Skip to main content

Membru CNA: Instituţia este în blocaj. Dacă ar fi discutat şi ar fi sancţionat la timp derapajele, nu s-ar fi ajuns în situaţia de acum

 
Dorina Rusu - Sursa foto: EVZ
Dorina Rusu - Sursa foto: EVZ
„CNA, o instituţie în blocaj”. Descrierea vine chiar din partea unui membru CNA. Dorina Rusu a decis să reacţioneze public, printr-un comunicat, în legătură cu lipsa de activitate a instituţiei care ar trebui să vegheze asupra audiovizualului românesc.
Publicitate
Luna aceasta, CNA a reuşit să se întrunească doar în două şedinţe. În rest, membrii nu au mai reuşi să se întrunească din lipsă de cvorum. E nevoie de cel puţin opt membri, din cei 11, pentru a se putea desfăşura o şedinţă.

Consiliul National al Audiovizualului este o institutie aflata in blocaj, ineficienta si nefunctionala, care, prin lipsa ei de activitate si de reactie, lasa loc liber derapajelor de orice fel in spatial audiovizual din Romania, dar si interpretarilor privind politizarea institutiei. Cum să nu existe interpretari politice ale lipsei de reaactie a CNA, când în fiecare zi, pe câteva posturi TV, se petrec încălcari ale legislatiei audiovizualului, iar institutia nu reactioneaza in niciun fel?”, precizează Dorina Rusu, membru CNA.

„Dacă CNA ar fi discutat si ar fi sanctionat la timp derapajele de pe posturile TV, nu s-ar fi ajuns, probabil, in situatia de acum, in care posturi TV duc campanii de dezinformare si manipulare care intoxică opinia publica”, a mai adăugat aceasta.

Comunicatul integral, în continuare:

Consiliul National al Audiovizualului este una dintre tintele protestelor din zilele acestea si este una dinte institutiile cele mai blamate de opinia publică, în ultima vreme. Pe bună dreptate, căci institutia nu-si indeplineste misiunea care ii este atribuită prin lege, aceea de garant al interesului public în domeniul comunicarii audiovizuale.

Ca membru CNA, am facut multe autosesizari în legătură cu ceea ce consider a fi încălcări grave ale legislatiei de către posturile de televiziune, atat cu privire la felul in care au fost relatate si comentate protestele din 22 ianuarie, cat si cu privire la alte incalcari. Dar deciziile se iau în sedintele Consiliului, care, din lipsa de cvorum, nu au loc. Pentru o sedinta, e nevoie de prezenta a 8 din cei 11 membri ai Consiliului. Din diferite motive, unii dintre membrii Consiliului lipsesc constant, fapt care face imposibila intrunirea cvorumului de sedinta.

Consiliul National al Audiovizualului este o institutie aflata in blocaj, ineficienta si nefunctionala, care, prin lipsa ei de activitate si de reactie, lasa loc liber derapajelor de orice fel in spatial audiovizual din Romania, dar si interpretarilor privind politizarea institutiei. Cum să nu existe interpretari politice ale lipsei de reaactie a CNA, când în fiecare zi, pe câteva posturi TV, se petrec încălcari ale legislatiei audiovizualului, iar institutia nu reactioneaza in niciun fel?

Dacă CNA ar fi discutat si ar fi sanctionat la timp derapajele de pe posturile TV, nu s-ar fi ajuns, probabil, in situatia de acum, in care posturi TV duc campanii de dezinformare si manipulare care intoxică opinia publica. Sau, cel putin, nu s-ar fi ajuns atat de departe. Nu este vorba aici despre cum anume ar trebui sa arate deciziile luate, prin vot, de membrii Consiliului. Nu este vorba nici despre faptul că CNA ar trebui să ia decizii sub presiunea străzii. Dar este vorba despre faptul că institutia nu face nimic, atunci când legea i-o cere.

În 2016, din cauza lipsei sedintelor, CNA a solutionat în sedinte publice numai o mică parte din sesizările care i-au fost adresate, atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice. Sute de reclamatii ajung sa se prescrie din cauza lipsei de activitate a Consiliului. O parte din reclamatiile din campania electorala nu au ajuns nici acum sa fie discutate. În 2017 au avut loc, până acum, doar doua sedinte.

Una dintre cauzele blocajului in care se afla CNA este lipsa de autoritate a conducerii institutiei. O persoana cercetata penal pentru abuz in serviciu, dar pastrata in functie de de majoritatea parlamentara, nu are cum sa aiba autoritate in fata colegilor, nici sa dea credibilitate institutiei in fata opiniei publice.

Nu este, însă, singura cauza. Lipsa unui autentic control paramentar este o alta cauza. Parlamentul, sub al cărui control se află CNA, ar trebui să ceară socoteală institutiei pentru faptul ca nu-si indeplineste misiunea si sa faca schimbarile necesare. Chiar daca, in aparenta, pentru actuala majoritate parlamentara este un avantaj lipsa de reactie a CNA, în realitate nu poate fi in folosul nimanui faptul ca o institutie a statului nu functioneaza. In orice caz, nu in folosul democratiei.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dan andrei dan andrei
    Ce spune Codul Muncii legat de 3(trei) absente nemotivate se poate aplica si la CNA.
    Sau lipsesc si cei de la Resurse Umane?!
  • dd dd
    Deci pe scurt, sa inteleg ca CNA-ul nu are ce face fiindca membrii nu vin la sedinte?
  • andrei andrei
    Daca s-ar putea CNA ar trebui compus doar din persoane total independente de partide. Asa ar putea sa vada impartial cvine greseste si l-ar sanctiona. Indiferent cui ar apartine.
  • Adi Adi
    In ce tara traim! Astia de la CNA nu vin la serviciu special pentru a nu se face cvorum si implicit nu se pot tine sedinte! Astia sunt platiti din banii nostri??? Chiar aici nu poate interveni DNA???

Trimite un comentariu

sus