Skip to main content

Libertatea, anchetă despre reclamele mincinoase la medicamente din propriul ziar

 
Libertatea, anchetă despre reclamele mincinoase la medicamente din propriul ziar

Ziariştii de la Libertatea au publicat în ediţia de astăzi un articol despre publicitatea mincinoasă la medicamente. Nu orice publicitate, ci cea care apare în propriul ziar, uneori pe prima pagină.

Publicitate

Este vorba despre o reclamă la un supliment alimentar, Onconovical, care promite „vindecarea” cancerului. Libertatea nu este singurul ziar care are publicitate la respectivul „remediu naturist”.

Autorii textului au descoperit reclamă la Onconovical şi pe site-urile Adevarul.ro, România Liberă, Evz.ro, Ziare.com, Realitatea.net, Antena3.ro, Formula As, Doctorul Zilei, în ziarul Click, dar şi la România TV.

De ce critică jurnaliştii publicitatea care aduce venituri propriei publicaţii. Expică chiar ei:

„Nu avem subiecte tabu. Ringier este o companie media care s-a angajat să apere libertatea de exprimare a jurnaliştilor şi dreptul publicului de a afla informaţiile, indiferent pe cine deranjează acestea.”

Pe scurt, din articol:

  • Libertatea, ziarul la care lucrăm, a publicat vineri, 25 ianuarie 2019, pe prima pagină, o reclamă la Onconovical. „Cancerul te poate ţine prizonier. Speranţa te poate elibera”. „Onconovical, suplimentul nr. 1 în lume recomandat în afecţiunile oncologice”.
  • Aşa cum scrie şi pe cutia care se vede în macheta publicitară din ziar, Onconovical este un supliment alimentar. Când firma Medicinas a primit de la IBA Certificatul de Notificare seria AA/nr: 11941 din 12 octombrie 2018, pe acest aviz scrie că „Sunt interzise inscripţionarea ambalajului şi/sau a prospectului cu proprietăţi de prevenire, tratare ori vindecare a unor boli sau referirea la asemenea proprietăţi”.
  • Nu au voie să pretindă că vindecă boli sau afecţiuni!
  • România TV a realizat chiar o serie de emisiuni sponsorizate de Onconovical, din seria „Pofta de viaţă”.
  • Pe site-ul ziarului Adevărul, Onconovical este: „Singurul tratament complet împotriva acestei maladii în Europa”.
  • Evenimentul zilei publică un articol nemarcat cu publicitate care se deschide cu fraza „Un remediu naturist sută la sută natural, ce vine în sprijinul bolnavilor de cancer, este, fără doar şi poate, Onconovical de la Medicinas”.
  • Administratorul firmei: "Domnule, vă spun, reclama e sufletul comerţului"
  • Oncolog: Lipsa reglementării clare supără şi medicii. „Oamenii sunt disperaţi şi se mizează pe disperarea lor”.

Suplimentele alimentare, trei sferturi din încasările Libertatea

Reclamele la suplimente alimentare aduce ziarului Libertatea aproximativ 70% din bugetul de publicitate al ediţiei tipărite, notează acelaşi text. Ce înseamnă acest lucru concret?

„Pot fi în joc peste 350.000 de euro,” scrie ziarul.

Mihnea Vasiliu: Redactia are libertate editoriala totala

Ce spune despre articol directorul Ringier, Mihnea Vasiliu?

A existat o consultare cu cei din echipa editorială?

Mihnea Vasiliu, pentru Paginademedia.ro:

"Nu a existat nicio consultare. Redactia are libertate editoriala totala, evident in cadrul codului deontologic. Articolul de azi arata din nou ca la Ringier se face jurnalism cu adevarat independent."

Articolul din Libertatea, aici

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus