Skip to main content

Irina Radu, şefa TVR: Sunt multe ţări fără taxă TV. TVR e acuzat tot timpul de partizanat. E o tradiţie care trebuie să dispară

 
Irina Radu
Irina Radu

"Sunt multe ţări care merg pe acest sistem de finanţare", spune Irina Radu, şefa TVR, despre propunerea PSD de a elimina taxa radio-tv şi de a înlocui această sursă de venit cu susţinerea de la bugetul de stat.

Publicitate

Irina Radu, preşedinte director-general, pentru Paginademedia.ro:

Reporter Paginademedia.ro: Cum vedeţi propunerea PSD de a elimina taxa radio TV şi înlocuirea acestei surse de venit cu susţinerea de la bugetul de stat?

Irina Radu: “Sunt multe ţări care merg pe acest sistem de finanţare: Belgia, Finlanda, Bulgaria, Olanda, Estonia, Ungaria şi altele cred că pentru TVR nu numai sursa este importantă ci posibilitatea de prognoză şi constanta finanţării. Altfel blocajul va continua. De peste 10 ani se aşteaptă măsuri şi modificări legislative care nu mai vin.

Acum apare o variantă. În atâţia ani TVR a primit un ajutor legislativ doar astă-vară cu sprijinul Parlamentului şi Ministerului de Finanţe. Aşa au putut oamenii să vadă Olimpiada. Acum suntem iar în discuţie. E un prim pas că se dezbate subiectul.

Paginademedia.ro: O astfel de propunere nu adânceşte dependenţa de politic, aşa cum a observat Cătălin Tolontan, ieri, pe blogul său?

Irina Radu: "TVR a fost tot timpul acuzat de partizanat. E o tradiţie care trebuie să dispară. Ceea ce spuneţi depinde de jurnalişti, nu se sursa de finanţare"

Jurnalistul Cătălin Tolontan oferă exemple pe modelul instituţiilor publice de presă susţinute prin taxe colectate de la populaţie:

"Taxa este, acum, legătura esenţială între ”acţionar”-cetăţeanul plătitor şi serviciul public prestat în numele lui şi pentru el. Modelul funcţionează aproape peste tot în Europa, aici fiind incluse şi modelele clasice gen BBC sau ZDF din Germania. (...)

Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune şi o schimbare fundamentală în statutul posturilor publice de televiziune şi radio", atrage atenţia jurnalistul Cătălin Tolontan, în debutul unui articol publicat, ieri, pe blogul său, Tolo.ro.

Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor mai spune că proiectul PSD ar face ca instituţiile de media publice să devină dependente de "Putere".

"Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependenţa de Putere se transformă într-o evidenţă controlată prin alocările bugetare", a mai spus Tolontan.

CONTEXT. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, potrivit agenţiei Agerpres. Acest proiect vizează, printre altele, şi eliminarea taxei pentru posturile publice de televiziune şi radio.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    Iar vorbeste Irenke ca sa se puna bine cu pesedeul ei. Oare doamna asta stie ce inseamna demnitatea?
  • Ghita Marian Ghita Marian
    Comunisti, comunista si tot asa pentru mine tot o PSDista va ramine care doreste distrugerea TVR !
  • Sorin Rădulescu Sorin Rădulescu
    Tov . RADU e de partea lui Dragnea. Doar el și partidul lui au facut-o Pdg.
  • Luppo Luppo
    Tolontan are perfecta dreptate.In momentul in care televiziunea publica va fi finantata de la Guvern din acel moment televiziunea nu se va mai numi publica si guvernamentala!!!Cu asta case closed!
    Domana Irina Radu nu are ce sa comenteze prea mult deoarece propunerea vine de la partidul care a sprijinit-o ca sa aceeada in functia de PDG al TVR.In mod normal trebuia sa respinga categoric o asemenea gogomanie rostita de un habarnist.

Trimite un comentariu

sus