Skip to main content

CNA, cea mai mare sancţiune de până acum pentru dezinformări despre Ucraina. Pentru Gold FM

 
CNA, cea mai mare sancţiune de până acum pentru dezinformări despre Ucraina. Pentru Gold FM

Două amenzi într-o singură şedinţă pentru Gold FM pentru discuţiile despre Ucraina. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a dat două amenzi pentru o serie de emisiuni difuzate la începutul lunii martie despre războiul din Ucraina, emisiuni prezentate de Cosmin Guşă şi Iosefina Pascal la postul de radio. 

Publicitate

Este voba de o amendă de 10.000 de lei şi încă una de 100.000 de lei, pentru emisiuni în care s-a afirmat că ucrainenii sunt nazişti care „antrenează paramilitar copii”, că ucrainenii sunt un seam de „şuţi, hoţi şi fete cu moral uşoare”, şi în care s-a discutat despre „detaşamente de copii pe modelul ISIS” şi despre limuzine care ar intra în România şi care au fund dublu, pentru a ascunde arme.

În emisiunea lui Cozmin Guşă s-a vorbit, fără a se aduce probe, şi despre „ferme de copii din Ucraina”, care sunt în grija rakeţilor. „Noi când vom face aceste dezvăluiri punctual, ăştia, cu armele aduse în fundul dublu al maşinilor, vin să ne execute”, a mai afirmat Sorin Roşca Stănescu, invitat într-una din emisiunile lui Guşă. 

Mai bine de trei ore au vizionat şi dezbătut membrii CNA emisiunile de pe Gold FM în care s-a discutat pe larg despre situaţia din Ucraina. Emisiunea Iosefinei Pascal a fost pe modelul monolog, în timp ce ediţiile vizate ale emisiunii Ce-i în Guşă şi-n Căpuşă au fost dezbateri cu Sorin Roşca Stănescu sau Peter Imre. 

Sancţiunile propuse de Mircea Toma au fost votate de şapte dintre cei opt membri prezenţi. Nicolaie Bălaşa, vicepreşedintele CNA, a votat împotrivă pentru ambele sancţiuni. 

Aceasta este a doua amendă primită de Gold FM pentru modul în care a mediatizat războiul din Ucraina. Postul de radio a mai primit o amendă de 50.000 de lei pentru modul în care a reflectat războiul în primele zile ale agresiunii Rusiei, 

Cum s-a apărat postul: „Aş vrea să subliniez că noi nu furnizăm informaţii, ci formulăm opinii”

Andrei Guşă, acţionarul postului, a fost cel care a reprezentat postul în faţa membrilor CNA. 

„Nu am făcut nicio secuncă propaganda lui Putin. Nici lui Zelenski. Nu am făcut propagandă niciunei părţi aflate în conflict. Vreau să nu uitaţi că emisiunile acestea sunt de opinie, iar politica noastră editorială este să lăsăm invitaţii să-şi exprime liber opiniile. Bineînţeles, unii  dintre invitaţi au păreri proprii, care unele sunt obiective, altele nu sunt obiective, dar doar prin dezbatere considerăm că putem să luptăm împotriva fake news-ului”, le-a spus Andrei Guşă membrilor CNA. 

„Aş vrea să subliniez că noi nu furnizăm informaţii, ci formulăm opinii”, a subliniat Andrei Guşă. „Dacă mă întrebaţi pe mine, nu sunt de acord cu unele poziţii ale invitaţilor vis-a-vis de Ucraina, dar cu toate asta nu cred că am nici eu şi nici altcineva dreptul să le cenzurăm opiniile.”

Întrebat de Mircea Toma, membru CNA, dacă afirmaţia că ucrainenii vin în România cu limuzine cu funduri duble în care sunt ascunse arme este o opinie sau o informaţie, Andrei Guşă a spus că este un „zvon”.

„E de notorietate, a apărut în toată presa mainstream românească un caz de ucrainean care a intrat cu mitraliera şi era căutat de poliţie. Sunt date din surse oficiale, ce să zic mai mult de atât. Restul, a specificat şi moderatorul, că este o informaţie pe surse.”

Mircea Toma: „Deci este o informaţie şi nu o opinie.”

Andrei Guşă: „Nu. nu, e o sursă pe care a vrut să o comunice mai departe la public.”

Mircea Toma: „Deci, încă o dată, este o opinie sau este o informaţie?”

Andrei Guşă: „Este un zvon. Nu este nici opinie, nici informaţie” 

Cum s-au împărţit amenzile

  • Prima amendă, de 10.000 de lei, a fost dată pentru ediţia din 2 martie a emisiunii Ce-i în Guşă şi-n căpuşă, în care Cozmin Guşă l-a avut invitat pe Peter Imre, care a făcut tot felul de aprecieri despre femeile din Ucraina care ar fi „refugiate” pe Coasta de Azur.
     
  • A doua amendă, de 100.000 de lei, a vizat emisiunile Scamatoriile Iosefinei, din 5 martie, respectiv Ce-i în Guşă şi-n Căpuşă, din 10 şi 11 martie, în care Guşă i-a avut invitaţi pe Adrian Severin şi pe Sorin Roşca Stănescu. 

