Skip to main content

VIDEO. CNA recomandă posturilor de TV şi radio să difuzeze două spoturi privind dreptul "de a şti"

 
VIDEO. CNA recomandă posturilor de TV şi radio să difuzeze două spoturi privind dreptul "de a şti"

Consiliul Naţional al Audiovizualului recomandă posturilor de radio şi televiziune să difuzeze pe data de 28 septembrie două spoturi realizate de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) privind Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Decizia privind această recomandare a fost luată în şedinţa de astăzi cu şapte voturi "pentru" şi unul "împotrivă", cel al lui Gabriel Tufeanu, membru CNA.

Publicitate

La şedinţa CNA de astăzi participă următorii membri ai Consiliului: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Hejeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.

Spoturile au fiecare două minute, o durată considerată de membrii Consiliului "prea mare" pentru a fi difuzate e televiziuni, mai ales pe termen lung. Acesta a fost şi motivul pentru care Gabriel Tufeanu a votat împotriva unei recomandări adresate posturilor de radio şi televiziune.

"Eu dacă aş fi televiziune nu le-aş difuza", a spus Tufeanu. De aceeaşi părere au fost cei mai mulţi dintre membrii CNA, dar au considerat că fiind vorba de o singură zi, pe 28 septembrie, acest lucru ar fi posibil.

"Recomandarea CNA nu are caracter de obligativitate, deci nu va fi obligatoriu pentru radiodifuzori să le difuzeze", a precizat Monica Gubernat, membru CNA.

VIDEO. Spoturile privind accesul la informaţiile de interes public

Cele două spoturi pot fi urmărite şi pe site-ul oficial al MCPDC, AICI.

În faţa Consiliului pentru a susţine importanţa difuzării acestor spoturi care conţin informaţii de interes public a venit ministerul MCPDC, Violeta Alexandru.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din discuţiile purtate de membrii CNA cu ministrul Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru, ministru pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, în faţa CNA:

"Cele două spoturi au fost realizate din resurse proprii. (...) Am ajuns la concluzia că în instituţiile publice este nevoie ca fiecare cetăţean să fie cât mai activ în a cere instituţiilor publice să fie transparente. Am constatat, de asemenea, că acest lucru este posibil dacă cetăţenii luptă pentru dreptul lor, legea accesului la informaţie publică. Pe 28 septembrie este Ziua Internaţională a dreptului de a şti.

Sunt două materiale, care au circulat pe internet, pe pagina noastră de Facebook. Unul dintre ele oferă informaţii generale despre paşii pe care cineva trebuie să-i facă pentru a-şi exercita dreptul constituţional de a se informa, iar cel de-al doilea vorbeşte despre dreptul de a se lupta pentru asta în instanţă."

Dorina Rusu, membru CNA şi preşedintele şedinţei de astăzi:

Cele două clipuri fac parte dintr-o camanie pe termen lung sau doar pe data de 28 septembrie? Cred că omul înţelege foarte bine ce trebuie să facă, doar ca sunt foarte lungi.

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

Este foarte lung, plus că, fără supărare, e oarecum greoi pentru televizini, pentru internet mesajul este foarte în regulă. La o televiziune mesajul trebuie să fie foarte concis. Ca un spot difuzat pe televiziuni mi se par foarte lungi şi nu ştiu în ce măsura televiziunile, cu toată recomandarea noastră, ar accepta să-şi disloce atâta spaţiu de publicitate.

Răsvan Popescu, membru CNA:

Pe radiodifuzori îi costă, noi le putem recomanda, dar dacă costurile sunt foarte mari posturile pot să nu ţină cont de recomandarea noastră.

Florin Gabrea, membru CNA:

Mi se pare extraordinar de bine venită această campanie, o susţine. Într-adevar este puţin cam lungă pentru a putea sa introduci acest mesaj la televiziune.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus