Skip to main content

Nu mai vor cu vorba lungă: doar patru minute vor putea vorbi membrii CNA la subiect. Maxim!

 
Nu mai vor cu vorba lungă: doar patru minute vor putea vorbi membrii CNA la subiect. Maxim!

Vorba lungă, problema CNA. Doar patru minute vor putea vorbi membri CNA, în şedinţă, pe fiecare subiect! Cel mult patru minute! Împărţite matematic, în două intervenţii, după cum Paginademedia.ro vă prezintă în continuare.

Publicitate

Cele patru minute per membru şi modul lor de alocare s-au inclus în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, votat ieri de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Dacă în cazul minutelor vorbite, Consiliul a fost categoric, nu acelaşi lucru s-a întâmplat când s-a propus reportarea şedinţelor care nu au cvorum. Şi nici atunci când s-a propus publicarea pe site-ul CNA a absenţilor.

CNA nu a fost de acord ca o şedinţă ratată din lipsă de cvorum să se reia, cum a propus Radu Herjeu. După votul de ieri, o şedinţă fără cvorum este o şedinţă pierdută, cum a fost şi până acum. Radu Călin Cristea, Valentin Jucan, Florin Gabrea şi Răsvan Popescu au fost cei care s-au opus recuperării şedinţelor pierdute.

Ca o notă, lipsa cvorumului a fost principalul motiv pentru care membrii CNA au avut doar patru şedinţe în plină campanie electorală, în toamna anului trecut. Patru din opt, cât ar fi trebuit să fie.

Tot după noul regulament, fiecare şedinţă nu va mai fi condusă, prin rotaţie, de alt membru CNA. Va fi unul singur, cel puţin în următoarele luni.

Detalii despre modificările din Regulament, în continuare:

Matematica intervenţiilor: patru minute, dar cum se împart?

După noul regulament, la fiecare subiect de pe ordinea de zi, fiecare membru CNA poate vorbi cel mult patru minute. Nu 5, nici 6. Patru. Împărţite în două intervenţii:

- o intervenţie iniţială pe subiect, de cel mult trei minute

- o a doua intervenţie, de un minut

- la nevoie, poate cere o completare de 30 de secunde, dacă se cere un drept la replică.

Fără cvorum, şedinţa se pierde. Un amendament important, respins de CNA

Un amendament important a fost însă respins de CNA. Membrii forului nu au fost de acord ca o şedinţă care nu se poate ţine din lipsă de cvorum să re reporteze.

Absenteismul a fost cauza principală pentru care CNA a fost deseori în incapacitate de funcţionare.

Radu Herjeu a propus, încă de acum o lună, ca şedinţele ratate din cauza absenţilor să se reia săptămâna următoare, miercurea. Propunerea a fost respinsă.

Argumentul lui Vasile Buda:

"Colegialitatea ne face să anunţăm că nu venim. Ne asumăm noi. Eu îmi asum. Am venit, îmi exercit activitatea. Sau că la aceste şedinţe lipsesc şi anunţ motivul. Legal, după şase luni ţi-ai pierdut mandatul. Legea îmi permite să nu vin cinic luni jumătate. Nu pot lipsi de la o şedinţă care nu s-a ţinut."

Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu şi Dorina Rusu au votat pentru.

Împotrivă recuperării şedinţelor au fost: Radu Călin Cristea, Valentin Jucan, Florin Gabrea şi Răsvan Popescu.

Absenţi protejaţi. Numele absenţilor nu poate fi publicat pe site-ul CNA

Altă propunere respinsă, venită tot din partea lui Radu Herjeu: publicarea absenţilor pe site-ul CNA. Membrii audiovizualului nu au fost de acord ca numele să le apară pe site-ul instituţiei atunci când nu vin la şedinţe, din diverse motive.

În detaliu, despre modificările Regulamentului de organizare şi funcţionare, în continuare:

CNA si-a modificat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF). Membrii CNA au votat în şedinţa de joi o serie de modificări la Regulamentul Consiliului. Radu Herjeu, Dorina Rusu, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda au venit cu propuneri de amendamente la ROF-ul CNA.

