Skip to main content

Gâdea: Vă deranjează critica. Cioloş: Nu critica, ci minciuna. S-au spus neadevăruri legate de mine şi de Guvern

 
Gâdea: Vă deranjează critica. Cioloş: Nu critica, ci minciuna. S-au spus neadevăruri legate de mine şi de Guvern

Frânturi dintr-o emisiune de antologie cu Mihai Gâdea şi premierul Dacian Cioloş în platoul de la Sinteza zilei:

Publicitate

Gâdea: De aţi spus că veniţi într-o mocirlă?

Cioloş: S-au spus neadevăruri despre mine, despre Guvern

Gâdea: Deci vă deranjează critica.

Cioloş: Nu critica, ci minciuna...

O emisiune care a pornit de la declaraţia lui Dacian Cioloş făcută înainte de program ("ca să-ţi faci treaba, uneori intri şi în mocirlă"), cu un Mihai Gâdea agresiv când era vorba de Guvern şi defensiv, când "neadevărurile" de la Antena 3 erau puse de Cioloş în discuţie, cu interpretări, insinuări, acuze şi cu un final care să glorifice postul de ştiri: un material video despre realizările, premiile şi profesionalismul Antena 3.

Câteva fragmente, transcrise de Paginademedia.ro:

Mihai Gâdea: Domnule prim ministru, ati fost comisar in elita politica europeana si acum aveti aceasta demnitate inalte de prim ministru. Ati mai auzit vreun prim ministru din Uniunea Europeană care sa vorbeasca de milioane de oameni, de cetateni din tara respectiva, ca fiind intr-o mocirla?

Dacian Cioloş: Nu a fost niciun moment referirea mea la telespectatorii dvs., fata de care am respect. De asta am venit la dvs in emisiune. Vreau sa fie lucrurile foarte clare: Îi respect pe toti cetatenii din tara asta, ii respect pe toti cei care se uita la dvs si de asta am venit aici.

Dincolo de asta, trebuie sa recunoastem, cu datele pe masa, ca au fost mai multe situatii - inca o data, fara sa comentez pilitica editoriala a postului dvs - au fost mai multe situatii in care s-au spus niste neadevaruri legate de mine, ca prim-ministru si fata de Guvernul meu. S-au spus minciuni care au fost repetate si pe care nu am avut ocazia atunci sa le corectam.

La asta m-am referit.

Mihai Gâdea: Deci va deranjeaza critica.

Cioloş: Nu critica, minciuna ma deranjeaza. Sa va dau cateva exemple (scoate câteva foi cu capturi din emisiuni n. red): "cutremur de la ciolos: noi taieri de salarii". Cand am taiat noi salarii anul acesta? Alta: Ciolos vinde Portul Constanta. Am vandut vreo bucata din port?

Ciolos taie din banii veteranilor printr-o hotarare de guvern fantoma. Nu numai ca nu am taiat banii veteranilor, dar am corectat greseli care ar fi dus la taierea alocatiilor pentru veterani.

Programul lui Ciolos, gazduit de Soros. Era vorba de site-ul pe care e publicata platforma spunand ca el e gazduit de Soros.

Gâdea: Acolo erau niste informatii interesante
Cioloş:
El e gazduit de o platforma care nu are legatura cu Soros si pe care sunt gazduite 61 de milioane de site-uri

O alta afirmatie: Decizie nemernica a lui Dacian Ciolos: dubleaza impozitele din presa. În septembrie 2016.

Gâdea: Si nu era nicio discutie legata de...
Cioloş:
Nu era nicio discutie

Gâdea: Ba era
Cioloş:
Nu stiu, nu din partea guvernului.

Gâdea: Pentru aceste lucruri ati spus ca in seara asta ati venit intr-o mocirla?
Cioloş:
Sunt doar cateva exemple de minciuni. Acolo afirmatia a fost facuta in contextul unei intrebari din partea domnului Liiceanu care m-a intrebat de ce ma duc la o televiziune care profereaza minciuni si unde e o mocirla. (...) Am curajul sa merg si acolo unde sistematic se vorbesc si neadevaruri.

