Skip to main content

TVR îşi păcăleşte publicul prin concursurile interactive

 

tvr1Postul public de televiziune a intrat în rândul canalelor care îşi păcălesc publicul prin aşa-numitele concursuri interactive. Programele cu teste de genul ghiciţi capitala generează apeluri telefonice de la naivii care cred că pot intra în direct să dea răspunsul extrem de simplu şi aducător de premii consistente şi garantate.

Publicitate

TVR 1 difuzează emisiunea Apel câştigător zilnic, de la ora 13.00. Deşi este un program în care telespectatorii intră în direct după ce sunt traşi la sorţi, regulamentul nu apare pe ecran, iar prezentatoarea maschează programul drept un concurs de cultură generală

Ce se aude dacă încercaţi la concursul TVR:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/tvr.mp3"]

Mecanismul este simplu: moderatoarea creează impresia că nu sună nimeni să intre în direct, pentru a genera apeluri telefonice. Dacă sunaţi, o voce vă încurajează să încercaţi din nou.

Postul public este terenul propice pentru astfel de concursuri pentru naivi. Are un public bătrân, mulţi telespectatori de la sate, care nu ştiu că, de fapt, nu intră în direct, deşi prezentatoarea îi încurajează.

Moderatoarea îşi dă silinţa să atragă cât mai mulţi creduli. Câteva citate menite să-i atragă pe creduli:

“Mai iau un singur telefon şi gata! Unul singur mai intră în legătură directă. Hai că v-am şi ajutat! Ar trebui să fie un concurs cu mulţi participanţi. O singură capitală şi un premiu de 700 de lei. Vă cer cea mai simplă dintre cele trei capitale. Una singură şi plecaţi acasă cu 700 de lei.”

Reprezentanţii TVR nu au comentat moralitatea programului care păcăleşte publicul plătitor de taxă TV, doar legalitatea acestuia. Nu încalcă legea, a fost răspunsul oficial al TVR.

„Păcăleli” cu tradiţie

Astfel de concursuri, cu acelaşi mecanism de păcălire a publicului, sunt difuzate de mai multe posturi TV. Antena 1 difuzează emisiunea dimineaţa, de la ora 11.00.

Întrebări simple, soluţia la îndemâna oricui. Robotul telefonic are aceeaşi placă:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/antena1.mp3"]

Prima TV are în program un astfel de joc, intitulat Ring-ring. “Este un concurs de inteligenţă: reprezintă procedura de verificare a cunoştinţelor de cultură generală ale participanţilor, cât şi viteza de reacţie a acestora”, scrie site-ul postului despre emisiune.

13.00, ora marilor păcăleli TV

La ora 13.00 este concurenţă mare între concursuri. Naţional TV difuzează în acelaşi timp cu TVR 1 un astfel de program. Şi aici, robotul telefonic te îndeamnă să revii şi te taxează la fiecare apel:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/national.mp3"]

otvOTV a dus mai departe păcălelile TV în emisiunea Sfătuieşte-te cu Rodia. Programul, difuzat tot la ora 13.00, lasă impresia unei emisiuni în care Rodia ghiceşte viitorul celor care intră în direct. Evident, dacă apelează la numărul afişat pe ecran.

Ce se întâmplă dacă telespectatorul vrea să ştie ce-i spun astrele:

[audio src="http://www.paginademedia.ro/audio/otv.mp3"]

Concursurile încalcă clar normele CNA

Concursurile sunt programate la ore cu audienţă scăzută, din motive comerciale. Este mai ieftin pentru post să difuzeze concursuri de acest tip (a căror producţie este externă) decât să programeze emisiuni proprii.

În continuare, concursurile încalcă câteva prevederi CNA:

  • În situaţia în care tariful se aplică în mod automat din momentul formării numărului (apel fără răspuns), acest lucru va fi adus la cunoştinţă publicului pe parcursul emisiunii, periodic, atât sub formă scrisă, cât şi oral.
  • Este interzisă solicitarea insistent adresată publicului de a participa la astfel de jocuri şi de concursuri.
  • Jocurile şi concursurile trebuie să respecte regulile informării corecte, iar regulamentul lor de desfăşurare trebuie să fie clar şi adus la cunoştinţă în mod corespunzător.

În urmă cu un an şi jumătate, EVZ a demarat o campanie de semnalare a păcălelilor TV. Ca urmare, preşedintele de atunci al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ralu Filip a propus mutarea acestor emisiuni după ora 22.00.

Ralu Filip a decedat, propunerea s-a transformat într-o normă CNA, dar concursurile au revenit în forţă. Pentru că interdicţia plasării după ora 22.00 se referă doar la premiile în bani, posturile au găsit portiţa de ocolire a legii: premiile, deşi sunt afişate în lei, se dau în obiecte.

Actualul preşedinte al forului, Răsvan Popescu, a declarat pentru paginademedia.ro că va analiza situaţia concursurilor interactive:

“Acum ne ocupăm de campania electorală. Vom analiza această chestiune într-una din şedinţele viitoare”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Robert Robert
    Probabil nu mai e nimeni pe aici, dar mai sunt cumva disponibile inregistrarile?
  • horoscop 2013 horoscop 2013
    Pai, cred ca cei mai slabi de inger pica in aceasta capcana si participa la concursurile interactive televizate. E doar o parere ...Incearca parca sa se imbogateasca subit ... Sa traga la ei norocul si banii? :)
  • Dorinel Dorinel
    De parca Antena 1 si celelate televiziuni cu asemenea emisiuni stupide nu fac tot la fel!
  • George George
    CNA este un organism de "stat". Si ca orice organism de stat din Romania, CNA nu este prevazut cu functia de "autosesizare" ci trebuie atentionat si tras de maneca. Pacat ca nu-l putem trage de urechi! Daca CNA si-ar face treaba ar trebui sa interzica difuzarea la orice ora a emisiunilor "concurs" ce au ca singur scop pacalirea maselor si cresterea veniturilor smecherilor. Ar trebui deasemeni sa interzica toate reclamele mincinoase cu care este bombardat telespectatorul roman(personal am devenit alergic la reclame). Prin pasivitatea CNA-ului televiziunile din tara noasta s-au transformat in rai-ul smecherilor. Ce diferenta este oare intre infractorul de drept comun din strada care te inseala privindu-te in ochi si emisiunea sau reclama de la tv. care te minte? Eu cred ca singura diferenta consta in marimea prejudiciului.
  • maria maria
    Pentru MIhai:
    Mihai draga te inseli cand spui ca in Spania au fost interzise pentru la ora actuala in Spania aceste concursi sunt difuzate pe 9 posturi tv. Trebuie sa te argumentezi inainte sa spui asa prostii si nu numai in Spania sunt difuzate ci si in multe alte tari cum ar fii: Italia,Germania,Anglia,China, Taiwan,Rusia,Ucraina,Polonia,Slovenia,Slovacia,Ungaria,Argentina,Brazilia,Israel,Austria,India,Liban,Bulgaria,Filipine,, etc. Nu am loc sa-ti enumar toate tarile dar sunt in toata lumea si sunt produse de aceeasi companie si se produc intr-o anumita tara. Inca ceva daca v-ati uitat vreodata pe tot parcursul emisiunii se spun regulile concursului iar taxarea se face pe apel nu pe minut. Poti sa stai 30 de minute la telefon si te costa tot atat e taxarea pe apel. Nu vorbiti prostii daca nu sunteti informati.
  • wassup wassup
    Ar trebui sa fie interzise orice astfel de ipocrizii la TV.
  • Computerica Computerica
    Prostia se plateste..
  • eMagie eMagie
    Va dati seama ce fete au fraierii cand vad facturile la telefon....Fac pariu ca sta o babuta deaia si suna non-stop...cu gandu sa intre in direct
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Ca de obicei, pe noi ne doare de "proştii" care sună, în loc să ne folosim puterile de lideri de opinie, jurnalişti şi ONG-uri pentru a milita pentru interzicerea acestor concursuri. Ca tot românul la mall, ne rîdem cînd alunecă cineva şi cade, în loc să luăm de pe jos coaja de banană.
  • 3trei 3trei
    "prosteşti poporul cu televizorul"
  • Petrişor Petrişor
    E mai rău! Nu ţi se spune că linia e ocupată, eşti încurajat să suni iar!
    Când am susţinut campania la EVZ, cu greu CNA a împins concursurile seara, după ora 22.00.
    A durat puţin, pentru că au găsit şmecheria (dau premii în obiecte) şi au revenit iar.
    Posturile TV inchid ochii (doar primesc bani pentru asta), CNA închide ochii (de multe ori nici nu stiu de ce primesc bani de la buget).
    Voi continua campania si documentarea.
  • Mihai Mihai
    In Spania un jurnalist a strans date despre aceste programe timp de un an, a sunat la fiecare, a investigat si cand s-a dus cu dosarul doldora la CNA-ul lor, aia nu au mai stat pe ganduri. Cand suni ti se spune probabil ca e linia ocupata, dar sa ramai pe fir sau sa revii. Evident, contracost... Si te miri, cum dracu e ocupata linia, iar pitipoanca aia urla ca nu o suna nimeni? :)
  • Mihai Mihai
    Petrisor, intereseaza-te putin sa vezi de ce au fost interzise aceste concursuri in Spania acum vreo 4-5 ani. Si acolo era aceeasi situatie. Sunt convins ca si la noi de fapt cei (putini) care intra in direct si raspund gresit (intentionat) sunt angajati ai postului respectiv.
  • Adi Popescu Adi Popescu
    @Sadossu Ce fac ei este același lucru dacă eu aș cere pe stradă fonduri pentru un copil cu handicap care nu există și aș băga banii în buzunar. Ceea ce este ilegal, la fel ca și emisiunile.
  • Adi Popescu Adi Popescu
    @CoCo Nu e așa cum zici tu, așa am gândit și eu la început ... "Cât de prost să fi să suni". Sunt persoane care nu au internet și nu se pricep să consulte regulamentul și cum scrie și în articol sunt oameni de la țară care pur și simpu o cred pe cuvânt pe domnișoara și aste pentru că nu se pricep decât la munca câmpului. Plus că aceste emisiuni încalcă o lege și totuși apar la TV zilnic.

Trimite un comentariu

sus