Skip to main content

TVR. Producătoarea Adevăruri despre trecut acuză că emisiunea a fost „eliminată definitiv” din grila TVR. Cum răspunde postul public

 
TVR. Producătoarea Adevăruri despre trecut acuză că emisiunea a fost „eliminată definitiv” din grila TVR. Cum răspunde postul public

„A fost eliminată definitiv”. Raluca Rogojina, producătoarea seriei documentare Adevăruri despre Trecut, anunţă finalul emisiunii. Deşi i s-a cerut să producă un nou sezon pentru această toamnă, emisiunea nu a mai avut loc în grila TVR.

Publicitate

În replică, TVR spune că „decizia de a nu o introduce în grila de toamnă a TVR1 se referă strict la acest sezon. 

„Grila de toamnă a TVR a fost făcută publică. Emisiunea Adevăruri despre trecut a fost eliminată definitiv! Deşi, din cele 7 ediţii de 48 de minute care ne-au fost solicitate iniţial pentru grila de toamnă, 5 sunt gata filmate şi montate şi alte 3 sunt în lucru”, anunţă Raluca Rogojina într-o postare pe Facebook. 

Emisiunea lipseşte din grila de toamnă a postului public după opt ani de continuitate. Iar această „dispariţie” vine în contextul unor critici apărute după episodul „Femei în Securitate. Raport asupra banalităţii răului”, difuzat în această vară. G4Media a acuzat echipa de producţie că în respectivul material se încearcă „Spălarea Securităţii comuniste”.

Securitatea comunistă a anilor 80 este spălată public prin intervenţiile telefonice ale unor femei care susţin că au lucrat în sistem, iar ”sistemul şi uniforma militară” sunt lăudate şi puse în prim plan de acestea, scria G4media despre emisiune.

"Însăşi vocea narativă din partea TVR pune sub semnul întrebării brutalitatea Securităţii din perioada respectivă şi se întreabă dacă nu cumva erau cazuri izolate", nota G4 despre acea ediţie, pe care Paginademedia.ro o publică la finalul acestui articol.

Raluca Rogojina spune în postarea sa de pe Facebook, care vine la aproape două luni de la incident, că nu i s-a permis de către conducerea TVR să vină cu o poziţie publică. 

„De 2 luni de zile, eu şi echipa mea de la „Adevăruri despre trecut” aşteaptăm ca TVR să dea presei dreptul la replică pe care l-am pregătit după ce episodul „Femei în Securitate. Raport asupra banalităţii răului” a stârnit un val de critici.

Am solicitat să ni se permită să discutăm direct cu presa, să organizăm inclusiv dezbateri publice având în vedere interesul manifestat faţă de acest subiect. Din păcate, conducerea TVR este în egală măsură de ermetic închisa şi în relaţia cu noi, angajaţii săi”, a scris producătoarea pe Facebook.

Contactaţi de Paginademedia.ro, reprezentanţii TVR au declarat că nu intenţionează să renunţe la acest proiect. „Decizia de a nu o introduce în grila de toamnă a TVR1 se referă strict la acest sezon”, au precizat reprezentanţii postului public în poziţia trimisă Paginademedia.ro.  

VIDEO. Emisiunea Adevăruri despre trecut, Femei în Securitate. Raport asupra banalităţii răului

Redăm în continuare poziţia integrală a TVR:

„Emisiunea „Adevăruri despre trecut” este o emisiune de marcă a SRTv, care, pe parcursul mai multor sezoane, a adus în atenţia publicului personalităţi istorice şi subiecte de interes pentru spaţiul media românesc, iar conducerea Televiziunii Române nu intenţionează să renunţe la acest proiect;

• Decizia de a nu o introduce în grila de toamnă a TVR1 se referă strict la acest sezon;
• Construirea grilelor de programe ale SRTv a avut în vedere o serie de  analize şi evaluări ale resurselor editoriale, tehnice, umane şi financiare;
• In urma analizelor efectuate, grilele tuturor staţiilor SRTv au fost reconfigurate şi adaptate în contextul desfăşurării unor evenimente majore, care vor fi preluate şi transmise pe canalele SRTv;
• Totodată, s-a luat în considerare lansarea unor proiecte noi, complementare ofertei editoriale din acest sezon, dar şi scoaterea din grilă a unor producţii.”

Raluca Rogojina, pe pagina sa de Facebook:

„ADEVĂRURI DESPRE TRECUT, un demers unic în spaţiul media românesc, se încheie astăzi, după 8 ani, 140 de documentare difuzate pe TVR1 şi alte peste 100 de ediţii rămase pe lista de aşteptare.
 
De 2 luni de zile, eu şi echipa mea de la „Adevăruri despre trecut” aşteaptăm ca TVR să dea presei dreptul la replică pe care l-am pregătit după ce episodul „Femei în Securitate. Raport asupra banalităţii răului” a stârnit un val de critici. Am solicitat să ni se permită să discutăm direct cu presa, să organizăm inclusiv dezbateri publice având în vedere interesul manifestat faţă de acest subiect. Din păcate, conducerea TVR este în egală măsură de ermetic închisa şi în relaţia cu noi, angajaţii săi.
 
