Skip to main content

Perlele jurnaliştilor. Radu Herjeu reclamă „şabloanele verbale odioase” folosite de reporterii de teren. Cine sunt „campionii” greşelilor

 
Perlele jurnaliştilor. Radu Herjeu reclamă „şabloanele verbale odioase” folosite de reporterii de teren. Cine sunt „campionii” greşelilor

„Să facă piept" (Digi 24), "Artiştii care-şi vor aduce aportul la acest proiect" (Prima TV), "Proiectul a luat final" (Pro TV). Acestea sunt doar câteva dintre perlele jurnaliştilor de la posturile de televiziune pe luna august. Antena 3 şi Antena 1 au fost „campionii” greşelilor, potrivit raportului realizat de Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan - Al. Rosetti.

Publicitate

Acesta este cel de-al doilea raport de monitorizare, pe anul acesta, privind calitatea limbii române la posturile de radio şi de televiziune, la iniţiativa Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Radu Herjeu, unul dintre membri, s-a arătat deranjat de "şabloanele odioase" pe care le folosesc reporterii atunci când relatează de la faţa locului. El a vorbit în termeni de "atacuri la limba română cea profundă".

"Pe mine mă deranjează mai mult logica felului în care folosesc limba română. De exemplu, atunci când stau în faţa DNA spun "atenţie" de prea multe ori. Este deranjantă această repetiţie", a spus Herjeu.

Acesta a mai spus că astfel de "şabloane verbale absolut odioase" sunt foarte uşor de copiat de către copii şi de nou veniţii în televiziune.

„Ceea ce m-a surprins foarte tare, când lucram în televiziune, e că mulţi dintre tinerii care ajungeau în televiziune preluau automat aceste sabloane. Credeau că nu poti intra in televiziune daca nu folosesti "iata", "atentie", "ei bine" şi alte astfel de expresii", a mai spus Radu Herjeu.

La rândul său, Gabriel Tufeanu s-a arătat deranjat de expresia "bolidul de lux" în relatările despre accidente rutiere.

"Orice nu e Dacie e bolid de lux" - Gabriel Tufeanu.

Campionii greşelilor de limba română

Antena 3 (26 de greşeli), Antena 1 (23) şi Realitatea TV (22) au fost campionii greşelilor de gramatică, potrivit unui raport de monitorizare realizat pe luna august de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", la iniţiativa Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Exemple de greseli de lexic şi semantică

  • Artiştii care-şi vor aduce aportul la acest proiect (Prima TV, 3 VIII) corect: care vor contribui la
  • Să facă piept (Digi 24, 17 VIII) corect: să facă faţă sau să ţină piept
  • Proiectul a luat final (Pro TV, 30 VIII) - corect: proiectul a luat sfârşit
  • Confuzii paronimice, cu efecte involuntar comice: aluniţele se numesc (...) nervi (Antena 1, 9 VIII) - corect: nevi.

Raportul de monitorizare complet poate fi consultat pe site-ul oficial al CNA, AICI.

Rodica Zafiu profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti:

"Acum este a doua etapa a monitorizarii de anul acesta, vom aveam una in noiembrie. (...) Nu sunt lucruri spectaculoase, dar probabil că nu vor fi niciodată, este o operaţie de rutină, dar credem noi necesară. Ca de obicei, am notat lucrurile cele mai grave care ţin de greşeli de ortografie. Rodica Zafiu profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti", a declarat Zafiu.

"Au fost mai putine greseli pentru ca a fost o luna de vara, cand au fost difuzate mai multe reluari", a mai subliniat unul dintre membrii echipei care a lucrat la monitorizare.

Astfel de rapoarte au fost o „tradiţie” a CNA până în 2012, când forul a luat o pauză de aproape patru ani. În primăvara acestui an a fost reluată această iniţiativă.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ralu Ralu
    Astia au dormit cativa ani si acum ca se apropie alegerile si se balanseaza scaunul ca sa-i ejecteze s-au apucat de treaba. Penibil.

Trimite un comentariu

sus