Skip to main content

VIDEO. Iuliana Tudor: De ce pleacă O dată-n viaţă din faţa Vocii ca să se lupte cu Te cunosc de undeva. Despre folclor şi muzică "de consum"

 

INTERVIURILE Paginademedia TV. O dată-n viaţă se mută în acest sezon sâmbăta, la bătaie cu Te cunosc de undeva, de pe Antena 1. Până acum era vinerea, unde se intersecta cu Vocea României.

Publicitate

De ce această mutare? Iuliana Tudor a explicat la PaginademediaTV motivele. Tot la interviurile PaginademediaTV despre folclor, muzică populară şi muzică “de consum”: “Muzica de consum nu are ce căuta la TV, unde copiii noştri aud şi de unde îşi iau modelele, din nefericire”

Pe cine nu a reuşit să aducă în emisiune?

“În 9 ani nu ne-am întâlnit cu Hagi. În general, cred cam toată lumea a fost la O dată-n viaţă, oamenii care contează în domeniul lor şi este şi acesta un motiv de mândrie pentru că multe dintre personalităţile care poate spuneau că nu vor veni niciodată s-au lăsat convinşi şi au plecat cu o impresie absolut plăcută.”

Din interviu:

DESPRE MUTARE. Este vorba de noua strategie de programe a TVR care oferă mai mult spaţiu actualităţii. TVR 1 oferă mai mult spaţiu zonei de ştiri, actualităţii, zona de breaking news şi atunci pentru ziua de vineri aşa s-a decis ca noi să intrăm cu divertismentul pe weekend.

PREZENTATORI DE PROFESIE. Un prezentator de televiziune se creează în 5, 6 ani, dacă îl iei de la zero. Un actor are experienţa scenei, un cântăreţ de asemenea, a filmărilor, a camerelor, limbajul acesta îi este familiar. Or, pune-te în locul unui patron de televiziune, ce alegi? Să iei un om în care să investeşti cinci ani, să-l transforme într-o vedetă de televiziune, să cunoască meseria de televiziune, cine mai face asta? Pe sezon, ai luat un actor, l-ai plătit, este o investiţie rapidă care îţi aduce şi succes şi lucrurile funcţionează, dar nu pot să nu pledez pentru meseria de prezentator.

FOLCLOR ŞI MUZICĂ POPULARĂ. Oamenii nu mai au criteriu în a discerne ce este muzică bună şi ce nu. Acum, oricine plăteşte apare la televizor şi aceste posturi de nişă, pe care nu le condamn neapărat, nu au ştiut să angajeze acolo nişte oameni care să facă cât de cât o triere. Nu se poate să pui la televizor chiar orice.

Dacă omul aude o muzică la orgă şi cu un text îndoielnic, spune că acela e folclor. Ori despre asta în spaţiul public nu se mai prea vorbeşte şi de aceea TVR rămâne în continuare locul în care păstrăm reperul curat.

MUZICA DE CONSUM, NU LA TV. Muzica de consum trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu de consum, nu la televizor, acolo unde copiii noştri aud şi de unde îşi iau modelele, din nefericire.

Folclorul este acea creaţie colectivă, aceea de demult, în care ţăranul, atunci când a fost trist sau vesel, a pus patru vresuri pe o melodie şi aşa s-a născut un cântec şi s-a transmis mai departe. Muzica populară este cea creată, cea a timpului nostru, în care cineva creează un text, de o valoare mai bună sau mai puţin bună, şi care merge oriunde şi promovează acest gen muzical.

A cânta cu instrumente electronice este iar, dacă vrei, o zonă care ţine de petrecerea privată, de zona nunţii. La televiziune taraful este cel care defineşte muzica tradiţională românească, orchestra cu instrumente reci.

Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly

VIDEO. Iuliana Tudor la Interviurile PaginademediaTV

Citeşte şi:

TRANSCRIEREA INTERVIULUI

Petrişor Obae: În acest sezon emisiunea a fugit din faţa Vocii. S-a dus de vineri, sâmbăta.

Iuliana Tudor: Sunt 9 ani de zile în care am stat acolo şi am făcut audienţă bună.

De v-aţi mutat?

Este vorba de noua strategie de programe a TVR care oferă mai mult spaţiu actualităţii. TVR 1 oferă mai mult spaţiu zonei de ştiri, actualităţii, zona de breaking news şi atunci pentru ziua de vineri aşa s-a decis ca noi să intrăm cu divertismentul pe weekend. Este şi o decizie cred corectă şi pentru noi cred că este o provocare ca echipă.

Sunt şanse mai mari în faţa Te cunosc de undeva decât în faţa Vocii? Vocea e un program care atrage publicul tânăr şi O dată în viaţă era o alternativă, în timp ce Te cunosc de undeva este un program mai de familie, în un gen de program care atrage în general un public mai aproape de O dată în viaţă.