Cele mai importante modificări: Şedinţele Consiliului vor fi conduse din nou de un singur preşedinte si fiecare membru CNA va avea maxim patru minute la dispoziţie ca să-şi expună punctul de vedere pe un subiect de pe ordinea de zi.

Modificarea ROF-ului a fost propusă iniţial de Radu Herjeu în urmă cu o lună. Acesta a prezentat atunci şi patru propuneri de amendamente pe care acesta voia să le implementeze în Regulament.

Dintre acestea, doar două au trecut de votul colegilor din Consiliu: reluarea votului pentru o sancţiune să se facă într-un singur tur de vot - nu în trei tururi, conform practicii iniţiale şi cererea pentru rediscutarea unei decizii CNA să se facă în scris.

Amendamentele mai importante propuse de Radu Herjeu au fost respinse însă de Consiliu. Unul dintre amendamentele respinse propunea ca şedinţele CNA care nu se ţin, din lipsă de cvorum, să se reia în următoarea zi de miercuri. Cealaltă propunere a lui Herjeu se referea la publicarea pe site-ul CNA a membrilor prezenţi şi absenţi la şedinţele care se ţin şi motivul absenţelor.

Modificări votate ieri de CNA la Regulamentul de Organizare şi Funcţionare:

  • După doi ani, Şedinţele CNA vor fi conduse din nou de un singur preşedinte, cel puţin în următoarele trei luni. Rasvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a fost ales de membrii Consiliului preşedinte unic al şedinţelor CNA, după ce, în ultimii doi ani, şedinţele au fost conduse, prin rotaţie, de mai mulţi membri.

Consiliul a modificat ieri articolul 27 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, care stabileşte modalitatea de conducere a şedinţelor CNA. Propunerea a fost făcută iniţial de Valentin Jucan, iar forma finală a articolului a fost propusă de Radu Călin Cristea. Despre această modificare, Paginademedia.ro a scris aici.

  • Fiecare membru CNA va avea la dispoziţie maxim patru minute pentru a-şi susţine punctul de vedere despre un punct de pe ordinea de zi.

Viorel Vasile Buda, membru CNA, a propus ca fiecare membru din Consiliu să aibă o perioadă de timp limitată în care să-şi susţină punctul de vedere. “Noi trebuie sa ne indreptam catre un proiect de decizie, nu sa vorbim pur si simplu”, a spus Viorel Vasile Buda.

Mai precis, fiecare membru va avea la dispoziţie două intervenţii, una de trei minute şi una de 1 minut, în care să-şi exprime opinia faţă de un punct de pe ordinea de zi. Modificarea a fost introdusă într-un alineat nou la articolul 29 din ROF-ul CNA.

Propunerea a fost votată de şase din cei opt membri prezenţi la şedinţa CNA de ieri. Au votat pentru Valentin Jucan, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Viorel Vasile Buda. Impotriva au votat Radu Calin Cristea si Florin Gabrea.

Florin Gabrea:

“Sa se limiteze la motivul si argumentatia de care trebuie sa se tina seama din partea radiodifuzorului. Sunt de acord cu numarul de interventii. Numarul poate fi stipulat, nu si minutele."

Viorel Vasile Buda a propus limitarea timpului la opinie şi pentru radiodifuzori, la cinci minute, însă această propunere a picat.

Valentin Jucan:

“Sensul acestui articol este unul cate de poate de justificat dar m-as rezuma la a organiza modul in care noi de exprimam. Alineatul 3, referitor la reprezentarea radiodifuzorului, sincer nu l-as incliude pentru ca prezenta dansilor este pentru a-si impune punctul de vedere si “pentru a se apara”. Este important pentru dansii ca atunci cand vor sa spuna ceva important sa il spuna. Foarte rar s-a intamplat ca radiodifuzorii sa nu termine de vorbit.”

  • Sancţiunile care nu obţin numărul minim de şase voturi în primele trei tururi de scrutin, vor fi votate într-un singur tur în şedinţa următoare, la reluarea votului. Radu Herjeu a propus această modificare, pe motiv că textul iniţial, regăsit în alineatul (1) din articolul 32 din ROF, nu preciza numărul de tuturi de scrutin la reluarea votului pentru o propunere de sancţiune.
  • Membrii care vor solicita de acum înainte rediscutarea unor probleme sau decizii ale Consiliului vor trebui să o facă în scris. Şi această modificare a fost propusă de Radu Herjeu, la alineatul (2) din articolul 32 din Regulament.