Astăzi, grila de toamnă a TVR a fost făcută publică. Emisiunea ADEVĂRURI DESPRE TRECUT a fost eliminată definitiv! Deşi, din cele 7 ediţii de 48 de minute care ne-au fost solicitate iniţial pentru grila de toamnă, 5 sunt gata filmate şi montate şi alte 3 sunt în lucru.
Încă de la prima difuzare, în urmă cu 8 ani de zile, emisiunea ADEVĂRURI DESPRE TRECUT s-a aflat în top 5 a emisiunilor gold ale
 
TVR şi a rămas cea mai vizualizată emisiune a Televiziunii Române în spaţiul online. În ciuda bugetului minuscul pentru o producţie gen documentar investit în această emisiune în fiecare sezon, am câştigat prestigioase premii internaţionale concurând în competiţii cu cele mai importante televiziuni din lume.
 
Mulţumim numerosului nostru public pentru feed-back-ul excepţional (de la importanţi oameni de cultură şi televiziune până la cetăţeni obişnuiţi, trăitori ai perioadei comuniste)!
 
Fără a ni se da posibilitatea să ne susţinem punctul de vedere, fără o cercetare disciplinară, făcându-se abstracţie de rezultatele obţinute, în lipsa unei decizii CNA, prin muşamalizare şi omisiune este anihilată una dintre puţinele emisiuni rămase brand ale Televiziunii Publice.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Maximilian Luca Maximilian Luca
    Emisiunea este într-adevăr vizionată de persoanele care utilizează în special mediul online, eu fiind unul din cei care a vizionat documentarele pe una din platformele de streaming.

    Cred că emisiunea, inclusiv redifuzări ale unor episoade mai vechi, își poate avea locul și pe TVR Cultural, iar edițiile noi pot fi difuzate în continuare pe cel mai important canal al Televiziunii Române!
  • Soby Soby
    @An, în locul matinalului Cu capu-n zori a intrat ediția de sâmbătă pentru 3 Ceasuri Bune, la TVR 1 și TVR Info.
  • Ion Ion
    Emisiunea e buna, am vazut majoritatea episoadelor. Pentru cei care au prins comunismul e deja vu, pentru ceilalti o lectie despre cum au trait parintii si bunicii lor.
  • geo g geo g
    @paco pune la numar si minunea televiziunilor carla tompea maret director de programe chipurile
  • Ceh Ceh
    Intradevar, Cu capu'n zori era mult mult mult mai ok decat 3 Ceasuri obosite
  • Acciduzzu Acciduzzu
    3 Ceasuri Bune, actualul matinal al TVR1, e cel mai slab din istorie si din tot ce exista pe piata. Singurul personaj atractiv era (paradoxal!) ospatarul Ciocazanu cand comenta non-stiri la revista presei. Dupa ce a fost avansat, *** si baiatul cu servetel umed la rever sunt precum nuca si peretele sau tusea si junghiul. Adica praf, bietii de ei, lipseste orice element de relaxare, parca te indeamna sa schimbi canalul. Ea parca e gata sa-ti dea cu rigla la palma, el incearca sa fie doar ridicol evitand penibilul. Mai bine i-ar chema numitul Turturica pe maestrul Ion Cristoiu in tandem cu Ionut Cristache, astia macar sint *** pe bune.
  • An An
    Tvr sta slab pe divertisment...nu înțeleg de ce sa scoata un matinal cu muzica, cu informatii interesante, cand gasise un cuplu de prezentori care se potriveau ok...cel putin Bogdan Stanescu care mai a prezentat si în trecut matinalul chiar se potrivea ok formatului...mai bine pastrau Cu capu n zori si eliminau 3 ceasuri bune care este un matinal batranicios, cu informatii pe care nu are nimeni chef sa le digere la prima ora a diminetii...
  • Soby Soby
    @An, ultima ediție a fost săptămâna trecută conform ce a zis prezentatorii emisiunii Cu capu-n zori.

    Probabil că pe TVR Info vor intra știrile Info Plus cred.
  • ONe ONe
    Zilele trecute am vazut emisiunea intr-o noapte parca pe TVR Info,deci nu stiu cat a fost scoasa cu totul...
  • An An
    Matinalul Cu capu n zori, care fusese trecut prin atatea modificari, pana la reducerea la o singura difuzare sambata a fost si acesta eliminat din grila...
  • Paco Paco
    "Analizele" si "evaluarile" le face, cand mai vine pe la birou, numitul Dan Cristian Turturica. Impreuna cu fostii someri Ana Maria Modalca si Laurentiu Ciocazanu, pe care i-a uns directori la TVR1 si la Stiri fara sa aiba vreunul habar cu ce se mananca pozitiile astea! Trei insi fara nicio realizare, fara trecut, cu un prezent la pamant si fara viitor. Audientele sunt un dezastru si o dovada a capacitatilor lor manageriale. Apropo, absolventul de liceu si fostul ospatar Ciocazanu a debutat in functie cu un concediu magnific de doua saptamani, luat la vreo patru luni de la angajare.
  • margo margo
    cetateni obisnuiti, traitori ai perioadei comuniste? asta in ce limba e, madam? nu stiu ce sa zic, nu am vazut nicio editie ca nu ma uit la tvr. de fapt, nu ma uit la televizor decat pe canalele de filme.
  • ciuli ciuli
    Eroare de judecata: cica din 7 editii 5 sunt gata, iar 3 in lucru... Stam prost la logica si aritmetica, doamna?

Trimite un comentariu

sus