Skip to main content

Cel mai distribuit: Tolontan despre Sper să crapi: Hotnews a făcut ce ar fi făcut oricine în presa civilizată

 
Cel mai distribuit: Tolontan despre Sper să crapi: Hotnews a făcut ce ar fi făcut oricine în presa civilizată

BLOGOSFERĂ. "Prin postarea de pe Facebook, Hotnews a coborît nivelul. Apoi, prin faptul că a reacţionat atît de repede, redacţia a luat ştacheta din praf şi a pus-o unde îi e locul. Cristian Pantazi, redactorul-şef de la Hotnews, tocmai asta a refuzat. Să accepte că fanatismul e un standard." Cătălin Tolontan, despre cazul postării Sper să crapi, Victor Ponta.

Publicitate

Comentariul ziaristului de la Gazeta Sporturilor a fost, ieri, cea mai distribuită postare din blogosferă, potrivit unei monitorizări FacebrandsPro pentru Paginademedia.ro.

Reamintim că, ieri, din greşeală (a vrut să o posteze pe contul personal), un colaborator HotNews a pus pe contul de Facebook al publicaţiei mesajul la adresa Sper să crapi, Victor Ponta. În 20 de minute, Cristi Pantazi, redactor-şef Hotnews, a anunţat că se desparte de autorul mesajului.

"Hotnews a făcut ce ar fi făcut oricine în presa civilizată. Şi-a cerut scuze publicului, lui Victor Ponta şi a anunţat că s-a despărţit de colaboratorul său.

Nu e o decizie uşoară, dar asta fac redacţiile şi şefii de redacţii. Îşi asumă", a scris Tolontan.

Cătălin Tolontan:

"Dacă Victor Ponta ar fi ieşit şi ar fi spus ”Înţeleg ce s-a întîmplat, a fost o eroare, nu încurajez limbajul urii şi accept scuzele redacţiei Hotnews” el ar fi elevat şi mai mult ştacheta.

Ceea ce într-o lume normală e jenant, la noi e eroizant. Au apărut imagini cu tricouri negre pe care scrie ”Cinste eroului necunoscut!”.

Interesant. Parcă publicul PSD e fanatic şi nedemocratic, aşa se spune în ”lumea bună”, nu? Uite că revărsarea de ură vine exact din direcţia opusă, asta ca să ne lămurim că nu există monopol nici pentru civilizaţie şi nici pentru discriminare.

Vorba lui Dalai Lama: cînd cineva îşi lipeşte o bombă pe el şi se duce printre civili, el nu mai e musulman sau creştin sau budist, ci doar fanatic. Iar fanatismul fix asta înseamnă: nu sînt de acord cu tine şi, pentru că nu te pot schimba, mai bine crăpi!

Cristian Pantazi, redactorul-şef de la Hotnews, tocmai asta a refuzat. Să accepte că fanatismul e un standard."

Un caz în filmul Newsroom, în oglindă, povestit de Tolontan:

Există în episodul 2 al seriei 3 din serialul”Newsroom” un moment interesant. Filmul spune povestea redacţiei unei televiziuni intitulată ACN.

O ziaristă cu experienţă mare în online postează în noaptea maratonului de la Boston, după atentatul cu bombă, următorul mesaj de pe contul de twitter al postului: ”Republicanii se bucură că există în sfârşit o tragedie naţională care nu implică arme”.

Era nu doar o glumă proastă. Era o afişare a partizanatului într-un mod care jignea, deopotrivă, victimele şi un întreg partid şi pe susţinătorii acestuia.

O făcuse din oboseală, era 2 noaptea, şi sub presiunea că ”fusese un atentat şi, de 6 ore, ACN nu postase nimic pe twitter”.

Aşa funcţionează redacţiile astăzi. Analiştii media îi spun ”hamsterizare”. Televiziunile, ziarele şi siteurile se simt nevoite să fie mereu active pe net. Cum să nu postezi ceva, pe twitter, pe fb, pe blog, pe site, vreme de atîte ore? Mereu trebuie să fie ceva!

Jurnalista îşi dă seama de eroare. Ca şi cei de la Hotnews, realizează extrem de repede. În filmul din SUA, mesajul este scos în jumătate de oră, în realitatea din România, în 20 de minute.

”E vreo şansă să nu fi aflat nimeni?”, o întreabă un coleg a doua zi dimineaţă. ”Nu! Am venit să fiu concediată”, răspunde ea.

Şi aşa se întîmplă.

Presa află şi preia tweet-ul pus în numele ACN. ”ACN nu se dezminte: un mesaj plin de ură”, sînt titlurile de pe net.

Ziarista intră în biroul şefului canalului de ştiri.

-Sînt furios pe tine. ”Republicanii se bucură”?!!! Peste 100 de oameni au fost răniţi. Trei au murit. Printre care şi un copil de 8 ani.
-Da, domnule, aveţi dreptate.

-Am o curiozitate, cînd ai postat mesajul, care era valoarea lui de informare?
-Să se distribuie în cît mai multe tweet-uri.

-Apreciez sinceritatea ta. Pleci, dar nu-ţi vom face public numele."

Top bloguri si platforme colective- selecţie realizată de Paginademedia.ro şi Facebrands PRO

1. tolo.ro, Episodul Hotnews-Ponta. Ceea ce în alte părţi e jenant, la noi te face erou! - 515 like-uri & share-uri;

2. simonatache.ro, Mâncare versus alinare şi siguranţă - 251 like-uri & share-uri;

3. Blogurile Adevărul, Campania ruinării naţionale, de Ion. M. Ioniţă - 210 like-uri & share-uri;

4. Blogurile Adevărul, Abramburica“ Andronescu, mama analfabeţilor funcţionali, apărătoarea plagiatorilor şi a penalilor, şi-a primit recompensa: un loc eligibil pe listele PSD, de Daniel Gorgonaru - 182 like-uri & share-uri;

5. cristianchinabirta.ro, Bravo, ENGIE Romania, pentru ajutorul oferit celor 4 spitale! - 181 like-uri & share-uri.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dr. Dan Patru Dr. Dan Patru
    Noel - bravo. Mai ieri lauda antena3 tolontan.
  • Noel Noel
    Sa speram ca Tolontan stie ca in Boston nu mergi la finalul anului sa ceri bani de la familia Voiculescu pentru ca gazeta unde faci tu jurnalism fara succes comercial e pe pierdere foarte mare. Sunt si multe diferente intre Romania si Boston din punct de vedere al jurnalismului, nu doar asemanari. Sa se uite mai atent la Newsroom.

Trimite un comentariu

sus