Skip to main content

Reportaje sociale la Dragoş Pătraru: Trebuie să fim buni tot anul, nu doar de Paşti şi de Crăciun

 
Reportaje sociale la Dragoş Pătraru: Trebuie să fim buni tot anul, nu doar de Paşti şi de Crăciun

RUBRICĂ NOUĂ. “Ideea noastră este să legăm oameni care au nevoi mari cu oameni care îi pot ajuta”, explică Dragoş Pătraru ideea noii rubrici Ceasul bun, care începe la Starea Naţiei. “Va fi un program anti-sărăcie în toată regula. Cât ne permitem noi cu guvernul nostru, la Starea naţiei, cu poporul bun, care se uită la noi cu fidelitate, vom încerca să facem legătura dintre nevoiaşi şi oameni cu bani, companii.”

Publicitate

Mâine, marţi, va fi prima ediţie, în emisiunea Starea Naţiei de la Digi 24. Despre ce este vorba în noua rubrică, realizată de jurnalista Cristina Hurdubaia?

Dragoş Pătraru explică:

"Marţi, vom prezenta un caz social, într-un reportaj. În prima ediţie va fi o familie din Călăraşi, cu zece copii, care merg la şcoală. Le prezentăm cazul şi nevoile pe care le au. Într-o săptămână, ne propunem să rezolvăm problema, iar marţea următoare vom da, din nou, imagini de acolo. La fiecare două săptămâni va fi un caz nou."

Cum a pornit ideea rubricii, care va avea un site propriu?

Dragoş Pătraru:

"Oamenii pe care i-ai ajutat de sărbători au nevoie de ajutor în fiecare zi.

Se spune că oamenii nu pot înţelege dramele altora decât dacă nu au trecut şi ei prin ceva asemănător.

În fiecare zi, trecem nepăsători pe lângă poveşti neştiute de tot felul. Fie că le auzim, fie că le vedem, de cele mai multe ori nu avem, însă, timp să le şi conştientizăm.

Tot de cele mai multe ori, nu ştim de ce, empatia parcă devine parte din noi doar de sărbători, mai ales de Crăciun. Poate aşa e firea omului, nu ştim, dar parcă timpul nu ne mai lasă să fim oameni, ci doar nişte roboţi preocupaţi pe grijile noastre mărunte, de zi cu zi.

Trăim cu toţii într-o bulă a noastră, drept pentru care nouă ne-a căşunat într-o zi să ne spargem această bulă şi să luăm contact cu vieţile unor oameni care chiar au nevoie de ajutorul nostru. De asta am hotârăt ca, la Starea Naţiei, în fiecare marţi, să venim către voi cu poveşti din viaţa pe care noi şi voi, singuri, n-o putem vedea. Noi vom căuta poveştile, vi le vom prezenta vouă, apoi vom încerca să facem să fie bine. Noi, împreună cu voi."

Ce l-a motivat să înceapă rubrica?

Dragoş Pătraru:

”De ceva timp, din banii pe care-i facem la emisiune, salariul meu şi bonusurile de audienţă, avem grijă de mai multe familii, răspândite prin ţară. Nu sunt mulţi bani, dar sunt sume care vin constant şi asta cel mai important pentru acei oameni. Să ştie că se pot baza pe noi, o dată pe lună şi de câte ori au nevoie.
Personal, am grijă de doi ani de trei fete, care trăiesc într-un canton CFR din Floreşti (Prahova), într-o singură cameră şi o cămară, ce serveşte de bucătărie şi baie în acelaşi timp. Condiţii crunte. Ei bine, de sărbători, nici nu are sens să trec pe acolo, pentru că fetele - de care are grijă zilnic tatăl lor, care a suferit de curând un accident cerebral şi i-am interzis să mai iasă din casă la muncă, asigurându-i eu salariu de trei ori mai mare decât ce făcea el înainte - au de toate.

Am fost în decembrie să le duc medicamente, pentru că erau răcite. Pe masă, pradă uşoară pentru pisici, era o pulpă de porc. Dau să le cert pe fete, dar ele îmi spun în cor că nu ştiu ce să facă, pentru că nu mai au loc în frigider. Deschid frigiderul, cad din el de toate. Toată lumea le-a dus de mâncare în decembrie. Dar eu ştiu cum arată frigiderul ăsta în restul anului. Da, ne simţim bine să ajutăm oameni în preajma sărbătorilor. Nu e rău, e foarte bine că o facem, dar nu e de ajuns pentru cei care într-adevăr au nevoie de noi.

De-aia facem demersul ăsta, Ceasul bun, care de fapt va fi un program anti-sărăcie în toată regula. Cât ne permitem noi cu guvernul nostru, la Starea naţiei, cu poporul bun, care se uită la noi cu fidelitate, vom încerca să facem legătura dintre nevoiaşi şi oameni cu bani, companii. Sigur, condiţionăm acest sprijin de ambele părţi. Copiii ajutaţi (către ei ne orientăm) trebuie să meargă la şcoală, iar cei care îşi asumă să-i sprijine trebuie să îşi asume asta pentru o perioadă de cel puţin un an.”

Despre prima ediţie:

"Pe ţăranca noastră urbană, Cristina Hurdubaia, responsabila de serviciu în căutarea şi relatarea poveştilor de viaţă cu oameni şi despre oameni o ştiţi cu siguranţă de la Copacul cu haine, o acţiune socială ce are loc de câteva ori pe an în Cişmigiu şi strânge de fiecare dată tone de haine şi alimente pentru oamenii nevoiaşi, spune Dragoş Pătraru.

Cristina deschide la Starea naţiei, marţi, 17 ianuarie, Ceasul bun.

Prima poveste este despre sărăcia lucie în care trăieşte o familie cu 10 copii. Copii care merg la şcoală, care nu cer şi care au cucerit-o pe Cristina prin bun simţ.

N-o să fie o misiune uşoară, mai ales pentru noi, dar haideţi să încercăm să fim cu toţii mai buni. Şi noi, şi voi, în fiecare zi din an. Ştiţi cum se spune: puţin cu puţin adună mult, iar dar din dar se face rai.

Cristina aşteaptă de la voi cazuri şi idei de sprijin pentru acestea, la adresa [email protected]"

