Skip to main content

GALERIE FOTO. Cutremurul a aprins posturile de ştiri. Burtierele de la jurnalele dimineţii

 
GALERIE FOTO. Cutremurul a aprins posturile de ştiri. Burtierele de la jurnalele dimineţii

BURTIERĂ LA MINUT. Cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter, din noapte de vineri spre sâmbătă, a aprins posturile de ştiri. Un seism moderat, fără pagube, de câteva secunde, a ocupat zeci de minute pe posturile de ştiri, cu burtiere din care nu a lipsit cuvântul “panică”.

Publicitate

Digi 24 şi Realitatea a acordat cele mai puţine minute subiectului, în timp ce Antena 3 a avut prima jumătate de oră după 9.00. România TV a orientat subiectul şi spre zona politică “După cutremur, tehnocraţii vor să ne lase fără case”.

La B1, cutremurul a fost pe post toată ora. A intrat pe post şi Alexandru Arşinel, cu o intervenţie “la subiect”: “recunosc, dormeam tun”. Şi o concluzie profundă a actorului: "Cutremurele sunt cutremurătoare ca senzaţie".

Paginademedia.ro a monitorizat cum au prezentat posturile de ştiri evenimentul la ora 9.00:

Digi 24 a fost cel mai moderat la jurnalul de la ora 9.00, acordând cele mai puţine minute cutremurului din această noapte: primele şapte minute ale jurnalului. La 9.07, ştirile au continuat cu un alt subiect. La jurnalul de la ora 11.00, timp de aproape 10 minute, abordarea Digi 24 a fost însă alta, cu o burtieră într-o altă notă: Cutremur de 5,3. Oameni răniţi, faţade prăbuşite.

România TV – la ora 21.00, România TV a avut-o prin telefon pe Gabriela Vrânceanu Firea, primarul Capitalei. Subiectul cutremurului a fost pe post până la ora 9.11, însă a continuat pe burtierele care ocupau o treime din ecran: “VAL SEISMIC”, Cum vor tehnocraţii să ne lase fără case.

Pe ecran a rulat o burtieră cu “Artista care a murit la cutremur”. Apoi “Mărturii de groază”. Cu o oră în înainte, intrase în direct să vorbească despre cutremur jurnalistul Ovidiu Zară.

Antena 3 - 20 de minute despre cutremur la jurnalul de la ora 9.00. A intrat un direct de la o casă din Vrancea, materiale despre ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur major, imagini de la cutremurul din 1977.

În era social media, au fost postate poveştile scrise pe Facebook, în această noapte, despre cutremur.

B1 TV – Aproape jumătate de oră despre cutremur. Minute în şir, burtiera era “Panică în România”. Titlul a rulat inclusiv când Raed Arafat, prin telefon, spunea că “Panica e cel mai rău lucru”.

B1 a continuat subiectul şi după ora 9.30, cu aceeaşi burtieră: România s-a cutremurat, şi cu poveşti ale oamenilor prin telefon: au intrat inclusiv Rodica Popescu Bitănescu şi Alexandru Arşinel, care a recunoscut scurt: “dormeam tun”. A povestit însă alte cutremure şi a concluzionat: “Cutremurele sunt cutremurătoare ca senzaţie”.

Realitatea TV a vorbit despre cutremur în primele 11 minute ale jurnalului de la ora 9.00. La 9.11, s-a trecut la alt subiect.

GALERII FOTO. Burtierele posturilor de ştiri la primele jurnale ale dimineţii:

ROMÂNIA TV.

ANTENA 3

B1 TV

REALITATEA TV

DIGI 24

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Panică generală la Romania TV azi-dimineață...doar fostul șef al SRI C. Georgescu calm după ce a intrat în direct, că nu a simțit nimic...asta printre alte știri de ”arhivă” cu artista care a murit in cutremur...acum aproape 4 decenii...și multe din astea...
  • Thor Thor
    Să nu glorificăm acum TVR și RTV. Și ele au dormit. Doar că ele sunt ca nevasta aia care se trezește noaptea de la 3, din cauza nevoilor fiziologice și, dacă tot s-a trezit, aprinde o lumină în curte să nu se împiedice bărbatul când vine beat de la cârciumă, apoi se culcă la loc.

    Singura instituție care și-a făcut cât de cât datoria de serviciu public a fost Radio România Actualități. E drept că Andrei Partoș a fost cam reticent în a rosti cuvântul „cutremur” (nu prea înțeleg de ce) și doar a confirmat mesajele ascultătorilor, însă partea informativă a fost acoperită destul de bine la acele ore de către redactorii de serviciu de la Știri.

    TVR, dacă tot a ales varianta cu bandă galbenă peste program, de ce a aplicat-o doar pe TVR 1, nu și pe TVR 2, TVR 3 sau TVR HD? Celelalte posturi nu au funcție de serviciu public?
  • Razvan Razvan
    Digi si Realitatea AU acordat... Din respect pentru limba română, domnule Obae. Niciun cuvânt despre faptul că azi-noapte au dormit toţi în papuci, cu excepţia TVR şi RTV? Sau... aţi dormit?
  • qwerty qwerty
    trebuia să monitorizați televiziunile în prima oră după cutremur, când lumea e panicată. dar n-aveați ce să vedeți. au dormit toate televiziunile. în afară de burtiere la TVR1 și RomâniaTV, în rest implicația a fost zero. Noroc cu România Actualități și cu twitter.
  • Iuli Iuli
    Romania Tv numai televiziune de stiri nu este. Ei in loc sa arate adevarul si comunicatele, ei baga spaima in oamenii, vezi: "Marturii de groaza"

Trimite un comentariu

sus