiţională tinde spre 'zero'", le spune membrul CNA celor patru lideri politici.

Acesta îi apostrofează că nu au reuşit să "pună în dezbatere publică, într-o manieră credibilă, principalele teme din audiovizual": reforma CNA, reforma Televiziunii publice, fiscalizarea şi cadrul de finanţare a presei.

Paginademedia.ro prezintă textul integral al scrisorii adresate de Valentin Jucan liderilor PSD, PNL şi UDMR:

"Fac apel la responsabilitate şi la implicarea dumneavoastră în identificarea de soluţii care să reformeze presa din România. Peste aproximativ două luni va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, în condiţii contrare informării corecte a publicului şi a respectării acestuia.

Partidele pe care le reprezentaţi nu au fost capabile, cel puţin până acum, să prezinte românilor propuneri clare de îmbunătăţire a mediului în care mass-media funcţionează.

De asemenea, niciun reprezentant al domniilor voastre nu a reuşit să pună în dezbatere publică, într-o manieră credibilă, principalele teme din audiovizual: reforma Consiliului Naţional al Audiovizualului - C.N.A., reforma Televiziunii publice - T.V.R., fiscalizarea şi cadrul de finanţare a presei.

Prin lipsa de expertiză a “specialiştilor de partid”, mass-media a ajuns aproape de disoluţie iar prin acest lucru publicul român a fost prejudiciat.

Consider că sunteţi responabili de starea presei, respectiv de modul în care publicul din România este informat. Dacă nu aţi sesizat până acum, încrederea românilor în mass-media tradiţională tinde spre “zero”.

Dovada lipsei implicării dumneavoastră are următoarea reprezentare instituţională:

1. C.N.A. - instituţe care, conform legii, ar trebui să fie”garantul interesului public”, a fost lăsat, în continuare, pe mâna unei persoane urmărită penal, cu un caracter uman nedemn de o funcţie publică - aşa cum s-a putut vedea în înregistrările făcute publice de-a lungul timpului. De asemenea, ultimile numiri în Consiliu au fost făcute fără a se ţine cont de importanţa instituţiei. Nu aţi reuşit să propuneţi un plan de reformare a C.N.A.

2. T.V.R. - şi această instutuţie fundamentală a fost lăsată pe mâna unor persoane mânate în activitate strict de interese personale sau de impostură. Angajările clientelare continuă, cheltuirea banului public - în mod nejustificat - continuă. Corupţia este înfloritoare, pe fondul unei eventuale intrări în insolvenţă. Nici pentru T.V.R. nu aţi reuşit să propuneţi un proiect de reformare care să respecte interesul românilor.

3. Problema fiscalizării şi finanţării presei vă este - în cel mai bun caz - indiferentă, dacă nu chiar necunoscută. Nu aveţi nicio viziune asupra necesităţii fiscalizării presei, în sensul susţinerii acesteia, şi nu realizaţi importanţa finanţării emisiunilor educativ-culturale.
Din câte se observă, nu puteţi defini starea în care se află presa, inclusiv cea tipărită, sau cum anume securitatea regională este strâns legată de stabilizarea presei naţionale.

În condiţiile date, stimaţi preşedinţi ai principalelor partide politice, veţi intra în campania pentru alegerile parlamentare alături de o presă care va reflecta exerciţiul electoral în mod distorsionat.

În acest context, vă propun ca, până la alegerile parlamentare, să creaţi un grup de lucru format din reprezentanţii tuturor categoriilor de presă dar şi reprezentanţi ai societăţii civile din domeniul audiovizual, care să poată să pună la dispoziţia noului parlament un set de măsuri care să sprijine presa şi care, în egală măsură, să-i ofere garanţii de independenţă. Reformarea C.N.A. şi reformarea T.V.R. trebuie să fie, de asemenea, priorităţi în cadrul acestui grup de lucru.

Totodată, consider că este o obligaţie ca viitorii parlamentari, membri ai comisiilor pentru cultură şi mass-media din Senat şi Camera deputaţilor, să fie persoane cu experienţă în domeniul presei."

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Liviu Liviu
    Doar Basescu era bun? si Fostul PDL nu tov. Jucan. ***
  • johhny bravo johhny bravo
    Livia, "socat" eram de noile elucubratii ale mesianicului domn Jucan referitor la cei "responabili" (nu-i asa, Daniele? :D ) de starea presei (cum o fi aia?). Vaaaaai, vin alegerile! Vaaaaai ce ne facem cu presa, vaaaai ia uite domne toti sunt niste ingeri, si cna, si politicienii, si alegatorii, numai presa aia urata, bat-o vina strica linistea poporului si a lu domnu Jucan. Ce sa facem nenica, sa ia domne masuri pesedeu si peneleu si udemereu, fir-ar pisica lor a dracu, ei e de vina, Ia sa puna osu la treaba si sa puna lucrurile la punct, nerusinatii astia. Pfai da capu meu.
  • livia pila livia pila
    Johnny Bravo, te mira cite nebunii si cite ilegalitati face Irina Radu? Ca ii da masina la scara Lucicai Hossu desi se plinge ca nu sunt bani de benzina? Ca vrea sa faca angajari cu toate ca la anul vrea sa faca disponibilizari? Ca mnte in gura mare ca nu il face director pe politrcul pontist Calota si pe urma il face? Si nu oricum, ci pe usa din dos asa cum tot prin dos a revenit si ea in TVR, devenind pdg printr-o manevra pesedista pentru care ar trebui sa ii fie in veci rusine? Nu te mira! Irina Radu pregateste si alte surprize!
  • johhny bravo johhny bravo
    Shock.
  • Sanda Tarce Sanda Tarce
    Lucia Hossu trebuia demult pensionata. Culmea nesimtirii e ca e mentinuta pe leafa mare si cu masina la scara. Simbata trecuta a fost ridicol omagiata. Jalnica situatie.
  • Dani Dani
    Omu asta are serioase probleme.... cum sa ceri politicului sa reformeze presa??? Presa trebuie sa se reformeze singura nu tre sa vina nimeni din exterior sa faca nimica cu atat mai putin politicul.

    Omu asta se tot da in spectacol poate atrage atentia cuiva dar vad ca nu ii iese deloc.
  • livia pila livia pila
    De ce mai sunt in activitate la TVR persoane in virsta care iau si pensie, si salarii mari? Exemple: LUCIA HOSSU LONGIN, LIANA SANDULESCU, CRISTIAN TOPESCU, se pare si PAUL SOLOC. Oameni lipsiti de bun simt si de onoare. Niste paraziti!
  • livia pila livia pila
    La TVR e dezastru. Numita RADU IRINA angajeaza pe cine vrea ea. E o rusine, un scandal!
  • dragos dragos
    ce dracu tot trimit astia scrisori, cna trebuie sa se trezeasca si sa faca ceva ca numai mizerii sunt la tv

Trimite un comentariu

sus