Cele două amendamente admise ieri de Consiliu fac parte dintr-un total de patru propuneri pe care Radu Herjeu le-a anunţat luna trecută. Detalii, aici.

  • Membrii Consiliului au votat ieri şi adăugarea unui nou alineat la articolul 32. Textul de lege adăugat ieri la Regulamentul CNA precizează că, "în cazul rediscutării unei probleme sau a unei decizii, procesul de vot se va desfăşura în maxim trei tururi de scrutin".

Toate cele trei propuneri au fost votate în unanimitate de cei opt membri prezenţi la şedinţa CNA de joi: Florin Gabrea, Valentin jucan, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

  • Fiecare membru CNA va avea voie să voteze o singură propunere într-un tur de scrutin.

Consiliul a aprobat ieri modificarea articolului 31 din Regulament, la propunerea Dorinei Rusu, membru CNA. Vechea formă a articolului 31 nu preciza concret câte propuneri pot fi votate într-un tur de scrutin, fapt ce a condus de-a lungul timpului la numeroase dezbateri, potrivit Dorinei Rusu. Forma iniţială a articolului 31 din ROF-ul CNA era acesta: "Membrii Consiliului votează prin DA sau NU, iar decizia finală va fi motivată."

Propunerea a fost votată în unanimitate de cei opt membri prezenţi la şedinţa CNA.

  • CNA va da publicităţii un comunicat de presă după fiecare şedinţă, cu informaţii extrase din procesul verbal, care va conţine detalii despre sancţiunile decise.

Comunicatul va prezenta numele radiodifuzorului, emisiunile vizate, articolele din Lege/Cod încălcate, precum şi numele membrilor care au făcut propunerile de sancţionare şi al celor care au votat pentru şi împotriva acestora.

Amendamentul a fost propus de Radu Herjeu şi a fost introdusa în Regulamentul CNA sub forma unui nou alineat la articolul 27. Propunerea a primit voturile tuturor celor opt membri prezenţi la şedinţa CNA de joi.

O astfel de practică exista deja în Consiliu, un astfel de comunicat fiind trimis presei după fiecare şedinţă CNA. Modificarea constă în completarea informaţiilor din comunicat cu informaţiile despre ce membri au propus sancţiuni şi care dintre ei a votat pro sau contra propunerilor.

Articolele din Regulamentul CNA, modificate joi de Consiliu:

Articolul 27

Alineatul (2) Sedintele de Consiliu sunt convocate si conduse de un Presedinte de sedinta, desemnat de plenul CNA, in reuniunea precedenta a acesteia.

Alineatul (8) Dupa fiecare sedinta de Consiliu va fi dat publicitatii un extras din procesul verbal care va contine si detalii despre sanctiunile decise: numele radiodifuzorului, emisiunile vizate, articolele de lege/cod incalcate, precum si numele celor care au votat pentru si impotriva acestora.

Articolul 29

Alineatul (2) Membrii Consiliului, la dezbaterea fiecarui punct de pe ordinea de zi, au dreptul la 2 interventii, una de 3 minute si una 1 minut, iar pentru drept la replica 30 de secunde.

Articolul 31

Membrii Consiliului voteaza cu DA sau NU o singura propunere la fiecare tur, iar decizia finala va fi motivata.

Articolul 32

Alineatul (1) In cazul in care o decizie nu intruneste numarul de voturi prevazut de lege, Presedintele de sedinta cere reluarea de maxim trei ori a votului, iar in cazul in care tot nu vor fi obtinute cele sase voturi necesare pentru adoptarea unei decizii, votul se reia, o singura data intr-un singur tur, in sedinta urmatoare.

Alineatul (2) Membrii Consiliului au dreptul sa solicite, in scris, rediscutarea unei probleme sau a unei decizii, dupa ce aceasta a foat adoptata, o singura data si pe baza unor argumente intemeiate.

Alineatul (3) In cazul rediscutarii unei probleme sau a unei decizii procesul de vot se va desfasura in maxim 3 tururi de scrutin.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus