Skip to main content

Facebook, Twitter şi Youtube, date în judecată pe motiv că ar acorda "suport" răspândirii mesajelor organizaţiei teroriste ISIS

 
Facebook, Twitter şi Youtube, date în judecată pe motiv că ar acorda "suport" răspândirii mesajelor organizaţiei teroriste ISIS

Facebook, Twitter şi Youtube au fost date în judecată de familiile a trei victime ucise în clubul de noapte din Orlando, în urma atacului terorist din luna iulie a acestui an, scrie USA Today.

Publicitate

Motivul? Cele trei platforme sunt acuzate că ar acorda “suport” răspândirii organizaţiei teroriste Stat Islamic, fie prin răspândirea mesajelor propagandistice, fie prin facilitarea adunării de fonduri sau recrutarea de noi adepţi.

Procesul a fost intentat luni la un tribunal federal din Michigan, în numele familiilor a trei victime ale atacului terorist: Tevin Crosby, Javier Jorge-Reyes şi Juan Ramon Guerrero.

Procesul este întemeiat pe ideea că "fără ajutorul Twitter, Facebook şi YouTube, creşterea explozivă a ISIS în ultimii câţiva ani, în cel mai de temut grup terorist din lume, nu ar fi fost posibilă".

"Ei creează un conţinut unic prin combinarea mesajelor publicate de ISIS cu reclame într-un mod care vizează în mod specific privitorul. Acuzaţii au cotă parte din veniturile generate de conţinutul şi înregistrările ISIS, venituri din publicitate. Deşi inculpaţii nu au creat postările şi nici reclama, au creat conţinut unic prin alegerea reclamelor care să fie expuse în postări”, se mai arată în temeiul procesului.

Acesta nu este primul proces intentat împotriva celor trei giganţi software, în care sunt acuzate că facilitează răspândirea propagandei teroriste. Avocatul care reprezintă cele trei familii în acest proces reprezintă, de asemenea, familia unui student ucis în atacurile teroriste de la Paris de anul trecut, într-un proces intentat tot celor trei platforme, pentru aceleaşi acuzaţii, potrivit cbsnews.com.

În luna iunie a acestui an, Omar Mateen, un tânăr în vârstă de 29 de ani, a deschis focul într-un club de gay din Orlando, Florida, ucigând 49 de oameni şi rânind alţi 53. Atacul a fost revendicat de ISIS. Tânărul de origine afgană, care lucra ca agent de pază la clubul cu pricina, nu era membru al ISIS, dar promisese loialitate grupării teroriste. Atacatorul s-ar fi inspirat din acţiunile teroriştilor răspândite în online.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus