Skip to main content

Revelionul lui Lazarov, o datorie mai veche a TVR

 

valeriu-lazarovDe ce produce Valeriu Lazarov Revelionul TVR ? Într-un moment în care nu mai are nici o emisiune pe postul public, într-un context în care programele lui au fost scoase, rând pe rând, din grilă, ce înseamnă această revenire?

Publicitate

De fapt, Revelionul va acoperi o datorie contractuală a TVR, rămasă din vremea în care Lazarov producea mai multe emisiuni pentru televiziunea publică. Restul de contract se ridică la 150.000 - 180.000 de euro.

Detaliile despre Revelionul TVR sunt încă ţinute la secret. A transpirat doar informaţia că Andreea Marin ar putea fi amfitrioana serii dintre ani.

Două lucruri sunt sigure:

1. Revelionul este achitarea unei datorii neduse la capăt de TVR.
2.
Revelionul 2009 va fi unul fără manele.

Din surse de încredere care au ţinut să-şi păstreze anonimatul, din reţinerea conducerii TVR, din răspunsul scurt şi diplomat al lui Valeriu Lazarov şi din realitatea ultimului an, Paginademedia a refăcut povestea Revelionului Lazarov.

EŞECUL. Povestea începe în primăvara anului trecut. Andreea Marin depăşeşte graniţa surprizelor şi îşi încearcă norocul ca gazdă a unui alt program - Sub alt chip . Era marca Lazarov, era brandul Andreea Marin, era TVR 1, dar nu a prins la public. După opt difuzări, emisiunea ieşea de pe post. Audienţa emisiunii nu reuşea să acopere costurile de câteva zeci de mii de euro ale fiecărei difuzări.

NEGOCIERILE. Sub alt chip iese din grilă, iar Lazarov vine cu noi propuneri. De fapt, aşa prevedea contractul lui cu televiziunea publică. În cazul în care o emisiune nu mai este difuzată, i se oferă veteranului producător ocazia de a o înlocui cu un alt proiect.

Un an şi jumătate, Lazarov şi TVR nu au reuşit să cadă de acord asupra unui format care să înlocuiască Sub alt chip , cum prevedea contractul. Propuneri au fost, dar fără nici o finalitate. Schimbarea conducerii TVR, fondurile insuficiente, costurile de producţie ridicate şi finalul Surprizelor au răcit relaţia dintre TVR şi Lazarov.

PROPUNERILE. O emisiune scoasă din grilă înseamnă pentru producător o sursă de venit oprită. Lazarov vine cu noi propuneri către TVR. Prima este spectaculoasă: un format gen Supravieţuitorul . Nouă concurenţi sunt încarceraţi şi li se testează rezistenţa psihică. Pe fiecare ediţie, costurile sunt enorme: aproximativ 100.000 de euro. Lipsa sponsorilor şi riscul prea mare au eliminat propunerea.

Discuţii fără finalitate

Bine-ai venit la nunta ta a fost un succes al TVR acum câţiva ani. De ce să nu o reluăm? Încep negocierile. Contextul nu e cel mai bun. Sunt prea multe emisiuni cu nunţi, s-a auzit în timpul discuţiilor. La vremea propunerii, Kanal D avea mare succes cu Noră pentru mama, iar Antena 1 difuza Tablou de nuntă. Propunerea a picat. Au mai fost şi alte formate propuse, fără succes însă.

Între timp, apele se tulbură în televiziunea publică. Războiul dintre palatele Cotroceni şi Victoria, dintre Băsescu şi Tăriceanu se simte şi în TVR. Tudor Giurgiu demisionează. În locul lui vine Alexandru Sassu, secretarul executiv al PSD.

RELAŢIILE SE RĂCESC. Rămas cu o clauză din contract nerezolvată, Lazarov continuă negocierile pentru o nouă emisiune. Fără rezultat. Mai mult, la începutul lui 2008, Lazarov anunţă finalul Surprizelor după nouă ani. Preşedintele TVR, Alexandru Sassu, a confirmat pentru paginademediaSurprizele au fost oprite de către conducerea televiziunii publice: “TVR a renunţat la Surprize, surprize, deoarece costurile creşteau proporţional cu scăderile de audienţă ale emisiunii.”

andreea-marinValeriu Lazarov este diplomat. Din răspunsul lui pentru paginademedia, reiese însă o umbră de regret: “SRTV nu a exercitat opţiunea renovării Surprizelor iar noi respectăm motivele, necunoscute nouă, pentru care au scos din grilă singura lor emisiune lider, sâmbătă după sâmbătă, timp de 9 ani.”

ULTIMATUMUL. În primăvară, se întrevedea o rezolvare. Valeriu Lazarov producea Ploaia steluţelor , emisiune care părea să acopere restul de contract. Programată la concurenţă cu o emisiune asemănătoare de pe Antena 1, Ploaia Steluţelor nu are performanţele aşteptate şi iese din grilă. Restul de contract nu este acoperit. Relaţiile se tensionează şi începe o corespondenţă TVR – Lazarov.

Potrivit contractului, dacă TVR scotea o emisiune din grilă, era obligat să-i ofere lui Lazarov posibilitatea de a o înlocui cu altă producţie. TVR sugerează că decizia de renunţare ar fi venit din partea lui Lazarov, caz în care este exonerat de obligaţii.

SOLUŢIA FINALĂ. “Vă dau în judecată” , ar fi tunat Valeriu Lazarov, având dovada că TVR este cea care a decis scoaterea emisiunilor de pe post. Pusă în situaţia de a fi dată în judecată cu riscul de a pierde, într-un moment nefericit din punct de vedere economic, conducerea TVR găseşte o soluţie, în urmă cu o lună. Valeriu Lazarov va realiza Revelionul, iar restul de contract (între 150 şi 180.000 de euro) se stinge astfel. Lazarov a mai produs un Revelion pentru TVR acum opt ani.

Poziţii oficiale

TVR. Preşedintele televiziunii publice, Alexandru Sassu, nu a comentat “Povestea Revelionului”. El a răspuns doar la întrebarea pusă de paginademedia legată de Surprize, surprize: "TVR a renunţat la Surprize, surprize deoarece costurile creşteau proporţional cu scăderile de audienţă ale emisiunii."

VALERIU LAZAROV. Veteranul producător TV a fost rezervat în declaraţii. El nu a intrat în detalii în ceea ce priveşte relaţia cu postul public, pentru care a produs, de-a lungul timpului, emisiuni precum Iartă-mă , Surprize, surprize , Bine-ai venit la nunta ta şi Ploaia de stele .

Iată răspunsurile integrale oferite de Lazarov pentru paginademedia:

În primul rând vă felicit pentru iniţiativa dumneavoastră de a realiza paginademedia.ro şi în acelaşi timp vă doresc cel mai mare succes cu ea. Sper sincer că profesionalismul, rigoarea, pasiunea pentru adevăr şi nu zvonistica să guverneze această iniţiativă.

Toată lumea care mă cunoaşte ştie că întotdeauna am fost receptiv şi disponibil ca să răspund la oricâte întrebări care privesc exclusiv persoana mea sau firmele noastre. Din păcate, întrebările dumneavoastră se referă la o relaţie contractuală precisă între SRTV şi ptwb (Prime Time World n.m.). Contractul conţine o clauză de confidenţialitate, obligatorie pentru ambele părţi.

Cred că SRTV este mai în măsură să explice motivele scoaterii din grilă a emisiei "Sub alt chip", dacă asta mai interesează pe cineva după atâta timp. În locul formatului "Sub alt chip", SRTV a ales, dintre mai multe formate prezentate de noi, "Ploaia steluţelor". Informaţiile despre formatul Revelionului, după prevederile contractului respectiv, pot fi furnizate doar de către SRTV.

Vă pot confirma doar că proiectul a fost aprobat de către Consiliul de Administraţie al SRTV, dar poate că asta ştiţi deja, SRTV nu a exercitat opţiunea renovării "surprizelor” iar noi respectăm motivele, necunoscute nouă, pentru care au scos din grilă singura lor emisiune lider, sâmbătă după sâmbătă, timp de 9 ani.

Pe aceeaşi temă, în Evenimentul zilei:

FOTO: gandul.info, EVZ

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    E meseriaş, dar revelionul la TVR e pentru publicul lui TVR. Nu prea se scrie "v-a" dacă vrei să pui verbul la viitor.
  • BABILONUL IMOBILIAR BABILONUL IMOBILIAR
    Lazarov e un meserias in televiziune, n-are cum sa nu iasa ceva misto cu programul de Revelion (pentru cine v-a avea timp a se uita...), cu sau fara "zana" prezentatoare. :)
  • cumainilecurate cumainilecurate
    TVR iar a comis-o.
  • YODA BLOG YODA BLOG
    Lazarov, ca vrem sau nu, face audienta. Uitati-va la revelioanele Antenei 1.
  • StRiKeR StRiKeR
    Daca tot imi trimiti newslettere, de ce nu redactezi nimic despre anuarul Who's Who scos de ZF?
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Te deranjează cu ceva Corina Chiriac, Mandinga şi Andra? Revelion la TVR, ce să fie...
  • bagatare si punct ro bagatare si punct ro
    macar sa faca ceva ca lumea.

Trimite un comentariu

sus