Skip to main content

B1 TV, amendat cu 25.000 de lei de CNA pentru acuzatii xenofobe ale Radu Banciu

 
B1 TV, amendat cu 25.000 de lei de CNA pentru acuzatii xenofobe ale Radu Banciu

Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul de stiri B1 TV cu 25.000 de lei pentru o serie de declaratii xenofobe facute de Radu Banciu la adresa minoritatii maghiare. Amenda a vizat si o editie a emisiunii Dosar de Politician.

Publicitate

Sacnţiunea a fost impartita astfel, potrivit membrilor: 20.000 de lei pentru emisiunea Lumea Lui Banciu si 5.000 de lei pentru Dosar de Politician.

Propunerea a fost facuta de Radu Herjeu si a fost votata de sase din cei noua membri prezenti la sedinta CNA de azi: Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu, VIorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu

Impotriva au votat Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos si Monica Gubernat.

A mai existat o propunere, de sanctiune in cuantum e 60.000 de lei, facuta de Orsolya Eva Borsos.

Sanctiunea a vizat emisiunile Lumea lui Banciu din data de 02 octombrie 2016 si Dosar de Politician din data de 26 septembrie 2016.

In emisiunea mentionata, Radu Banciu a facut o serie de afirmatii cu caracter xenofob la adresa Ungariei si a minoritatii maghiare din Romania, in contextul referendumului antirefugiati care a avut loc in luna octombrie in Ungaria.

Extras din declaratiile lui Radu Banciu din emisiunea Lumea lui Banciu din 2 octombrie 2016:

“Este un referendum de o josnicie care n-are nici o legătură cu Uniunea Europeană, vreau să semnalez aici în numele europenilor din această ţară, este un referendum de o josnicie pe care numai Victor Orban putea s-o pună în aplicare împreună, sigur, cu acoliţii lui pentru că Ungaria este cea mai puţină europeană ţară a momentului. Şi aici includ şi ţările care n-au avut norocul Ungariei să intre în UE, Macedonia, Bosnia, ş.a.m.d., care sunt mai europene decât Ungaria.

Ungaria, atenţie, sfidând în primul rând istoria şi apoi Uniunea Europeană pentru că ei ca şi popor, sunt un popor de migranţi. Au venit în Europa fraudulos, practic, da? Să ne amintim. Ei n-au ce să caute. Ei nu sunt europeni. De altfel limba lor nu este o limbă europeană. (...)

Domnu’ Orban, să ştiţi că şi României i-ar sta bine fără unguri. Da? Transilvaniei i-ar sta excepţional fără maghiari. Că aşa ar fi corect, domnu’ Orban. Arabii la ei în Siria şi în Palestina, dumneavoastră în Ungaria şi noi aici. Da? Maghiarii de aici dacă sunt atât de unguri şi atât de împotrivă poporului român, să stea în Ungaria. (...)”

In cazul emisiunii Dosar de Politician din data de 26 septembrie 2016, derapajul a constat in faptul ca moderatorul Silviu Manastire nu a intervenit sa aplaneze o discutie aprinsa dintre jurnalistul Sabin Orcan si Sebastian Ghita.

Rares Anita, reprezentantul postul B1 TV la CNA, a pledat pentru intelegere, dat fiind faptul ca derapajele jurnalistului Radu Banciu s-au rarit considerabil:

“Va rog sa observati ca acest gen de opinii sau mai rarit, nu se mai intampla la amplitudinea care era acum ceva vreme. As vrea sa mai observati ca a pornit de la o critica adresata politicienior din Ungaria si de la acest referendum pe care il consida nedrept. E adevarat ca a deviat de la aceasta opinie, pana la urma ideea pe care o sustinea cred ca este rezonabila, cum a facut-o e alta discutie”, a declarat Rares Anita.

Florin Gabrea:

“Pare ca a fugit de acasa, ca e singur in padure, problemele puse de domnul in cauza or fi corecte dar poate sa critice atitudinea politicienilor moderat. Va atrag atentia ca dansul intra intr-un domeniu extrem de grav si de periculos. E o teorie fascista promovata de Hitler: cei care au acelasi sange sa mearga in acelasi teritoriu. Domnul Radu Banciu are acelasi discurs. Nu se poate asa ceva. Chemati-l inapoi din padure.”

Radu Herjeu:

“Eu inteleg de unde a plecat el, dar daca era asa cum spuneti dumneavoastra putea sa formuleze altfel afirmatiile. Sunt afirmatii xenofobe. Mi se pare foarte grav.”

Orsolya Eva Borsos:

“Trebuie sa laud faptul ca domnul Banciu nu injura sau altele, dar vreau sa va atrag atentia ca, in acest sens, nu numai ungurii din Romania ar trebui sa plece in Ungaria, ci si cei din Europa. Chiar nu credeti ca e foarte grav ce se spune aici?”

Rares Anita:

“Ba da, sunt de acord cu dumneavoastra ca este un derapaj. Cred ca in emisiunile noastre s-a vazut ca nu facem astfel de afirmatii ca politica editoriala. Mai exista astfel de derapaje si incercam sa fie din ce in ce mai rare.”

Articolele care au stat la baza deciziei de sanctionare a postului B1 TV:

Articolul 40 din Codul Audiovizualului

(3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Articolul 47 din Codul AUdiovizualului

(1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.

Citeste si:

Radu Banciu, amendat cu 50.000 de lei pentru declaraţii xenofobe şi incitarea la ură pe considerente de naţionalitate

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cineva Cineva
    Se scrie corect "ale LUI Radu Banciu"!

Trimite un comentariu

sus