Aceasta e provocarea şi pentru noi. Vom vedea. Cred că asta e şi frumuseţea televiziunii, faptul că întotdeauna trebuie să fii deschis schimbărilor, provocărilor, situaţiilor, contextului în care se desfăşoară programul în grila respectivă, şi atunci trebuie să fii creativ, să te adaptezi, să găseşti tot timpul soluţii în aşa fel încât telespectatorul să fie cel câştigat.

Anul acesta vor fi ceva schimbări la format?

Da, am ales ca în sezonul acesta, de comun acord cu managementul TVR, să oferim spaţiul aniversării a 60 de ani a televiziunii romăne, pentru 60 de ani înseamnă ceva pentru postul public şi atunc, fiind singura emisiune de pe TVR 1, vom sărbători personalităţi din folclorul românesc care au făcut istorie la TVR. Sofia Vicoveanca, Dumitru Fărcaş, Gheorghe Zamfir, Angelica Stoican, Nicolae Sabău, Ileana Constantinescu sunt artiştii cu care vom realiza aceste întâlniri, dacă vrei, o rememorare a momentelor din arhivă, poveşti de pe platourile de filmare.

Personajul respectiv este în centru şi tot spectacolul este desfăşurat în jurul domniei sale. E practic o emisie portret, aniversară, toate vor fi aşa acest sezon, pentru că aşa era firesc să facem la O dată în viaţă când TVR împlineşte 60 de ani.

Pe cine ţi-ai dori să aduci la emisiune şi până acum nu ai reuşit?

În 9 ani nu ne-am întâlnit cu Hagi. În general, cred cam toată lumea a fost la O dată-n viaţă, oamenii care contează în domeniul lor şi este şi acesta un motiv de mândrie pentru că multe dintre personalităţile care poate spuneau că nu vor veni niciodată s-au lăsat convinşi şi au plecat cu o impresie absolut plăcută, dorindu-şi să mai vină.

Apropo de prezentatori: există de foarte mulţi ani tendinţa în piaţa de televiziune cel puţin ca prezentatorii să vină din alte zone decât televiziunea. Sunt actori, sunt interpreţi.

Este simplu: un prezentator de televiziune se creează în 5, 6 ani, dacă îl iei de la zero. Un actor are experienţa scenei, un cântăreţ de asemenea, a filmărilor, a camerelor, limbajul acesta îi este familiar. Or, pune-te în locul unui patron de televiziune, ce alegi? Să iei un om în care să investeşti cinci ani, cine mai face asta, să şcolească un student de la A la Z, să-l transforme într-o vedetă de televiziune, să cunoască meseria de televiziune, cine mai face asta?

Pe sezon, ai luat un actor, l-ai plătit, este o investiţie rapidă care îţi aduce şi succes şi lucrurile funcţionează, dar nu pot să nu pledez pentru meseria de prezentator care este cu adevărat o meserie.

O dată în viaţă” este, potrivit datelor de audienţă, cea mai urmărită emisiune de pe TVR. Ce contează cel mai mult: faptul că e despre folclor, formatul (cum este ambalat folclorul), prezentatorul sau postul (TVR are acoperire mare la ţară)?

Fiecare dintre ele contează enorm pentru că nu se poate una fără cealaltă. oricât de bună ar fi staţia, dacă nu are un produs bun care adună o gazdă bună, un format bun, un platou spectaculos - vorbim de divertisment - şi aici lucrurile aşa ar trebui să arate, toate acestea adunate asigură succesul şi ţin telespectatorul în faţa micului ecran. Cred că fără un element dintre cele pe care tu le-ai enumerat lucrurile nu funcţionează pentru că nu se poate.

Sunt şi emisiuni de entertainment fără folclor.

Da, aici sunt subiectivă, din acest punct de vedere. Cred însă că, de 17 ani de când sunt eu la TVR am reuşit să atragem alături de echipă un public ce până atunci nu a consumat folclor. Asta a fost miza mea când am intrat în Televiziunea Română. Să conving generaţia mea, în primul rând, că nu trebuie să le placă neapărat muzica tradiţională românească ci trebuie să o cunoască, pentru că e muzică românească şi cred că face parte, şi ar trebui să facă parte din bagajul cultural al copiilor noştri.

Citeam intr-un interviu pe care l-ai acordat mai demult că zona de folclor e undeva ultima in TVR…

Cine greşea ceva, era pedepsit, deci era loc de pedeapsă, te duci şi lucrezi la folclor săptămâna viitoare. Am reuşit în timp să schimbăm percepţia asta şi oamenii să-şi doarescă să facă echipă cu noi. Este unul dintre lucrurile cu care mă mândresc, faptul că de 17 ani, în mare parte, echipa este aceeaşi.

Tu cu ce ai greşit atunci de ai ajuns la folclor?