Cazul din prima ediţie a rubricii:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adrian Adrian
    cum aflu adresa familiei cu 6 copii prezentată azi 17.10 2017.Adresa mea [email protected], vă mulțumesc .
  • Goagă Marian Goagă Marian
    Azi, 29.03.2017 dimineața, am văzut emisiunea în care domnul Pătraru a prezentat cazul fetiței care are nevoie de ajutor pentru o proteză oftamologică la fiecare 4 ani. Vă rog să - mi explicați cum pot să o ajut din pensia mea. M - a impresionat cât de puține lucruri dorea de la iepurașul de Paște. Aștept să - mi comunicați prin mail, prin donație cu SMS sau un cont în care pot dona o sumă. ( 0723362318 ). Mulțumesc !
  • Cosmin Cosmin
    Este dreptul vostru sa faceti ceva sau sa nu faceti. Oricum ar fi, este bine. Din pacate, este dreptul vostru si sa va dati cu parerea despre orice(cum se face educatie, ce e bine, ce e rau, eventual cum se construiesc rachetele, probleme economice).
    Poate Patraru este bine intentionat, poate nu este bine intentionat si are interese meschine. Dar de ce conteaza asta pentru voi? Pentru mine conteaza ca dupa ce trag linie, un lucru bun sa se intampla cuiva. Daca guvernelor le-ar fi pasat de "ratinguri", cred ca am fi putut avea o viata mai lipsita de inversunare, in care le puteam suporta ipocrizia.
  • Emilia Emilia
    daca nu dorești sa faci nimic pentru acești oameni, daca nu te impresionează situatia lor, de ce trebuie sa iti dai cu parerea. Valabil pentru toti cei care se cred tare isteți comentând, ce? Inepții! Cat despre emisiune lăsați.i pe cei care doresc sa se uite si atat!
  • Teofil Teofil
    Buna
    Doresc sa fac o sponsorizare pt cazul din 07.03.17, sunt in Germania si ma interesează un numar de cont unde sa trimit banii. Aștept răspuns!. Multumesc
    Imi doresc sa aibe efect bun, de schimbare a minti in bine, emisiunea asta! Doamne ajuta!
    Succes în continuare!
  • Stancu Catalin Stancu Catalin
    Am vazut cazul cu acel tata de 6 copii caruia doar in decurs de o luna i- a ars casa si i- a decedat sotia. Unde si cui trebuie sa ma adresez pentru a- i ajuta. Cu mult respect
    Stancu Catalin
  • Ana Morosanu Ana Morosanu
    Ce au vrut baietii in comentariile de mai jos sa spuna: Patraru care pretinde ca face o emisiune comerciala de satira, eventual satira politica, nu incearca decat sa-si creasca ratingul prin astfel de raportaje si amesteca genul, emisiunea lui devenind una de reportaje sociale. In plus, atat timp cat isi castiga o caruta de bani pe luna din aceasta emisiune, profitand de audienta care-i survine si din cazurile sociale pe care le prezinta, nu poti pretinde ca faci un gest nobil. Deci si Patraru a ajuns sa amestece lucrurile si sa ajunga cu emisiunea lui in zona de cancan, cum sunt acces direct, un show pacatos etc. Acete lucruri trebuiesc intelese de catre publicul care se uita la emisiunea lui: nu are identitate, pretinde ca educa publicul, incerca sa para un reper moral de judecata, dar nu este decat un slab actor care isi castiga o gramada de bani dintr-un spectacol slab, fara niciun impact direct si sanatos asupra societatii. Aici e marea lui problema, a celor care-l crediteaza si a celor care-l asculta seara dupa o zi de munca, neconstientizand manipularea ieftina la care sunt supusi, pentru ca spectacolul pare credibil.
  • Lucian Lucian
    Nu imi vine sa cred ce comentarii citesc. Nu ma intereseaza care este motivul pentru care face acest lucru dar e o chestie frumoasa. Sa ajuti oamenii e un lucru bun si punct. Am ajuns sa gandim si sa vorbim numai rautati gratuite. Daca ai ceva cu omul acesta, scrie-i in privat daca asta te face sa te simti mai bine si apoi gata, termini cu subiectul dar sa scrii aberatii la o postare despre omenie mi se pare total deplasat.
    Frumos gest din partea lui, felicitari!
  • Ion Vasile Ion Vasile
    Obae, nu-l mai bagase-si demult in seama pe actorul imitator Patraru! ***? Vai draga!
  • Vasile Ion Vasile Ion
    Hai Patrare ca nu sti ce sa mai faci sa depasesti 1 audienta. Cum sa o dai in reportaje sociale ca acces direct? Urmeaza sa dai si banane pe strada oamenilor saraci? Vai draga!
  • emilian emilian
    patratel, ai si capul patrat , din cate se pare.
  • patratel patratel
    Deci sa inteleg ca o emisiune comerciala cu "principii" si cu un actor slab incepe sa ia drumul emisiunilor de tipul acces direct. Bravo baieti, cand vindem banane in piata?
  • Lucian Lucian
    Oamenii saraci pot fi ajutati in prima faza spunandu-le de ce nu e bine sa faci multi copii cand esti sarac. Faceti-le educatie sexuala, oameni buni! Stiu ca sexul este poate unica lor distractie, dar invatati-i sa se protejeze. Asa cum sunt acum, nu-i ajuti dandu-le de-ale gurii. Problema o rezolvi doar pentru scurt timp.

Trimite un comentariu

sus