Skip to main content

Mirela Neag: Tolontan a decis să dăm ancheta înainte de rezultate. Până să ajung să văd testele era să fac infarct

 
Mirela Neag: Tolontan a decis să dăm ancheta înainte de rezultate. Până să ajung să văd testele era să fac infarct

FILMUL UNEI ANCHETE. „Încă două surse ne confirmau diluarea produselor, iar Tolontan a decis să publicăm ancheta încă dinainte să avem rezultatele. Voia să mergem după sistem, dar mie mi se părea că ne grăbim. La trei zile după anchetă, a primit un telefon de la ICECHIM: Rezultatele sunt gata. Poate aveţi nevoie de ele. Până să ajung acolo era să fac infarct."

Publicitate

Povestea unei anchete şi a Mirelei Neag, jurnalistul Gazeta Sporturilor care a primit informaţia că Hexi Pharma produce dezinfectanţi diluaţi şi i-a propus subiectul lui Cătălin Tolontan. Ce a urmat: o investigaţie care a zguduit sistemul de sănătate din România.

Filmul anchetei, într-un interviu acordat Republica.ro:

Cum a început:

Mirela Neag a venit în redacţie cu două reţete care demonstrau că spitalele româneşti au ajuns să folosescă substanţe dezinfectante diluate încă din fabrică. Mesajul spunea aşa: „Dacă vreţi să aflaţi de ce spitalele s-au transformat într-o bombă cu microbi, contactaţi-mă”. Pentru că erau atâtea alte piste pe care trebuiau să le verifice, jurnalista a ajuns la expeditorul lui după trei zile.

Tolontan porneşte ancheta:

„Sigur e o persoană normală?”, a întrebat Cătălin Tolontan. „Da, mi s-a părut un om normal”, a răspuns ea. „Hai să facem subiectul”, i-a zis Tolontan. „Dacă facem subiectul, trebuie să facem analiza”, a spus Mirela Neag. „Atunci caută un laborator”. Şi a căutat un laborator.

Primele semne:

„În fiecare săptămână, contactam unul-două laboratoare. Am început cu cele de stat. Şi toate îmi spuneau că ei nu puteau face această analiză. Şi eu spuneam: E imposibil, atunci cum controlaţi? Pe măsură ce nu găseam pe nimeni care să facă analiza, teoria lui Tolontan că statul verifică, se zdruncina”.

Cătălin Tolontan a început să meargă la instituţii ale statului care îi confirmau una după alta că statul nu controlează compoziţia dezinfectanţilor.

Teama de eşec:

„Încă două surse ne confirmau diluarea produselor, iar Tolontan a decis să publicăm ancheta încă dinainte să avem rezultatele. Voia să mergem după sistem, dar mie mi se părea că ne grăbim. El îmi spunea că o să ajungem să ne batem cu statul român în formule chimice. Ceea ce se şi întâmplă acum”, spune Mirela Neag.

La trei zile după anchetă, a primit un telefon de la ICECHIM: Rezultatele sunt gata. Poate aveţi nevoie de ele. „Până să ajung acolo era să fac infarct. L-am sunat pe Tolontan, era într-un interviu la CF2 şi avea telefonul închis. Până la urmă, l-am sunat pe şofer să intre peste el şi să îi spună să mă sune de urgenţă. Când m-a sunat înapoi, ieşeam pe uşă spre ICECHIM. Ce e, soro, mi-a zis?” Dacă informaţiile publicate de ei nu erau confirmate de analizele de laborator, cariera Mirelei Neag, a lui Răzvan Luţac şi a lui Cătălin Tolontan era terminată.

Sursele, respectate:

„Am vorbit la telefon cu sursa care ne-a dat reţetele. Plângea şi spunea că dacă nu se apuca să vorbească, omul acela (Dan Condrea) poate mai era în viaţă.”

Şi atunci i-am spus: nu ai de ce să te simţi vinovat. Acelaşi lucru l-am gândit şi eu, au fost zile după accident, cred că nu a fost seară în care nu m-am gândit că dacă noi nu scriam, omul ăla poate mai trăia”.

„Le răspundem surselor la telefon şi o să le răspundem întotdeauna la telefon, pentru că nu vreau să aibă senzaţia vreodată că le-am abandonat”

Imaginea contează?

„Multă lume m-a întrebat dacă nu sunt frustrată că Tolontan apare la televizor. Chiar şi Tolontan m-a bănuit că sunt frustrată, când aveam de fapt momente de oboseală prost gestionate. Dar el ştie foarte bine, încă de la cazul Ridzi, că mie nu mi-a plăcut şi nu îmi place să apar în faţă.

Eu i-am şi spus că îmi fac munca mult mai uşor dacă nu sunt o persoană cunoscută”, a spus Mirela Neag pentru Republica.ro

Începuturile carierei. Cum a ajuns de la jurnalism politic la sport

Absolventă a facultăţii de metalurgie, disponibilizată de la IMGB. Pentru că ştia să dactilografieze, s-a angajat la o companie româno-americană care făcea tehnoredactare computerizată. De acolo a plecat în presă, unde a făcut un an jurnalism sportiv şi alţi câţiva ani a făcut jurnalism politic.

Prima întâlnire cu Tolontan: "şi sportul e legat de politic"

"Când m-am dus să dau interviu la domnul Tolontan, m-a luat foarte tare. Tu vii din presa politică, ce poţi face tu la un ziar de sport. Eu sunt convinsă că politicul dictează în toate domeniile din România, inclusiv în sport. Şi mi-a spus. Cum îţi susţii tu această afirmaţie? Şi -am zis simplu: Viorel Hrebenciuc este şi preşedinte în Consiliul de Administraţie la Steaua şi, de pe culoarele Parlamentului, eu ţi-aş afla mai repede schimbările de antrenori decât îţi află oamenii tăi de pe Steaua. Agathon, ministrul Turismului este şi în Consiliul de Administraţie la FC Dinamo. Şi la fel şi la Rapid”.

În timpul anchetei la cazul Ridzi, jurnalista spune că şi-a descoperit pasiunea pentru jurnalismul de investigaţie.

„M-am dus pe teren să verific o informaţie care ne venise în cazul Ridzi. M-am întors în redacţie, i-am spus lui Tolontan ce am aflat şi el mi-a spus: Aici este vorba de bani pentru partid. Şi el mi-a spus; Mergi mai departe. Am început să verificăm investiţia de la Ziua Tineretului şi în două luni, ministrul şi-a dat demisia.

În timpul investigaţiei Ridzi am realizat de fapt ce vreau să fac. Am conştientizat pe deplin că asta vreau, asta îmi place să fac”, povesteşte Mirela Neag în Republica.ro.

Interviul integral, pe Republica.ro

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Ăsta da jurnalism ”marca” Tolontan.
    Dai drumul la scandal doar pe vorbe și pe declarații...înainte de a avea dovada scrisă - a se citi rezultate analize - că produsul este ”diluat”.

Trimite un comentariu

sus