Skip to main content

HAI LA VOT. Lucian Mîndruţă, primul în blogosferă cu un mesaj pentru tinerii moldoveni din România

 
foto: noi.md
foto: noi.md

“Te chem să votezi pentru ţara ta!”, îndemnul care încheie articolul semnat de Lucian Mîndruţă, rezumă cel mai apreciat şi distribuit material din blogosferă în weekend. Materialul în care jurnalistul îndeamnă tinerii moldoveni din România să meargă la vot a circulat intens pe reţelele de socializare.

Publicitate

Primele trei articole din blogosferă au tratat subiecte legate de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Împreună au adunat aproape 5.000 de like-uri şi share-uri pe Facebook.

  • Pe primul loc, Lucian Mîndruţă cu mesajul mobilizator pentru tinerii moldoveni din România. Articolul publicat pe blogul lucianmandruta.com, cu titlul “Dragi tineri plecaţi din Republica Moldova”, a adunat peste 3.000 de aprecieri şi distribuiri pe Facebook, potrivit unei monitorizări Facebrands pentru Paginademedia.ro.

Din articolul lui Lucian Mîndruţă:

“Ce treaba mai buna ati avut duminica trecuta? Ce-ati cautat prin mall, prin piata, pe la carciuma sau prin parc? De ce n-ati venit la Bucuresti sa votati? Sau la Iasi? Sau Craiova, Brasov, Constanta… sunt 11 sectii de votare in tara asta unde puteati sa mergeti. Si nu v-ati dus! De ce ceara si grijania ma-sii? Si asta te chem sa si votezi duminica. Sa vii in fuga si sa votezi fuga tarii tale de langa dezastrul cialavecilor. Te chem sa-ti muti tara inapoi in lumea civilizata. Te chem nu sa fii roman, ci moldovean. Te chem sa votezi pentru tara ta!”

  • Locul al doilea este ocupat de un articol de pe Blogurile Adevărul. Materialul, cu titlul “Trei hăndrălăi, o ditamai biserica şi maşina rusă de război informaţional faţă cu naivitatea femeii politician: Execuţia Maiei Sandu ca bătaie de joc”, a adunat aproape 900 de like-uri şi share-uri pe Facebook.

Din materialul de pe Blogurile Adevărul:

"Povestea pare că se repetă la Chişinău. Parcă într-un remake al alegerilor americane, cu grobianism extrem şi la scară provincială de colţ de Europă, vedem alegerile din Republica Moldova înghesuite în zona martirizării unui politician femeie care a crezut în şansa sa, în decenţă, bun simţ, bună credinţă şi luptă electorală corectă.

Şi dacă în primul tur de scrutin candidaţii au fost mai mulţi şi ţintele mai diverse, unii pretinzând că sunt şi soluţii la anumite momente – Andrei Năstase, Iurie Leancă, Marian Lupu – ce pot să-i ia locul în turul doi, ei bine finalul de campanie lasă gustul amar al torturării unei pisicuţe cu pietre de către o gaşcă de golani, pe ringul electoral al democraţiei incipiente cu aspiraţii europene de la Chişinău."

  • Podiumul este completat tot de un articol de pe Blogurile Adevărul. Materialul, titrat “Transnistria decide soarta Republicii Moldova”, a adunat aproape 900 de aprecieri şi distribuiri.

Din material:

“Deşi până acum autorităţile transnistrene puneau piedici procesului de votare din Republica Moldova, pe 13 noiembrie separatiştii de la Tiraspol au fost primii la vot, blocând mai multe secţii de votare prin oamenii aduşi special. Transnistrenii au profitat de una din multele hibe ale legislaţiei din Republica Moldova.

Secţia de votare din micuţul orăşel Rezina a avut cel mai mare procent de participanţi. Explicaţia nu este vreo mobilizare fără precedent a moldovenilor.”

În topul celor mai apreciate şi distribuite articole publicate în weekend în blogosferă a intrat materialul de pe lucianmandruta.ro, trei articole de pe Blogurile Adevărul şi un articol de pe blogul Adriangeorgescu.ro.

Menţiune importantă: topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.

Cele mai apreciate şi distribuite articole publicate ieri în blogosferă, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro:

1. Lucianmindruta.com, “Dragi tineri plecaţi din Republica Moldova”

- 3.114 like-uri & share-uri;

Da, draga tinere nascut in Republica, sa-ti aduc aminte: esti moldovean. Aia e tara ta si sa stii ca oricat ai incerca sa te ascunzi, noi iti simtim mereu dorul de casa. Si accentul. Si de multe ori ne intrebam de ce te chinui sa-l pierzi cand, de fapt, in sinea noastra, il iubim.

Dar nu putem iubi felul asta nepasator de-a fi. Nu putem sa ne uitam la tine si sa vedem, draga tinere din Republica Moldova plecat de acasa, un Oblomov in loc de-un Ion Placinta. Un om lenes. Care, culmea, munceste mult in toate celelalalte zile!

2. Blogurile Adevărul, “Trei hăndrălăi, o ditamai biserica şi maşina rusă de război informaţional faţă cu naivitatea femeii politician: Execuţia Maiei Sandu ca bătaie de joc”, de Iulian Chifu

- 891 like-uri & share-uri;

Am văzut în ultima săptămână machoismul lui Dodon în toată splendoarea sa. Ca-n poveştile de vestiar ale lui Donald Trump, Dodon vrea să o atingă, figurativ, pe contracandidata sa şi în zonele intime pentru că se consideră o personalitate, bărbat puternic şi pentru că poate. Pentru că nimeni nu-l poate opri din drumul său prezidenţial.

În fapt, trei handrălăi - Dodon, Usatâi şi Shor - un sistem mediatic opac la idee şi competiţie prezidenţială în doi, implicând şi Biserica cu ascultare rusă la purtător, cu maşina de război informaţional rusă turată la maximum, s-au pus să-şi bată joc de o tânără femeie pentru că a îndrăznit să viseze, să candideze şi să fie altfel.

3. Blogurile Adevărul, “Transnistria decide soarta Republicii Moldova”, de George Simion

- 884 like-uri & share-uri;

InfoPrut scrie că în regiunea transnistreană se organizează transport pentru a merge la secţiile de votare, conform anunţului făcut de Promo-LEX. Anunţul este plasat din greu pe reţelele de socializare prin care se mobilizează populaţia din stânga Nistrului. De obicei, autorităţile de la Tiraspol erau reticente faţă de alegerile din Republica Moldova.

4. Blogurile Adevărul, “Bani pentru profesori, bani pentru şcoală! Care profesori şi care şcoală?”, de Daniela Vişoianu

- 491 like-uri & share-uri;

Ce fel de ţară europeană suntem de ne alungăm copiii, am pierdut milioane de cetăţeni (inclusiv cupluri fertile) şi în aceşti copii puţini care au rămas nu putem investi măcar 1.000 EUR/lună în educatoarea sau învăţătoarea pe care o au la clasă, o învăţătoare blândă, dar fermă, care ştie să pună limite, care are toate competenţele de a fixa gramatica de bază, scrierea corectă şi tabla înmulţirii? Bugetul pentru educaţie este o investiţie.

5. Adriangeorgescu.ro, “Cărţile copilăriei mele”

- 391 like-uri & share-uri.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus