Skip to main content

Dorina Rusu, membru CNA, despre scandalul Sebastian Ghita: Am facut autosesizari pentru fiecare din inregistrarile difuzate de Romania TV. Contre intre doi membri CNA in deschiderea sedintei

 
Dorina Rusu, membru CNA, despre scandalul Sebastian Ghita: Am facut autosesizari pentru fiecare din inregistrarile difuzate de Romania TV. Contre intre doi membri CNA in deschiderea sedintei

Contre intre doi membrii CNA in sedinta de azi. Dorina Rusu si Monica Gubernat, membri CNA, s-au contrat la inceputul sedintei programata astazi. Dorina Rusu a acuzat-o pe Monica Gubernat ca “pleaca pe aratura”, drept raspuns, cea din urma a numit-o “habotnica” pe cea dintai. Motivul?

Publicitate

Dorina Rusu, membru CNA a declarat, in deschiderea sedintei CNA de astazi, ca a facut sesizari “pentru fiecare din inregistrarile difuzate de Romania TV” in care apare patronul postului, Sebastian Ghita.

Aceasta a atras atentia Consiliului in ceea ce priveste “dimensiunile grave” pe care le-a atins “dezinformarea si manipularea”, si ca e de competenta CNA de a analiza “modul in care sunt respectate sau mai bine spus incalcate prevederile din legislatia audiovizuala.

Dorina Rusu, membru CNA:

“Am facut autosesizari pentru fiecare din inregistrarile difuzate la Romania TV si voi face si pentru alte posturi daca va fi cazul. Dezinformarea si manipularea au ajuns la dimensiuni grave. Nu stiu daca sunt lucruri adevarate in ceea ce spune patronul Romania tv, insa cred ca este de competenta noastra sa analizam modul in care sunt respectate sau mai bine spus incalcate prevederile din legislatia audiovizuala.”

Noi, sigur, nu putem sa intervenim niciodata inainte de difuzarea pe post a oricarui material, insa cred ca daca de-a lungul timpului ne-am fi facut datoria nu s-ar fi ajuns pana aici. Sigur, se invoca de fiecare data, cand se difuzeaza si se discuta de aceste dezvaluiri libertatea de exprimare.

Sigur, orice om poate spune orice considera insa felul in care se discuta la Romania tv despre subiect, asta e de competenta noastra. Felul in care se dezbat aceste dezvaluiri cred ca nu are nicio legatura cu regulile jurnalismului si cu legislatia audiovizuala. Mi se pare normal sa facem asta si cred ca nu ar fi trebuit sa lasam lucrurile, atat cat tine de competenta noastra, sa ajunga asa de departe.”

In replica, Monica Gubernat, a declarat ca “Ceea ce se difuzeaza pe Romania tv este o mica parte a puzzle-ului” si ca “Aceste inregistrari au fost difuzate de toate televiziunile”.

Monica Gubernat, membru CNA:

“Ceea ce se difuzeaza pe Romania tv este o mica parte a puzzle-ului. Daca vrem sa vedem intregul puzzle-ul trebuie sa monitorizam tot. Aceste inregistrari au fost difuzate de toate televiziunile. Acele inregistrari s-au difuzat pe toate televiziunile si tocmai pentru ca nu se cunosc faptele se ajunge la astfel de discutii. Ar trebui sa avem o imagine de ansamblu, sa discutam impreuna si sa monitoriizam ceea ce dorim.”

Raspunsul Dorinei Rusu la declaratia Monicai Gubernat a fost sec: “Cred ca ati luat-o pe aratura".

Monica Gubernat a intors replica, numind-o pe Dorina Rusu “habotnica”: “Eu nu v-am facut habotnica, eu cred ca dati dovada de habotnicie.”

Dorina Rusu:

“Asta cu habotnicia mi se pare cel putin caraghioasa. Am de gand sa repect legislatia audiovizuala, nu plec niciodata cu gandul de a inchide un post. Nici nu as putea sa fac asta si nici nu as vrea.”

Rasvan Popescu a incercat sa intervina in discutia celor doua, fiind atentionat de Dorina Rusu ca va pleca din sedinta in caz de o eventuala interventie a acestuia pentru a opri discursul.

Rasvan Popescu:

“Inteleg ca s-ar pune problema ca monitorizarea sa se extinda si la alte posturi.”

Dorina Rusu:

“Domnule Popescu, daca ma opriti eu plec.”

Dorina Rusu:

“Eu am facut sesizari doar pentru Romania tv pt ca acolo a inceput. Am de gand sa fac si pentru celelalte televiziuni pentru ca vreau sa am o imagine de ansamblu. Eu nu stiu si nu am de unde sa stiu ce e si ce nu e adevarat, pe mine ma intereseaza cum se dezbat aceste chestiuni din punct de vedere al legislatiei audiovizuale.”

Autosesizarile Dorinei Rusu pentru emisiunile de la Romania TV care au difuzat filmuletele cu Sebastian Ghita au fost facute pe articolul 64 din Codul audiovizual, referitor la dreptul fundamental al publicului la informare.

Ce spune articolul 64 din Codul Audiovizual:

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a)asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b)informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

(2)În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare.

(3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ovidiu Ovidiu
    E ca și cum te-ai chinui să dovedești că aceste două "posturi de televiziune" (RTV si Antena3) NU au apartenență politică.... pentru că AU! Și s-a ajuns la o formă gravă de manipulare a opiniei publice!

Trimite un comentariu

sus