Gâdea: Domnule prim-ministru, cum e sa faceti aceste declaratii referitoare la publicul acestui post tv?

Cioloş: Îmi mentin declaratia pe care tocmai am facut-o aici, ca am facut acest lucru din respect pt publicul dvs si ca aceasta declaratie nu are nicio legatura cu publicul.

Gâdea: Sa va explic: un post tv are o legitimitate data de public. Acesta este cel mai urmarit post de stiri. Publicul se regaseste in ce spun realizatorii, alege postul. Telespectatorii s-au simtit extrem de ofensati de faptul ca dvs, spunand ca dvs veniti la postul pe care ei il prefera in mocirlă.

Alte fragmente din emisiune, via HotNews:

Gadea: Dumneavoastra nu simtiti nevoia sa va cereti scuze fata de publicul Antena 3?

Ciolos: Nu, pentru ca nu ii viza pe ei. In cazul in care vreun spectator Antena 3 se simte ofensat, imi cer scuze fata de el.

Eu am lucrat in mocirla. Nu am folosit astazi in sens peiorativ termenul.

Gadea: Cine incearca sa manipuleze sau sa o intoarca in seara asta, ar putea sa fie taxat dupa seara asta.

Ciolos: Fiecare cetatean din Romania este independent si liber sa isi ia informatia de unde doreste. Eu v-am dat exemple ca au fost multe cazuri anul acesta in care informatia anuntata nu a fost adevarata.

Gadea: Sa va fie teama de ziua cand un jurnalist nu mai cerceteaza. Problema nu e cand un jurnalist greseste ci cand un ministru minte.

Cioloş: Dar când un jurnalist minte cum e?

Gadea si Ciolos vorbesc unul peste altul, discutia fiind una aprinsa.

Gadea: Nici astazi nu aminteles de ce a trebuit sa parasim sediul in 5 zile.

Ciolos: Stiti foarte bine ca nu ati fost fortati sa parasiti sediul in 5 zile.

Stiu ca s-a incercat si inchirierea si nu a fost posibila, pentru ca legea nu permitea.

(...)

Dupa 40 de minute de emisiune, discutia continua sa se axeze pe declaratia privind mocirla.

Gadea: Am fost mahnit azi. Am primit telefoane de la oameni care se simteau mahniti, ofensati.

Ciolos: Imi cer scuze fata de orice om care se simte ofensat. Eu nu critic oameni ci atitudini.

Ciolos este rugat sa enumere 5 lucruri de care este mandru in aceasta guvernare: Transparenta in cheltuielilor banilor publici, faptul ca orice cheltuiala poate fi verificata online. Debirocratizare, simplificare.

Mihai Gadea il intrerupe la fiecare fraza si il contrazice: sunt cozi la pasapoarte, ANAF-ul sufoca firmele si nu recupereaza de la marii datornici etc. Ciolos ii raspunde ca toate aceste deficiente sunt din vremea guvernului Ponta.

Gadea il ataca din toate pozitiile pe ministrul Voiculescu. Ciolos raspunde ca are deplina incredere in ceea ce ii spune ministrul Sanatatii.

Intra prin telefon si Adrian Ursu si il acuza pe Ciolos ca a vrut sa vanda Portul Constanta. Premierul ii raspunde ca e vorba doar de vanzarea unui pachet minoritar de actiuni si nu de o privatizare asa cum a sustinut Antena 3.

Gadea simte momentul slab si ii arata lui Ciolos ca si HotNews scrie ca actualul guvern a incheiat un momemorandum ca sa vanda mai multe actiuni de la companiile de stat. Ciolos le raspunde ca este acelasi caz de vanzare a unuor pachete minoritare.

Ursu trece rapid la urmatoare acuzatie: "Ciolos a luat banii veteranilor". premierul raspunde ca ste vorba tot de o lege defecta a PSD, iar actualul guvern a remediat situatia modificand Codul fiscal. Ursu tipa ca Ciolos minte si incheie abrupt conversatia.

Fragmentul cu Cioloş se încheie cu un film despre realizările Antena 3, cu premiile luate, cu declaraţii despre audienţa postului şi profesionalismul reporterilor, cu imagini de la aniversările din piaţă ale postului.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • iche iche
    ***
  • Iuli Iuli
    @ionut, RTV nu e televiziune de stiri. Este o emisiune combinata: Otv+AntenaStars+Etno
  • Mm Mm
    Nu ma prind, de ce atata valva pentru Gadea care isi face audienta din tot ce prinde si un prim-ministru pe duca care nici macar nu candideaza in aceste alegeri? Cam in ce democratii cea mai importanta "dezbatere" (de fapt a fost o cearta continua, atat) e intre un jurnalist si un prim-ministru care nu participa in alegeri? Nu am inteles nimic legat de ce s-a facut pana acum si despre ce ar face partidele si oamenii din ele dupa alegeri, absolut nimic concret, doar cearta sterila. Si de fapt, asa cum spuneam, aceste doua persoane nu au nici o treaba cu alegerile astea, nu pe ai trebuie sa ii intrebam ce vor face dupa 11 dec.
  • BOBE VASILE BOBE VASILE
    Mai fratilor cind un om vrea sa faca treba trebuie lasat in pace dar asta nu inseamna ca nu poate fi urmarit de ziaristi sau de electorat si nimeni nu opreste postul anena 3 sa nu critice orce dar cu adevar si dreptate ca mai bine este sa taci decit sa vorbesti daca nu spui adevarul si te scalzi in ambiguitate si mia nciuna.Aveti dar griga sa nu facem profesia cu exces de zel oricare ar fi ia daca nu tinem seama de adevar caci cu adevarul se verifica tot ce se spune sau ce se face indiferent ca esti Prim ministru sau Antena-3!
  • Nicu balan Nicu balan
    Tare de tot cand unul ca Ciolas sau Antonescu merg intr_un studio de genul celui de aseara.Este ca si cand un dresor intra in cusca cu lei(aici cusca cu ***)si cu ajutorul batului (aici cu inteligenta si pricepere)reuseste sa ii potoleasca, lasandu_le doar posibilitatea sa isi arate coltii, prin aceasta publicul sa inteleaga cat de periculosi dar inferiori ca specie sunt.P.S.Prin invitarea lui Ciolasi a3 a reusit sa ma convinga sa ii urmaresc in etape de cate 30 /40 secunde.
  • mile HD mile HD
    Gâdea se da cu ruj ?
  • alex2 alex2
    probabil A3 a vrut sa produca o emisiune ca cea cu Antonescu, ca sa creasca sansele psd. imi amintesc ca inainte de alegerile pentru presedinte Radu Tudor tot spunea uitandu-se fix la camera "Presedintele... il punem NOI !". Se pare ca n-a fost sa fie. Sa vedem daca de data asta ies psdeii.
    Intr-adevar, finalul emisiunii cu "premiile" postului a fost deosebit.
  • Denis Denis
    ***, am identificat cel putin 3 momente in care Ciolos putea sa-l puna in mat pe Gadea, insa omul e cu mult prea mult bun simt, poate nemeritat pentru tara si functia pe care o are. Un lucru este destul de clar, ambii au castigat. Unii audienta peste medie, altii mai multi sustinatori. Ramane de vazut cum e media in 11 decembrie.
  • Ionut Ionut
    Sincer, nu inteleg ce a cautat Ciolos acolo. E de la sine inteles ca nici realizatorii si nici telespectatorii acestui post (cum sa te uiti la mascaricii aia?) nu au toate tiglele pe casa. Mint cum respira si toti care se uita dau ochii peste cap impresionati chiar daca minciuna/manipularea e evidenta si pentru un copil de gradinita.
    Pt domnul Gadea: cea mai urmarita televiziune de stiri din Romania este RTV, nu Antena, dovada clara ca audienta vine doar daca muntele de gunoi e mai mare.
  • Hydrous piceus Hydrous piceus
    Superb tabloul cu pupaturi in propiul dos de la sfarsitul emisiunii. In locul lui Ciolos il intrebam pe Gadea daca nu are o telecomanda sa dea pe PROteveu cat curgea materialul cu premiile, fundatiile si marii jurnalisti de la A3HD.

Trimite un comentariu

sus