Redăm, în continuare, câteva dintre ideile prezentate la Gold FM în emisiunile amendate astăzi:

Scamatoriile Iosefinei:

  • Faptul că aceşti nazişti radicalizează, antrenează paramilitar copii.  Deci zic copii, când zic copii, nu zic băieţi de 16 ani, la vârsta legală şi vârsta la care încep să răspundă pentru faptele lor. Nu, nu. Vorbesc de copii, 10, 12, 8 ani.

    Am arătat ieri în emisiune şi a publicat şi Cozmin Guşă imagini pe care le-am trimis la  mai multe  persoane din presă, cu copiii înarmaţi, cu copiii îmbrăcaţi în uniforme militare, cu copiii făcând tot felul de gesturi naziste, cu copiii purtând însemnele naziste ale batalionului Azov. Însemnele batalionului Azov îşi au originea în însemnele naziste, ale SS, ale von Waffen, nu ştiu ce.”

Cozmin Guşă:

  • După aia vine altă dezvăluire şi vedem detaşamente de copii, pe care nimeni nu le neagă. Detaşamente de copii pe modelul ISIS, lângă noi, aci, în Europa, da, o ţară candidată la UE, NATO, ce mai vor ăştia să zică, şi se gradează, se gradează, ajunge chestia asta cu laboratoarele biologice cu dovezile pe care ruşii au spus astăzi că le vor da în scurt timp. 

    Ciumă bubonică, nişte lucruri, nişte boli din alea de se încreţeşte pielea pe tine numai ascultând despre cât de periculoase sunt aceste boli, şi acum ne aşteptăm, că s-a creat aşteptarea, din informaţiile mele care sunt bune, nu pot să-mi devoalez sursa, se pare că au ajuns pe la graniţa României nişte autocare cu copii părăsiţi şi fără identitate, cu mamă surogat, nişte ferme de copii. 

    Deci dacă noi vom afla cumva, oricum s-a scris despre asta în plan mondial, că mai sunt şi ferme de copii pentru fel şi fel de lucruri nelalocul lor, exportul, se consumau acolo, în Ucraina, ne dăm seama că lângă noi a fost un uriaş câmp experimental pentru treburi interzise. Şi fără fermele astea de copii despre care a început să se  discute, dar până la momentul ăsta, la noi este un câmp experimental, într-o ţară evreiască-neonazişti, neonaziştii care antrenează copii pe modelul ISIS. 

    Laboratoarele care nu mai sunt cu SARS-CoV, minori, chestii d-astea, sunt direct cu ciumă bubonică şi alte grozăvenii. S-a creat, asta vreau să te întreb, s-a creat totuşi un câmp experimental, laboratorul numit Ucraina?  Pentru fel de fel de lucruri, având în vedere faptul că ăştia erau ai nimănui. Nu erau nici în UE, nici în NATO, nici cu ruşii, nici aşa...”

Peter Imre, invitat la Cozmin Guşă:

  • Peter Imre: Mai mult, ucranienii erau consideraţi ca un, un neam de şuţi, de hoţi şi de, de fete cu morale, cu moral uşoare, după Coasta de Azur. Brusc şi dintr-odată tre’ să-i luăm acasă. Eu i-am zis lu’ nevastă-mea (n.n. – S-a râs în studio). Te rog din suflet, hai să ne aranjăm casa să luăm şi noi două, trei, era să mă dea afară din casă. Cum, zic şi tu nu, ţie nu ţi-e milă de ucraineni, săracii, nu vezi ce se întâmplă acolo (n.n. – S-a râs în studio) cu tancurile? „Ţie ruşine nemernicule, aşa mi-a zis”. Da’ eu am tăcut.

Cozmin Guşă, în dialog cu Sorin Roşca Stănescu:

Cozmin Guşă: Am dat o informaţie pe care am avut-o din Iaşi, de la jurnalişti, că aceste limuzine despre care vorbeai,(face referire declaraţiile lui S.Roşca Stănescu dintr-o altă emisiune)...

Sorin Roşca Stănescu: Cu fund dublu.

Cozmin Guşă: ...exact, ele sunt (?).

Sorin Roşca Stănescu: Da.

Cozmin Guşă: Da, au fund dublu şi au arme. Şi se duuuuc prin România şi fac fel de fel de celule, poate  pleacă şi mai departe, dar pe noi ne interesează astea care rămân în România şi atunci rakeţii despre care tu vorbeşti, devin găşti înarmate într-o Românie care nu e în stare să reziste. Păi România, cu Jandarmeria pe care o are şi cu Poliţia, nu rezista la ăştia care...

Sorin Roşca Stănescu: Şi care, atenţie, s-ar putea să ne execute în momentul în care vor veni cu seria următoare de dezvăluiri despre fermele de copii din Ucraina. Şi când vom face aceste dezvăluiri, că fermele de copii sunt chiar în grija rakeţilor, ca să n-o mai lungim, şi cu, din păcate, şi cu un acord tacit al autorităţilor, o complicitate a autorităţilor. Pentru că, noi când vom face aceste dezvăluiri punctual, ăştia, cu armele aduse în fundul dublu al maşinilor, vin să ne execute. Ăştia sunt mafioţi, ăştia nu mai sunt nici Servicii secrete, nu mai sunt nici stat. 

