Skip to main content

GALERIE FOTO. Român amendat pentru postări pe Facebook. De două ori într-o săptămână. Ce amendă a luat şi de ce

 
foto: Adevărul.ro
foto: Adevărul.ro

GALERIE FOTO. Câteva postări despre primar l-au costat pe un tânăr din Obodeşti: a luat două amenzi într-o singură săptămână. Cât a plătit şi cum a fost motivată amenda?

Publicitate

Răzvan Cosmin Bîrsan este cel amendat. Suma totală: 1.200 de lei. Ce a făcut?

Tânărul din Odobeşti a postat pe o pagină de Facebook creată de el mai multe imagini modificate în care apar primarul şi viceprimarul oraşului în care locuieşte: primarul pe post de Monalisa, primarul "culturist", primarul imprimat pe o bancnotă de 100 de dolari.

Efectul postărilor din perioada iunie-septembrie: Daniel Gheorghe Nicolas, primarul oraşului Odobeşti, din judeţul Vrancea, a depus plângere împotriva tânărului. Amenda luată pe 28 octombrie: 600 de lei.

Tânărul a continuat postările. O săptămână mai târziu, pe 4 noiembrie, primea încă o amendă, tot de 600 de lei.

Cum a fost motivată amenda?

În plângerile făcute, primarul a invocat legea 61/1991, legată de normele de convieţuire în spaţiul public. Ce spune legea?

Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

Săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice.

Răzvan Cosmin Bîrsan a declarat pentru Paginademedia.ro că a contestat în instanţă amenzile

Facebook a fost declarat spaţiu public în România în 2013, după o decizie a instanţei.

La acea vreme, Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit, într-o cauză de judecată în contencios administrativ, că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat, potrivit HotNews.ro.

Decizia pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş:

"Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuţă poştală electronică. Profilul personal pe Facebook, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restâans de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni >> putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoştea."

Decizia a fost reluată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe acelaşi caz, un an mai târziu.

Şi Mihaela Rădulescu a fost implicată într-un astfel de incident. În decembrie 2014, instanţa a obligat-o să şteargă de pe pagina sa personală de Facebook o serie de postări în care era denigrat omul de afaceri Radu Budeanu. Detalii despre caz, pe Paginademedia.ro.

GALERIE FOTO. Postările pentru care a fost sancţionat şi cele două amenzi, însumate la 1.200 de lei:

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus