Skip to main content

REACŢII. Mai multe televiziuni şi publicaţii de prestigiu, interzise la Casa Albă. CNN: E un semnal de alarmă faţă de rolul presei, de câine de pază al societăţii

 
foto: The Telegraph
foto: The Telegraph

Reacţii după ce mai multe publicaţii de prestigiu nu au avut acces la o conferinţă de presă la Casa Albă. Decizia a venit la puţin timp după ce Donald Trump a numit o parte a presei "mass-media de ştiri false, (...) inamicul poporului".

Publicitate

Mai multe publicaţii importante la nivel internaţional precum BBC, CNN, The New York Times, Guardian sau BuzzFeed au fost interzise la conferinţa de presă susţinută vineri la Casa Albă de câtre Sean Spicer, secretarul de presă al preşedintelui Donald Trump, scrie Washingtonpost.com.

CNN, una dintre televiziunile cărora li s-a interzis să participe la informarea de presă de la Casa Albă: „E un semnal de alarmă în rândul organizaţiilor de media şi faţă de rolul presei de "câine de pază al societăţii".

Potrivit Washington Post, chiar Sean Spicer a criticat iniţial ideea de limitare a accesului presei la Casa Albă. Acum două luni, într-o discuţie de grup, a spus că accesul deschis pentru mass-media este "ceea ce deosebeşte democraţia de dictatură."

Decizia administraţiei de la Casa Albă a venit la puţin timp după ce Donald Trump a declarat că numit o parte a presei “mass media de ştiri false".

“Acum câteva zile am numit mass media de ştiri false inamicul poporului, şi asta sunt, ei sunt inamicul oamenilor”, a declarat vineri Donald Trump, potrivit Washingtonpost.com.

Potrivit Telegraph.co.uk, printre cei care au avut acces la conferinţă au fost mai multe publicaţii conservatoare, inclusiv Breitbart News - a carui fost preşedinte, Steve Bannon, este strateg senior al preşedinelui Donald Trump -, One America şi The Washington Times.

Cnn.com scrie că reporterii de la Wall Street Journal, Bloomberg, ABC, NBC, CBS si Fox News au participat, dar mai târziu au declarat că ar fi refuzat dacă ar fi ştiut că nu are acces întregul corpul de presă. Jurnaliştii de la Associated Press şi revista Time (care, la fel ca Fortune, este deţinută de Time Inc.) au fost invitaţi, dar au refuzat să participe în semn de solidaritate.

Reacţiile celor mai prestigioase publicaţii interzise la conferinţa de presă care a avut loc vineri la Casa Albă:

În articolul publicat de CNN despre acest subiect, scrie că decizia luată de administraţia de la Casa Albă "ridică un semnal de alarmă în rândul organizaţiilor de media şi faţă de primul Amendament din Constituţia Statelor Unite, rolul presei de câine de pază al societăţii".

Sara Murray, reporter pe politic şi editor CNN:

“Ni s-a spus că a fost o listă făcută din timp, ceea ce ni s-a părut anormal, dar ne-am pus numele pe listă. Apoi, când am vrut să intrăm, am fost blocaţi de câtre cineva din personalul Casei Albe care a spus că nu figurăm pe lista celor prezenţi la informarea de presă.

În mod normal, dacă faci ceva de genul asta - o conferinţă extinsă, informală - ar trebui să ai o singură persoană de la fiecare publicaţie de ştiri. După cum ştiţi, avem mai mulţi oameni de la CNN aici în fiecare zi. Aşa că, dacă ai de gând să faci un astfel de eveniment, cu un grup restrâns de reporteri, care apoi diseminează informaţiile, ar trebui să fie o persoană de la fiecare publicaţie de ştiri.

Casa Albă nu a făcut acest lucru astăzi. Ceea ce Casa Albă a făcut a fost să culeagă selectiv publicaţiile care să transmită această informare. Aşa că Breitbart, Washington Times, The One America News Network - agenţii de ştiri pe care Casa Albă poate le simte mai favorabile au fost primite la conferinţă, în timp ce eu am fost blocată la intrare, Politico a fost blocată la intrarea, la fel New York Times şi Los Angeles Times.”

Marty Baron, editor Washington Post:

"Este îngrozitor că administraţia de la Casa Albă exclude unele publicaţii de ştiri precum New York Times, CNN, Politico, Los Angeles Times sau BuzzFeed din confirmări anunţate public. Aceasta este o cale nedemocratică pe care administraţia merge. Nu este nimic de câştigat pentru Casa Albă prin restricţionarea accesului publicului la informaţie. Noi analizăm care va fi răspunsul nostru în cazul în care acestă situaţie se va repeta.”

Dean Baquet, editor The New York Times:

„Este o situaţie fără precedent la Casa Albă, în lunga noastră istorie în care au fost diferite administraţii formate din diferite partide. Protestăm cu tărie faţă de excluderea publicaţiei The New York Times şi a celorlalte organizaţii.

Accesul liber pentru mass media la o guvernare transparentă este, evident, crucial pentru interesul naţional.”

Ben Smith, redactor-şef BuzzFeed:

“În timp ce protestăm cu tărie faţă de încercarea aparentă a Casei Albe de a pedepsi publicaţiie ale căror acoperire nu le sunt pe plac, nu vom lăsa aceste ultime evenimente să ne distragă atenţia de la a continua să acoperim această administraţie în mod corect şi agresiv.”

Lee Glendinning, editor The Guardian:

“Este un act profund tulburător şi de dezbinare. Ţinerea puterii sub supraveghere este o parte esenţială a procesului democratic, şi este exact ceea ce Guardian va continua să facă."

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • O alta tara, un alt popor, nu are treaba cu Romania O alta tara, un alt popor, nu are treaba cu Romania
    Nu nu idiotule comentariul ese foarte adevarat. Dar nici o problema lumea se poate informa si singura.
  • O alta tara, un alt popor O alta tara, un alt popor
    Donald Trump are perfecta dreptate. Din pacate multi romani nu stiu ce reprezinta si ce fel de politica sustin aceste posturi.
    Posturi de televiziune care striga "afara cu albii din tara" ar trebui inchise si prezentatorii aruncati la inchisoare. New York Times au angajat recent o asiatica rasista care a spus clar si fara pic de rusine ca "avem nevoie de genocid de albi". Don Lemon jurnalist si prezentator "CNN tonight" a spus recent "nu ar trebui sa mai lasam barbati albi sa ne intre in tara" si lista este foarte mare. Sunt posturi radicale de extrema stanga, anti rasa majoritara, anti Crestine, anti capitaliste care suporta partidul democrat.
  • Maria Maria
    Domnule Daniel Puișor, vă recomand să mai studiați gramatica limbii române.

    „Potrivit Telegraph.co.uk, printre cei care au avut acces la conferinţă au fost mai multe publicaţii conservatoare, inclusiv Breitbart News - a carui fost preşedinte, Steve Bannon, este strateg senior al preşedinelui Donald Trump -, One America și The Washington Times. ”

    corect este: al cărei fost președinte

    „În timp ce protestăm cu tărie faţă de încercarea aparentă a Casei Albe de a pedepsi publicaţiie ale căror acoperire nu le sunt pe plac, nu vom lăsa aceste ultime evenimente să ne distragă atenţia de la a continua să acoperim această administraţie în mod corect şi agresiv.”

    corect este: publicațiile a căror acoperire nu îi este pe plac

    De asemenea, poate veți acorda mai multă atenție în redactarea textelor, pe viitor. Cititorii acestei publicații merita mai mult respect.
  • Je Je
    Antena 3 e aici? Ha, ha, ha...
  • Cineva Cineva
    Nici macar Basescu n-a interzis Antena 3 la conferintele de presa. Asta o sa fie cel mai prost presedinte din istoria Americii.
  • sgiu sgiu
    sigur si romania tv
  • stefan stefan
    Un alt fel de "Nu va mai uitati la antene" al lui Basescu.
  • geo geo
    Antena 3 a fost primită ?

Trimite un comentariu

sus