Legislaţie: 

Art 3 (2) din Legea Audiovizualului Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă apublicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare aopiniilor.

Art. 64 din Codul Audiovizual - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificatăşiprezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Pentru una dintre emisiunile lui Cozmin Guşă, cea cu Peter Imre invitat, s-a ţinut cont de art 47 (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoarelaadresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţereligioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicalesaucaracteristici fizice.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Valentin-Ionut Constantinescu Valentin-Ionut Constantinescu
    Asta cu politica si teoriile conspiratiei se pare ca ati lamurit-o
    Vedeti ca are si Profesorul Petrisor Peiu o emisiune la Gold FM economica,cica e "pa" nasoale cu economia.
    Poate mircea toma isi verifica si fostul coleg de la academia catavencu liviu mihaiu care presteaza pe la alt post de radio guerrilla parca
    cat despre cna si mircea toma,cna-ul e vai si mircea toma e cu "baietzii de la cluj"....bine baiat la prima vedere pare si rares bogdan pana la proba contrarie
    sa aveti o seara si o luna frumoasa
  • Cattax Cattax
    ***
  • S S
    Gomosu,intre a avea o opinie diferita si a abera e o diferenta cam mare
  • Gabriel Cristea Gabriel Cristea
    E dureros sa vezi ce a ajuns radio Total de PE vremuri, intr-o goarna a teoriilor conspiratiilor.
    Majoritatea realizatorilor de radio a fost indepartata pentru niste activisti politici de cera Mai joasa calitate. Mai lipseste AUR sa aiba program la radio si meniul e complet.
  • Gomosu Gomosu
    Observ(nu condamn) că cine se opune curentului principal de opinii este catalogat ca incult, în cel mai bun caz, etc. E liber să-ți dai cu părerea în Romania?
    *** ce crezi?
  • Gomosu Gomosu
    Vasilică, atenție la pseudonimul tău!
    Ai oarecare dreptate și tu dar de ce să nu aibă și Gușă o opinie mai originală?
  • margo margo
    1. fermele de copii sunt de fapt maternitati private unde nasc mamele surogat. copiii aia nu sunt parasiti, sunt copiii unor femei care nu pot ramane insarcinate.
    2. organizatiile de copii inarmati sunt in rusia, e vorba de iunarmia, un fel de hitlerjugend inventat de putin in 2015 pentru adolescentii rusi. multi dintre ei, acum de 18-19 ani, au fost trimisi sa lupte in ucraina. cautati pe youtube iunarmia si o sa gasiti imagini socante cu copii de scoala care arunca grenade si trag cu akm.
    3. nu stiam ca gold fm are afinitati ruse, ma gandeam ca e ceva cu muzica retro, slagare vechi etc.
    4. gusa (un nimeni), severin (tradator corupt condamnat la inchisoare si dat afara din parlamentul european), srs (alt puscarias condamnat pentru fraude cu actiuni rompetrol), peter imre (sugator de bani din conturile altora) sunt niste paiate. nu inteleg cine ii ia in serios pe expiratii astia.
  • ONe ONe
    @Maricel stai sa vezi cat venin curgeau din ei,Gusa si inca unu,cred ca Severin,nu am recunoscut,chiar dupa amenda,pe la 1 si ceva,am auzit cateva minute emisia online,eram.sincer curios ce reactie va fi :))
  • Einstein Einstein
    Din geostrateg si falimentator de institutii media, Gusa a ajuns un biet Gusita. Sa te legeni printre unde cu alde Rosca, Imre sau Severin inseamna ca esti, clar, nefrecventabil. Lipsesc din programele Gold FM faimoasa Laura Andresan, inventata de Cozmin in tineretea-i navalnica, si celebra muza de cheliosi Tania Budi.
  • TenisMan TenisMan
    Cand era la Adevarul Holding, unde avea o leafa de 50.000 (vezi procesele cu Dinu Patriciu!) de euro, Peter Imre isi adusese din somaj tot felul de fatuci foste facatoare de nimic pe la Philip Morris. Una din ele, Andra, ajunsese la un moment dat mare doamna pe la o firma de salubrizare. Andra era (de notorietate!) una din fetele care se plictisise sa fie secretara ideala a lui Petrica fara Frica prin escapade pe Coasta de Azur. Concurenta ucrainencelor de care acest ginerica de securist tot vorbea si-a spus cuvantul. Amintiri de nepretuit!
  • Maricel Maricel
    Gusa, Imre si Rosca: trei, Doamne, si toti trei, vorba poetului! Niste personaje unse cu toate zoaiele, ca alifii nu le putem spune, total compromise, care isi urla frustrarile la un post de radio obscur. Prin amenzile astea CNA le face, practic, reclama. Indivizii sunt complet irelevanti.

Trimite un comentariu

sus