Cu nimic, a fost o chestiune de destin. Eram în gară şi am primit un telefon că se organizează un concurs la Televiziunea Română. Am ajuns, m-au păstrat, a fost experienţa vieţii mele, trenul vieţii mele, aşa spun, şi cred că aşa a vrut Dumnezeu, să prind acel tren care m-a adus în locul potrivit şi cred că, după atâţia ani, am fost omul potrivit.

Pe tine nu te-a deranjat că erai acolo unde ceilalţi erau trimişi pe coji de nucă?

Deloc, eu veneam deja cu o legătură specială faţă de lumea asta, cântam, am făcut Şcoala populară de arte, ascultam foarte multă muzică tradiţională. Eram conectată la fenomen. Apoi, uşor, uşor, programele noastre au început să adune public, cifrele au început să urce, ba chiar îmi aduc aminte că Irina Radu, care, culmea, acum e preşedintele TVR, a fost cea care a zis să intru în prime-time.

Era atunci pe Antena 1 Ciao Darwin, cu Dan Negru, şi am intrat cu o transmisie directă cu o vedetă populară de la Hanul Ancuţei şi am făcut 7 sau 8 rating, s-a speriat toată lumea. Pentru perioada aia era o audienţă foarte bună, Ciao Darwin făcea tot pe acolo, 7, 8, şi a fost un început cu dreptul.

De atunci am demonstrat că e un gen cu care se poate face televiziune, un gen aşteptat pentru care există un public şi, mai ales, există potenţial de a creşte, de a aduce public tânăr. O dată în viaţă a venit să confirme ceea ce spuneam în mai multe întâlniri cu presa scrisă, faptul că pentru a ajunge la copii, la tineri, la adolescenţi, trebuie să construim un ambalaj apropiat de preocupările lor.

Poate că se sperie când văd muzică populară..

Nu s-au speriat, l-au văzut pe Smiley în cămaşă tradiţională, au zis ce cool e, pe Andra, pe Delia, pe toţi cei care au fost la noi şi care după un timp au introdus în concertele lor din piaţă un moment de folclor. Important e că pentru tineri, de la O dată în viaţă începând, folclorul a căpătat deja o altă percepţie. Este cool şi chiar fain să incingi o horă şi o sârbă în piaţă, cântând cu Delia.

Sunt zone de clasificare pe această muzică, folclor, muzică populară, cum le explici tinerilor ce este?

Până în urmă cu câţiva ani nu îndrăzneam să fac această judecată de valoare. Acum însă, oamenii nu mai au criteriu în a discerne ce este muzică bună şi ce nu. Acum, oricine plăteşte apare la televizor şi aceste posturi de nişă, pe care nu le condamn neapărat, nu au ştiut să angajeze acolo nişte oameni care să facă cât de cât o triere. Nu se poate să pui la televizor chiar orice.

Muzica de consum trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu de consum, nu la televizor, acolo unde copiii noştri aud şi îşi iau modelele, din nefericire.

Şi atunci folclorul este acea creaţie colectivă, aceea de demult, în care ţăranul, atunci când a fost trist sau vesel, a pus patru vresuri pe o melodie şi aşa s-a născut un cântec şi s-a transmis mai departe.

Muzica populară este cea creată, cea a timpului nostru, în care cineva creează un text, de o valoare mai bună sau mai puţin bună, şi care merge oriunde şi promovează acest gen muzical.

A cânta cu instrumente electronice este iar, dacă vrei, o zonă care ţine de petrecerea privată, de zona nunţii. La televiziune - aşa am fost şi eu învăţată de specialiştii cu care am lucrat, iată, doamna Elize Stan face parte din această categorie - taraful este cel care defineşte muzica tradiţională românească. Mai apoi, desigur, prin show-urile de televiziune sunt orchestre mari, dar cu instrumente reci, cu un anume tip de acompaniament, cu tipare muzicale care respectă specificul fiecărei zone. Lucrurile astea nu se mai cunosc.

Dacă omul aude o muzică la orgă şi cu un text îndoielnic, spune că acela e folclor. Ori despre asta în spaţiul public nu se mai prea vorbeşte şi de aceea TVR rămâne în continuare locul în care păstrăm reperul curat.

Asta se consumă foarte mult şi în rândul maselor.

Categoric da, se spune că nu mai merge muzica asta de altă dată, uite că merge dacă ştii cum să o ambalezi şi ştii cum să o oferi publicului.

Crezi că o emisiune ca O dată în viaţă ar merge la feld e bine pe un post privat?

Cred că da, cu uşoare îmbunătăţiri, pentriu că acolo e alt limbaj, e cu totul alt fel de a face televiziune cred eu, da, comercializată un pic pe ici pe colo, dar nu foarte mult.

Nu vorbesc de posturile de nişă, vorbesc de posturile generaliste, primele trei care există în România. Acolo se poate face un program de folclor de calitate, făcut de oameni care se pricep şi care să fie în ton cu statura staţiei desigur.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Si ProTV ar trebui sa faca un program de divertisment sambata, ceva distractiv care sa te tina in fata TV-ului.

Trimite un comentariu

sus